Adin Frljak gostovao u programu Radio Kaknja

0

Internacionalna Olimpijada metropola, ukupno peta po redu, održana je od 16. do 22. decembra. Olimpijada metropola je prestižno takmičenje za učenike srednjih škola koje organizuje grad Moskva. Organizator na takmičenje poziva većinu svjetskih metropola, tako je ove godine na takmičenju učestvovalo preko 30 timova. Sarajevski tim je prvi put ove godine učestvovao na ovom takmičenju, a bh. srednjoškolci su ponovo zablistali i osvojili 6 medalja iz sva tri predmeta u kojima su se takmičili – matematika, fizika i informatika.

Olimpijada je namijenjena učenicima prvih i drugih razreda srednje škole. Među bh.srednjoškolcima zapažene rezultate osvojio je i kakanjac Adin Frljak, koji pohađa Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu. Adin u nastavku govori o ovom takmičenju i svom uspjehu…

  • Učestvovao sam na Međunarodnoj Olimpijadi metropolisa, koju organizuje Moskva. Osvojio sam bronzanu medalju. Takmičenje je ekperimentalno teoretskog karaktera, što podrazumijeva da je prvi dio bio ekperiment, a drugi je bio teoretski dio. Pored fizike, bili su tu i drugi predmeti, matematika, informatika i hemija, ali ja sam se takmičio iz oblasti fizike. Kvalifikacija za ovo takmičenje nije bilo, mene je Društvo fizičara u Federaciji Bosne i Hercegovine odabralo da predstavljam grad Sarajevo na ovom takmičenju. Ukupno je bilo okko 60 takmičara za svaku kategoriju, iz raznih gradova svijeta. Iz Bosne i Hercegovine učestvovali su gradovi Sarajevo i Banja Luka.

Adinu se ljubav prema fizici javila u osnovnoj školi, kada je prvi put i učestvovao na takmičenjima iz ove nauke gdje je osvajao prva mjesta, u tom periodu je shvatio da je fizika zanimljiva nauka u kojoj se on pronalazi, koja ga interesuje i koja mu otvara sva vrata. Adin je učestvovao na kampovima i školama fizike kroz koje je do sada prošlo, više od 500 učenika od kojih su mnogi postali uspješni takmičari te uspješni studenti u Bosni i Hercegovini i inostranstvu.

  • U osnovnoj školi sam učestvovao na Federalnim takmičenjima, jer međunarodnih nije bilo kada su u pitanju učenici osnovnih škola. Pohađam Prvu bošnjačku gimnaziju u Sarajevu, koja subotom organizuje dodatnu nastavu iz fizike.

Osim priprema za takmičenja i učenja zabavnog i zanimljivog gradiva, znanje koje pružaju kampovi i škola fizike je važno i za uspješan studij fizike, elektrotehnike, mašinstva, građevine i drugih prirodno-tehničkih nauka.
Olimpijada je prvobitno trebala biti održana u Moskvi, međutim, zbog pandemije koronavirusa i, epidemioloških mjera ovo takmičenje je održano online ističe Adin i dodaje:

Bh. učenici su učestvovali na takmičenju iz 3 predmeta: matematike, fizike i informatike. Važno je napomenuti da su svi učenici osvojili medalje u veoma jakoj konkurenciji. Učenici su ovim medaljama stavili tačku na uspješnu godinu u kojoj su osvojili brojne svjetske, evropske i balkanske medalje.

Našem kakanjcu Adinu Frljku još jednom čestitamo na dosadašnjim rezultatima, i želimo još mnogo uspjeha na takmičenjima, i u nastavku školovanja.