U okviru pojačanih aktivnosti na suzbijanju i sankcionisanju neovlaštenog posjedovanja,

proizvodnje i stavljanja u promet opojnih sredstava, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Crkvice su došli do operativnih saznanja da se određena lica mogu dovesti u vezu sa posjedovanjem i prometovanjem opojnih droga, nakon čega se pristupilo opservaciji stana u ulici Dobrovoljnih davalaca krvi, Grad Zenica, u kojem su se ista nalazila.
U naznačene aktivnosti su uključeni i službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, kao i timovi Specijalne policijske jedinice, radi vršenja upada i stavljanja lica pod kontrolu.

Budući da se tokom policijskog nadzora i opservacije posumnjalo da lica uništavaju opojnu drogu, odbacujući istu u odvode i kroz prozore stana, nakon poziva i naredbe licima da otvore ulazna vrata, na što su se ista oglušila, pristupilo se nasilnom ulasku u sporni stan. Prilikom ulaska u stan, policijski službenici su spriječili dva lica u pokušaju bjekstva, te ista lišili slobode. Prilikom lišenja slobode navedena lica su upotrebom fizičke snage i sredstava za vezivanje stavljena pod kontrolu, budući da su ista pružala aktivan otpor i pokušavala fizički napasti policijske službenike.

Nakon što su lica stavljena pod kontrolu, izvršena je provjera identiteta istih, te je utvrđeno da se radi o licima: B.A., rođen 1989. godine i H.J., rođen 1982. godine, oba lica iz Zenice.

Po ulasku policijskih timova u unutrašnjost stana, uočeni su mnogobrojni tragovi biljne materije, kao i tragovi uništenja i rasipanja iste. Od strane uviđajne ekipe je izvršen uviđaj u prostorijama predmetnog stana, pomoćnih prostorija, kao i dvorišta i prostora oko zgrade, sa ciljem pronalaska odbačene i sakrivene materije, predmeta i tragova, koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršen je pretres stana, kojom prilikom je pronađeno slijedeće:

3645 grama biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
4010 tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno,
2 digitalne vage za precizna mjerenja,
6 mobilnih telefonskih aparata.
Navedena lica su nakon izvršenih pretresa sprovedena u Kantonalnu bolnicu Zenica radi pružanja medicinske pomoći, nakon čega su privedena u službene prostorije Policijske uprave I, gdje su zadržana i gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Sporna materija i predmeti su izuzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane službenika Policijske uprave I navedena lica biti predata na nadležnost i daljnje postupanje, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Radio Kakanj možete slušati uživo klikom OVDJE. Možete nas slušati i u nekom od vaših playera kliknite OVDJE.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu radiokakanj.co.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu nedim@radiokakanj.co.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal radiokakanj.co.ba nema obavezu postupiti po istim.

Prethodni članakIduće sedmice konkurs za 257 vojnika Oružanih snaga BiH
Sljedeći članakTimovi MUP-a ZDK i dalje tragaju za Senahidom Čagom