Respiratori “Srebrene maline” se koriste u Zenici, ali ne na intenzivnoj njezi

0

Dvanaest respiratora “Srebrene maline” ACM 812A i tri koji su donacija Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kantonalnoj bolnici Zenica koriste se već neko vrijeme na Covid odjelima za kiseoničku podršku i do sada nikom nisu naškodili.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Kantonalne bolnice Zenica dr. Kasim Spahić je kazao za Klix.ba da su ih u rad pustili ovlašteni serviseri te da je verifikaciju obavila ovlaštena ustanova VERLAB.

– Aparati su raspodijeljeni na odjele koji imaju centralni razvod kiseonika. Urađena je edukacija osoblja za upotrebu i trenutno su dati na upotrebu. Aparati nemaju sve module ventilacije koji se danas koriste u intenzivnim njegama pa su dati na odjele gdje je potrebno pacijente liječiti većim koncentracijama kisika uključujući i neinvazivnu ventilaciju – kazao je Spahić te dodao:

– Pošto većina Covid oboljelih pacijenata sa respiratornim smetnjama zahtijeva liječenje većim dozama kisika, a nema toliko mjesta u intenzivnim njegama smatrali smo da bi ovi aparati mogli pomoći u liječenju takvih pacijenata. Također ovim načinom liječenja pacijentu se može samo pomoći, a nikako naškoditi.

Na kraju je u razgovoru za Klix.ba dodao da su imali izvještaje da su se na svim odjelima gdje su respiratori raspoređeni povremeno koristili, s obzirom da se radi o potpomognutom disanju, nemaju dovoljno podataka da zaključe koliko su efikasni, ali je sigurno da koriste pacijentima u toj fazi liječenja.

klix.ba