Crtić našeg djetinjstva: Mumijevi se ponovo vraćaju na scenu u novom izdanju

443

Kad Mumi glasno zove te,
A Mumi Tata čeka te,
Pridruži im se, vidjećeš,
Kroz avanturu brzo ćeš
Stić’ u dolinu…
Stić’ u dolinu…

Bila je pjesmica koju smo svakodnevno slušali u jutarnjem dječijem programu u BiH kada se emitovao crtić Mumijevi. Ovaj švedsko – finski crtani serijal u našu je zemlju stigao preko UNESCO-ovog projekta Program banka.

Mumijevi su likovi u seriji, knjizi i stripu finske ilustratorice i spisateljice Tove Jansson. „Taj projekt bio je formiran kako bi se osigurali legalni programi za TV stanice u poslijeratnoj BiH, kako se ne bi koristili piratski programi, te kako bi se uspostavili standardi emitiranja u poslijeratnoj BiH.

Mumijevisu bili hit u Evropi, jedan od najpopularnijih crtića. Nova verzija dolazi nam početkom sljedeće godine, u Finskoj u februaru, a nakon toga i u druge zemlje.

Kako obećavaju, bit će ovo nova-stara obiteljska fantazija, koja će obradovati sve fanove Mumijevih, ali i novu publiku. Očekuje nas trinaest epizoda koja će trajati po 22 minute i koje će nam donijeti novi pogled na svijet autorke Tove Jansson.

U timu koji stvara nove Mumijeve jeste i Osakrovac Steve Box, nagrađivani John Woolley, zatim Mark Huckerby, Nick Ostler i Marika Makaroff. Seriju producira Gutsy Animation, kompanija iz Helsinkija. Glasove će, u britanskoj verziji, posuditi slavni Taron Egerton (Mumi – kojem je u našoj verziji glas dao Admir Glamočak), Rosamund Pike (Mumi mama – glas u našoj verziji dala je Nada Đurevska), Matt Berry (Mumi tata – glas dao Senad Bašić) i Kate Winslet (Gospođa Filijonk).

Kad sunce zađe, mrak te snađe, Mumi…

Mumi Dom zove, nudi ti snove, hej, Mumi…

Tu se svi veselo igraju, a šume smijehom odjekuju

Hej, Mumi… Mumi… Hej, Mumi… Mumi…