Južna Koreja strahuje od drugog vala koronavirusa nakon povećanja broja zaraženih

0

Klaster novih slučajeva zaraze koronavirusa u Južnoj Koreji rezultirao je zatvaranjem barova i klubova u Seoulu, a sve zbog straha od drugog vala zaraze u vrijeme kad država oprezno izlazi iz karantina.

Južna Koreja je danas potvrdila 34 nova slučaja zaraze koronavirusom,, što je najveći dnevni rast u posljednjih mjesec dana. U Južnoj Koreji je od početka pandemije zaraženo 10.874 ljudi, javlja BBC.

Ova zemlja je odlično reagovala na početku pandemije te je uspostavila kontrolu i dobila pohvale za svoju agresivnu strategiju u sprečavanju širenja koronavirusa.

No, u subotu je naređeno novo zatvaranje barova i klubova, samo nekoliko dana nakon ukidanja restrikcija, a razolog je strah od “eksplozije infekcija”.

Novo povećanje zaraženih se povezuje s 29-godišnjim muškarcem koji je zaražen te je noć proveo u provodu. Sada vlasti tragaju za 1.510 ljudi koji su bili na istim mjestima kao i on.

Predsjednik Moon Jae-in je danas rekao da je novi klaster podigao svijest o tome da se čak i tokom faze stabilizacije slične mogu ponoviti. Dodao je da zemlja ne smije spustiti gard te da “nije gotovo dok ne bude gotovo”.