Koronavirus u Kaknju: 16 slučajeva aktivnih, 16 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano  882 slučajeva COVID-19. Od navedenog broja 16 slučajeva je aktivnih, 16 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a ni jedan  pacijent iz Kaknja trenutnonema na hospitalizaciji u KB Zenica.  Do danas je 823 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj   testiranih osoba na COVID-19 je 2732. Na području općine Kakanj registrovano je 43 smrtna slučaja uzrokovana COVID-19.

Molimo naše sugrađana da izbjegavaju, koliko god su u mogućnosti,  masovna okupljanja na izletištima, ski-centrima, porodičnim druženjima i sl, te da i dalje budu odgovorni kao što su to i do sada bili. Apelujemo na sve  da se i dalje  pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje  okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su  da se jave   putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza. Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te  ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali  i unutar zdravstvene ustanove. Također, pacijenti mogu direktno da se jave u COVID ambulantu gdje će im biti pružena kompletna zdravstvena zaštita. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!