Bh. grupa Mostar sevdah reunion 19. marta u Narodnom studiju BHRT-a

97

Legendarna bosanskohercegovačka muzička grupa Mostar sevdah reunion održat će koncert 19. marta u studiju Muzičke produkcije BHRT-a sa početkom u 20 sati.

Jedinstveni stil benda Mostar Sevdah Reunion sastoji se uglavnom od sevdalinki koje u modernim aranžmanima kombinuju s jazz, blues, soul i etno muzičkim elementima. Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album su snimili 1999. godine, a od tada ovaj mostarski bend svojim nastupima oduševljava publiku širom svijeta. Redovni su gosti najvećih world music i jazz festivala te koncertnih dvorana širom planete.

S posljednjim studijskim albumom “Mostar Sevdah Reunion presents Sreta – The Balkan Autumn” u izdanju holandskog Snail Recordsa, bend je predstavio svjetskoj “World music” novog vokalnog solistu Milutina Sretenovića Sretu, koji je svoj TV debi imao u čuvenoj emisiji “Nikad nije kasno”. Najkraća ocjena tog albuma po mnogima glasi da su Mostar sevdah reunion sa Sretom snimili svoj najkomercijalniji album a da nisu izdali svoja ranija nadahnuća i ciljeve.

O njihovom velikom svjetskom uspjehu govori podatak da je album “Mostar Sevdah Reunion presents Sreta – The Balkan Autumn” već tri mjeseca na evropskoj top listi za World music koju pravi EBU (Eurovisian Broadcasting Union). Također, najnoviji videospot za pjesmu “Srdo moja” u izvođenju mlade Antonije Batinić, novog ženskog vokala u bendu, u januaru ove godine našao se na prvoj poziciji najčuvenije World music internet platforme Ethnocloud.

Ulaz na koncert u zgradi BHRT-a je besplatan. Koncertu je moguće prisustvovati uz obaveznu najavu na mail muzicka.produkcija@bhrt.ba, porukom u inbox na Facebook stranici BHRT Muzička produkcija i putem telefona 033/408-024 i 033/408-025. Koncert će se moći pratiti u živom prenosu na BH radiju 1, putem YouTube live streama facebook profila BHRT-a i na web portalu BHRT-a.

(klix.ba)