C.E.K.O.R. Kakanj upriličio završnu svečanost projekta “EE OTPAD ODVOJI I PRIRODU OSVOJI”

0

Centar za ekologiju i održivi razvoj Kakanj- C.E.K.O.R.Kakanj u srijedu 30. septembra je upriličio završnu svečanost  projekta “EE OTPAD ODVOJI I PRIRODU OSVOJI” u okviru  Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD. Svečanost je održana u prelijepom prirodnom ambijentu u  otvorenoj ekološkoj učionici kod STŠ “Kemal Kapetanović”, a koju smo i kroz ovaj projekat promovisali i zvanično otvorili.

Projekat “EE OTPAD ODVOJI I PRIRODU OSVOJI” se sastojao od niza aktivnosti:

1. Takmičenje u sakupljanju ee otpada u kakanjskim školama.Škole su ukupno prikupile 1837 kg elektronskog otpada koji je adekvatno zbrinut.Učenici prošli i edukaciju o značaju odvojenog sakupljanja ee otpada. Najviše ee-otpada je sprikupila STŠ Kemal kapetanović Kakanj. Školama su danas uručene nagrade-šest prvoplasiranih škola je dobilo po laptop koji će im korisititi u nastavi.Svim školama su uručene i zahvalnice kao i novčana sredstva koja smo dobili od prodaje ee otpada.

2. Takmičenje za najbolji rad od recikliranog ee otpada.Nakon objave javnog poziva i ocjene pristiglih radova,danas smo podijelili nagrade.Dodijelili smo 4 vrijedne nagrade: Prvo mjesto- Lejan Kozlić-nagrada električni skuter,diploma i školski pribor (imala  dva odlična rada-oštrač noževa i cooler).Drugo mjesto-Nerma Šolbić-nagrada howerboard,diploma i školski pribor( rad-torbica od ee otpada).Treće mjesto-Hadžić Kanita-školski probor,fen i diploma( rad-žaba od starog cd plejera).Četvrto mjesto- Ajdinović Dženeta-nagrada školski probor,fen i diploma(rad-cvijet od lampe).Nagrađeni su pokazali veliku kreativnost i zasluženo su osvojili nagrade.Čestitamo

3. Postavljanje i promocija namjenskog kontejnera za ee otpad na lokaciji pored pijace. Kontejner je namijenjen malim kućanskim aparatima promjera do 40 cm i starim baterijama.     Potrebno je da svi povedemo računa o odlaganju svih vrsta otpada a elektronski i elektronički otpad je opasna vrsta otpada i trebamo ga odlagati pravilno i zbrinjavati kako isti ne bi završio na divljim deponijama, u prirodi ili u kontejnerima koji nisu predviđeni za te namjene.

Sav otpad koji se prikupi bit će preuzet od ovlaštenog otkupljivača – ZEOS sistem i pravilno zbrinut. Kakanj je prvi koji je uveden u sistem organizovanog sakupljanja ee otpada u ze-do kantonu a nadamo se da će i drugi gradovi pratiti naš primjer.

4. Uručene su zahvalnice Opcini Kakanj, Vodokom d.o.o. i Zeos Ekosistem d.o.o. koji su nam bili podrška u ovom projektu i bez kojih ga ne bi mogli realizovati.

Zahvaljujemo svima koji su uzeli učešće u ovom značajnom projektu. CEKOR TEAM