Dom zdravlja Kakanj: Saopćenje za javnost

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano  865 slučajeva COVID-19. Od navedenog broja 13 slučajeva je aktivnih, 11 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 2 pacijenta su trenutno hospitalizovana u KB Zenica.  Do danas je 809 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj   testiranih osoba na COVID-19 je 2665. Na području općine Kakanj registrovano je 43 smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

S obzirom da je skijalište na Ponijerima jako aktivno u posljednjih nekoliko dana i okuplja se veći broj ljudi, molimo sve građane koji borave na ski-stazi ili u zatvorenim objektima na Ponijerima da budu oprezni i izbjegavaju okupljanja koja mogu biti uzrok pojave i širenja infekcije COVID-19. Apelujemo na naše sugrađane da se i dalje pridržavaju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Također, pacijenti mogu direktno da se jave u COVID ambulantu gdje će im biti pružena kompletna zdravstvena zaštita. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!