Danas je pravoslavni Božić

0

Pravoslavni vjernici danas slave Božić – najradosniji hrišćanski praznik.

U času Rođenja Isusa Hrista zvijezda je obasjala Vitlejemsku pećinu, a na nebu su anđeli zapjevali “Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Bogomladencu su se prvo poklonili pastiri, koji su mu darovali jagnje, a potom tri mudraca koja su mu na dar donijeli smirnu, tamjan i zlato.

VIDEO / Kakanjski paroh Dragiša Cvjetković vjernicima uputio božićnu čestitku

Božićne liturgije u BiH

Božićnim liturgijama u pravoslavnim hramovima jutros se obilježava najradosniji hrišćanski praznik.

Mostar

Uz poziv na razumijevanje i ljubav, blagdan Božić dočekali su pravoslavni vjernici u Mostaru. Ovog puta zbog pandemije koronavirusa Božić se slavi nešto skromnije nego u prošlosti, i to uglavnom u krugu porodice. Ipak, i u takvim uslovima najradosniji praznik vjernici su dočekali na dostojanstven način i u duhu pravoslavne tradicije.

Dugačak je spisak običaja i u mostarskom kraju, nakon što je jutros u crkvama služena božićna liturgija.

“Božić smo ovog puta dočekali u izmijenjenim uslovima u odnosu na prethodne godine, ali ne i sa manjom radošću. To je jedan od najradosnijih praznika. Slavimo rođenje gospoda Isusa Hrista, koji u ovaj svijet dolazi iz ljubavi i uči nas u toj ljubavi, dajući nam vrhunsku zapovijed da ljubimo jedni druge. To je ustvari najveća poruka Božića ove godine. Dakle, da jedni druge ljubimo i pazimo i to je nešto što nas je naučila i pandemija. Svakog Božića je slava na visinama Bogu, na zemlji mir, a među ljudima dobra volja i možda nas je upravo ova godina naučila da nam toga nedostaje. Da slavimo Boga, da među nama vladaju mir i pažnja, da pazimo jedni na druge i da budemo kao naši ljekari i zdravstveni radnici, koji su nam pokazali šta znače hrabrost, požrtvovanje i žrtva za druge. To je Božić”, rekao je za Anadolu Agency (AA), paroh mostarski Duško Kojić.

On je niz vjerskih obreda posljednjih dana predvodio u maloj crkvi smještenoj odmah uz Saborni hram koji je ušao u posljednju fazu obnove. Riječ je o velelepnim i objektima koji spadaju među najstarije u Bosni i Hercegovini. Saborna crkva uskoro će biti i potpuno obnovljena.

Bijeljina

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije služio je jutarnju liturgiju u Sabornom hramu u Bijeljini pred većim brojem vjernika.

Običaji

Uz Vaskrs i Duhove, Božić spada među tri najveća hrišćanska praznika.

Na Božić vjernici idu na jutrenje i liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gdje je spremljena bogata trpeza.

Tog dana praznuju u svom domu s polaznikom, izabranim gostom – uobičajeno je da je to muško kršteno dijete. Žene pripreme bogatu božićnu trpezu, a ručak je svečan i bogat te za stolom okuplja cijelu porodicu.

Jede se voće, povrće, meso, razne pečenice, hljeb, hladetina, peciva i brojna druga jela.

Poslije ručka, običaj je otići čestitati rodbini i prijateljima, a potom ostalim mještanima.

Prvi posjetilac koji bi posjetio kuću na Božić, tzv. polaznik ili položajnik, trebalo bi da je zdrav, krepak i veseo, što bi domu donijelo sreću.

Pravoslavni Božić se čestita riječima “Hristos se rodi”, na šta se odgovara “Vaistinu se rodi”.

BHRT