Isporuka Pfizerove vakcine bi mogla početi prije Božića

0

Nakon što su posljednji rezultati o učinkovitosti Pfizerove i BioNTechove vakcine pokazali da je ona 95 posto djelotvorna te da nema ozbiljnih nuspojava, proizvođači su rekli da bi sljedećeg mjeseca mogli dobiti odobrenje za distribuciju na američko i evropsko tržište.

Američka uprava za hranu i lijekove bi trebalo da odobri ovu vakcinu za hitnu upotrebu do sredine decembra, rekao je izvršni direktor BioNTecha Ugur Sahin, a uslovno odobrenje bi moglo biti osigurano u drugoj polovini decembra.

“Ukoliko sve bude uredu, mogli bismo dobiti odobrenje u drugoj polovini decembra i započeti isporuke vakcine prije Božića, ali isključivo ukoliko sve bude dobro”, rekao je Sahin dodavši da će u petak zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu.

Enrico Bucci, biolog s Univerziteta Temple u Philadelphiji je za njihovu vakcinu kazao da je prva u historiji čovječanstva koja je razvijena tako brzo nakon nastanka samog virusa, a da je još zapanjujuće i to što je zasnovana na potpuno novoj tehnologiji funkcionisanja.

klix.ba