Dom zdravlja Kakanj: Saopštenje za javnost

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano  698 slučajeva COVID-19, od čega je  146 aktivnih, 135 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 11 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 519 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.  Do današnjeg dana   testirano je 2265 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 33 smrtna slučaja od COVID-19. 

Molimo naše sugrađane da poštuju preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi. Sve navedene  preventivne protivepidemijske mjere  su se pokazale učnkovito u borbi protiv COVID-19, te još jednom molimo naše sugrađane da budu odgovorni i da ih se pridržavaju i primjenjuju u svakodnevnom životu. 

Naglašavamo svim našim sugrađanima da im je na usluzu naše osoblje i COVID ambulanta i ukoliko imaju simptome COVID-19, te su upućeni u COVID ambulantu na pregled, da nigdje drugo ne svraćaju, da ne ulaze u prostorije drugih službi  dom zdravlja i da se ne susreću sa drugim pacijentima, jer na taj način uzrokuju širenje zaraze i unutar zdravstvene ustanove, ali i na druge stanovnike općine Kakanj. Ovo naglašavamo, jer ima neodgovornih pojedinaca koji se sa simptomima COVID-19 ‘šetaju’ po domu zdravlja od službe do službe. Ovakvo ponašanje je nedopustivo i posve neodgovorno od strane tih pojedinaca.

Ponovno ponavljamo da je COVID--19 veoma opasno zarazno oboljenje koje u mnogim slučajevima ima letalni (smrtni)  ishod za pacijenta i do danas nije pronađen lijek za liječenje ove opake bolesti. 

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru ili  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!