Mješavina za jutarnju kavu koja spaljuje masnoće

240

Kava je bez sumnje omiljeni jutarnji napitak diljem svijeta. Razbuđuje, podiže nivo energije i divno miriše. Osim toga ubrzava metabolizam, a kada se konzumira umjereno dobra je i za srce. Ali ne znaju svi da ako svojoj jutarnjoj kavi dodaju samo dva ili tri sastojka ona može postati pravi “spaljivač” masnoća.

Uz dodavanje cimeta i kokosova ulja kavi možeš izgubiti nekoliko kilograma bez značajne promijene svojih prehrambenih navika.

Zašto je ova kombinacija tako moćna?

Cimet pruža brojne zdravstvene prednosti. Snažan je protuupalni agens, a osim toga, pun je antioksidansa što znači da neutralizira negativne učinke slobodnih radikala. Također smanjuje razinu šećera u krvi. Podržava razgradnju šećera, koji se pretvara u energiju. Tako cimet sprečava nakupljanje masti u tijelu. Najpopularnije vrste su Cejlonski i Cassia cimet.

Kokosovo ulje je još jedan dar prirode koji ima niz zdravstvenih prednosti. Većina drugih ulja sadrži pretežno dugolančane masne kiseline, a kokosovo ulje se gotovo u cijelosti sastoji samo od srednje lančanih masnih kiselina što znači da se u organizmu razgrađuju potpuno drugačije od dugolančanih masnoća. Srednje lančane masnoće jetra transformira direktno u energiju i kako su pokazala brojna istraživanja, ne pretvara ih u tjelesne masnoće.

Med je pun šećera, ali to je prirodni šećer. Med također obiluje važnim mineralima kao što su natrij, željezo, cink, kalcij, kalij i fosfor. Osim toga, med sadrži niacin, folat, vitamin C, riboflavin i vitamin B6. To se pokazalo vrlo korisnim za reguliranje razine kolesterola u krvi i smanjenje stresa. Med osigurava esencijalne hranjive tvari i na taj način sprječava nedostatke minerala ili vitamina u tijelu. Sirovi nepasterizirani med je najzdraviji.

Sastojci i način upotrebe

Što trebaš: ½ šalice meda

¾ šalice kokosovog ulja

1 žličica cimeta

1 žličica kakaa (po želji)

Priprema: Pomiješaj sve sastojke i napravi kompaktnu mješavinu. Pohrani u staklenoj posudi i drži u hladnjaku.

Upotreba: Dodaj 1-2 žličice smjese u šalicu svježe skuhane kave. Dobro promiješaj i uživajte u jutarnjoj šalici kave koja topi masne naslage.

(dnevni-list.ba)