Kućanski poslovi poput pranja, čišćenja i kuhanja za neke su ljude prava noćna mora. Međutim, nova istraživanja pokazala su da upravo takvi poslovi imaju dugoročno pozitivne učinke na zdravlje.
Naučnici u Norveškoj dokazali su da usisavanje stana ili košenje trave u dvorištu može biti jednako umjerenoj fizičkoj aktivnosti poput hodanja, piše Daily Mail. Istovremeno, samo sat vremena fizičke aktivnosti na dan, poput pranja posuđa ili kuhanja, može prepoloviti rizik od smrti. Više vježbe znači niži rizik.

Također, tvrde da fizička aktivnost bilo kojeg intenziteta može smanjiti rizik od smrti. Škola sportskih nauka u Oslu istraživala je osam postojećih naučnih studija koje su uključile 36.000 odraslih ispitanika. Svi su ispitanici bili stariji od 40 godina i dobili su uređaje koji su pratili njihove dnevne aktivnosti. Podijelili su ih u četiri grupe, ovisno o tome koliko su bili aktivni. Pratili su ih šest godina.

Gotovo šest posto ispitanika, njih 2.149, umrli su tokom trajanja studije koju su objavili u naučnom časopisu British Medical Journal. Voditelj istraživanja, profesor Ulf Ekelund, ustanovio je da je bilo kakva fizička aktivnost povezana s nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg uzroka.

U grupi koja je bila najviše aktivna ljudi su imali 73 posto niže šanse od umiranja. Oni su se oko pet sati na dan bavili lakšim poslovima, dok su 24 minute u danu proveli u umjerenim aktivnostima.

“Ti rezultati su potvrdili izreku da je raditi nešto bolje od raditi ništa. Ako ste neko ko tokom dana ne dosegne nivo umjerene fizičke aktivnosti, poželjno je da se bavite lakšim aktivnostima poput kućanskih poslova ili ste općenito više na nogama. To ima svoje benefite”, kazala je doktorica Charlotte Edwardson sa Sveučilišta Leicester.

Od badmintona do joge, plesa ili tai chija, mnogo je načina koji nam pomažu da duže ostanemo zdravi, kazala je Jess Kuehne iz firme “Centre for Ageing Better”.

“Ako želite biti zdravi i neovisni kad ostarite, trebate više raditi na sebi tokom četrdesetih i pedesetih godina. Uz aerobne vježbe poželjno je hodati, plivati ili biciklirati. Uz ojačavanje mišićne strukture poboljšavamo i našu ravnotežu. Takav način života ne samo da nam dodaje godine, nego dodaje život tim godinama produžujući period u kojem ostajemo fit, zdravi i slobodni”, tvrdi Jess.

Stručnjaci ističu da jedna minuta intenzivnih vježbi ima isti učinak na zdravlje kao dvije minute umjerenih vježbi.

klix

Comments

0 comments