Dodjela nagrade “Zvijezda vodilja prevencija ovisnosti”

250

U subotu, 8. decembra, u sali Doma kulture se održala proslava 16. rođendana Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE, na kojem je dodijeljena i prva nagrada Zvijezda vodilja prevencija ovisnosti.

Pored dodjele nagrade, u Domu kulture se održao višesatni događaj koji je bio ispunjen radionicama, druženjem i iznošenjem konstruktivnih mišljenja između volontera ove organizacije i njihovih mentora. Ceremoniju dodjele nagrade Zvijezda vodilja prevencija ovisnosti je prisustovao i vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo. Ove godine, nominovani za nagradu su bili Kakanjci i Kakanjke te kakanjske organizacije, a pobjednici su bili članovi i članice NVO Alternative Kakanj.

Nakon proglašenja pobjede smo razgovarali sa članicom NVO Alternative, Naidom Bukvić.

“Drago nam je da je lokalna zajednica i udruzenje Narko Ne prepoznalo naš trud i zalaganje u borbi protiv ovisnosti. Ova nagrada je samo dodatni vjetar u leđa da nastavimo sa aktivnostima namijenjenim jačanju uloge mladih u bh. društvu te na unapređenju mjere prevencije koje će smanjiti rizik razvoja ovisnosti kod djece i mladih u općini Kakanj. Naše radionice su usmjerene na razvoj vještina i sposobnosti koje će osnažiti mlade ljude da se odupru negativnim pritiscima i izazovima vršnjaka i okoline i izbore za zdrav način života. Iskreno se nadamo  da ce to imati veći utjecaj od klasičnih predavanja koja su uglavnom fokusirana na sticanje informacija iz različitih područja.”, izjavila je Bukvić.

Medijima se obratio i vršilac dužnosti načelnika općine Kakanj Aldin Šljivo. Načelnik je izjavio da je ponosan na našu općinu, jer iako je mala zajednica, ona privlači pažnju velikih kulturnih, sportskih i edukativnih organizacija.

Amir Hasanović, izvršni ditektor Udruženja za prevenciju  ovisnosti NARKO NE je izjavio da je najviše ponosan na volontere koji svoje slobodno vrijeme koriste za pomaganje lokalnihi zajednica.