Proljeće pauzirano: Snijeg “poklopio” gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu

0
Foto: Mirsad Mujagić

Proljeće je nakratko “pauzirano” s obzirom na to da je snježni prekrivač visok nekoliko centimetara zabijelio veći dio Bosne i Hercegovine. Mi vam u galeriji donosimo jutrošnje stanje iz Mostara i Sarajeva.

Naime, snijeg koji je tokom noći znatno napadao, jutros je otežao odlazak na posao velikom broju građana, a u pojedinim dijelovima Sarajeva i otežao saobraćaj.
Gradske ulice su jutros prohodne, ali u padinskim dijelovima grada je lošija situacija s obzirom na to da je napadala veća količina snijega, koja u velikoj mjeri nije očišćena.

Fotoreporter portala Klix.ba jutros je obišao sarajevske ulice na kojima je zatekao zimske službe kako čiste snijeg s trotoara kako bi pješacima bilo lakše kretanje.

Iako su mnogi očekivali dolazak ljepšeg vremena s obzirom na to da je kalendarski proljeće već stiglo, izgleda da zima još nije završila svoje putovanje kroz našu zemlju.

Snijeg je tokom noći napadao u većem dijelu BiH, a zabijelio je čak i u Mostar, gdje je jutros osvanuo snježni pokrivač, što je za brojne stanovnike ovog grada bilo pravo aprilsko iznenađenje nakon proljetnih dana i temperatura koje su bile i iznad 20 stepeni.

Vozači su jutros morali čistiti svoje automobile od snijega, za što nisu imali potrebu čak ni tokom zime.

Na putevima u BiH zbog snijega se saobraća otežano

Snijeg u Mostaru je iznenađenje i tokom zimskih dana s obzirom na klimu u tom gradu, a kad se dogodi u proljeće, kao danas, onda je to iznenađenje mnogo veće nego u drugim krajevima.

Prema podacima FHMZ-a i danas se u BiH očekuje oblačno vrijeme praćeno slabijim snijegom u istočnim i centralnim područjima. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima lokalno u Bosni bi moglo pasti i malo kiše.

Tokom dana se očekuje i postepeno smanjenje oblačnosti, dok će temperatura zraka biti između 2 i 8 stepeni celzija.

klix.ba