Najveća pobjeda ili najteži poraz: River i Boca u odlučujućem meču za prvaka Južne Amerike

124

Najveći okršaj u historiji River Platea i Boca Juniorsa odigrat će se na čuevnom El Monumentalu večeras od 21:00 sati po našem računanju vremena. Epski meč koji će odlučiti prvaka Južne Amerike, bez imalo preuveličavanja, bit će u isto vrijeme najveća pobjeda za pobjednika i najteži poraz za gubitnika.
Poznato je da Superclasico između Boce i Rivera spada među najveće derbije svijeta, mnogi ga smatraju i najvećem. A ovaj Superclasico odlučuje prvaka Južne Amerike i prvi je takav u historiji ova dva kluba. Naime, Boca i River su razmijenili toliko udaraca u toliko borbi, ali nikada nisu napadali jedni druge u finalu Copa Libertadoresa. Sve do ove godine kada su i jedni i drugi stigli do samog kraja. I ostali sami pred očima cijelog nogometnog svijeta.

U prvom finalnom meču, gdje je Boca bio domaćin na La Bomboneri bilo je 2:2, a ljepota Copa Libertadoresa je da u njemu ne postoji pravilo “gola u gostima” što znači da večeras oba tima kreću s iste tačke. Zaista bi bila šteta da večeras River ima prednost zbog golova u gostima pa da može igrati na 0:0, 1:1… Iako ovakvo “ludilo” ne bi dozvolilo takav pristup.

Prvi meč je opravdao očekivanja, pružio je istinski spektakl, a još više se očekuje od večerašnjeg okršaja. Za ponos, za čast, za historiju.

Argentinci i generalno Južnoamerikanci su poznati po vatrenom navijanju, oni su zapravo simbol “bolesne” ljubavi prema svom klubu. Zamislite samo kako onda navijači Boce i Rivera čekaju na ovaj meč, kako proživaljavaju ove dane.

Ugledni ESPN je čak objavio priču da je jedna radiostanica u Argentini došla na ideju da prijenos meča prenosi u što mirnijem tonu, kao da prenosi sahranu, a ne jedan od najvećih mečeva u historiji nogometa. Razlog? Zato što znaju da će bolesnici u bolnicama slušati taj prijenos pa da im ne bi pozlilo… Večeras spasa nema. Večeras je biti ili ne biti. Komentator se može truditi, ali 1:0 je – 1:0, prvak je – prvak. I mnogo će obradovati, mnogo i rastužiti…

Pred ovaj meč, na posljednjem treningu Boce bilo je više od 50.000 navijača. Došli su ispratiti svoje junake u najveću borbu, jer oni s lica mjesta neće pratiti meč, a to je možda jedini nedostatak cijele priče. Naime, gostujući navijači, a to nije novo pravilo, ne mogu prisustvovati na mečevima u argentinskom nogometu, izuzetak nije ni finale Copa Libertadoresa.

Očekuju se izmjene u sastavima kod oba tima. River igra bez suspendovanog Rafaela Borrea, a u tim bi se mogao vratiti Nacho Scocco. Kao zamjena za Borrea mogu poslužiti i Rodrigo Mora, kao i Marcelo Gallardo.

Boca će također praviti promjene, a ključni razlog je povreda Cristiana Pavona koji je napustio teren u prvom poluvremenu prvog finalnog okršaja prije dvije sedmice.

Trener Boce Guillermo Barros Schelotto možda će tražiti način kako da u prvi sastav ubaci Carlosa Teveza koji ove sezone nije pokazao najbolje atribute na terenu. A kada je zadnji put igrao na El Monumentalu protiv Rivera u ovom takmičenju, Tevez je dobio crveni karton, jer je gol proslavljao glumeći kokoš, ismijavajući tako River, kojem je jedan od nadimaka zapravo “kokoške (gallinas)”.

Postavlja se pitanje da li će na golu Boce biti Agustin Rossi koji je branio u prvom finalnom meču ili će na gol stati Esteban Andrada koji je imao povredu zbog koje je odsustvovao dva mjeseca. Andrada je branio ove sedmice u ligaškom meču protiv Patronata i iza sebe ima učinak od osam mečeva bez primljenjih gola u posljednjih 10 mečeva.

River će i večeras biti bez trenera Marcela Gallarda koji je suspendovan pošto je ignorisao suspenziju u revanšu polufinala protiv Gremija tako što je igračima davao instrukcije na poluvremenu u svlačionici.

Bilo kako bilo, večeras će se na El Monumentalu pisati historija. River i Boca u meč ulaze bez ikakve rezultatske prednosti, bez gostujućih navijača, ali i s garancijom da nas čeka novi spektakl. Meč koji već sada spada među najveće u historiji ovog sporta. Meč u kojem će pobjednik osvariti najveću i najslađu pobjedu u historiji, a poraženi najveći i najteži poraz u historiji. U ovakvim mečevima nikada i nije bilo sredine.

klix