Šta jesti i piti poslije najluđe noći

211

Poslije burne novogodišnje noći, svima nam je teško da se vratimo u normalu. Mnogi pretjeraju u hrani i piću, pa im poslije teško pada da ustanu iz kreveta.

Ljekari savjetuju da se u najluđoj noći bude umjeren, ali je malo onih koji taj savjet poslušaju. No, ako je šteta već pričinjena, onda treba razmišljati o tome kako je sanirati.

Pogledajte nekoliko savjeta o tome šta je najbolje jesti i piti poslije burne noći.

Voda

Mnogi 1. januara poslije podne nastave tamo gdje su stali u novogodišnjoj noći. Odlaze na reprize Nove godine i obilaze prijatelje, što znači da nastavljaju da unose alkohol u organizam.

Najvažnije je da piju što više vode i to od momenta kad otvore oči. Ljekari savjetuju da unošenje vode u organizam treba biti povećano nekoliko dana poslije žurke, zbog jake hrane i alkohola.

Supe i čorbe

Oprobani recepti za mamurluk su supa iz kesice, paradajz čorbica ili pileća kisela čorba.

Organizmu su poslije burne noći potrebni so i tečnost, a to su upravo glavni sastojci čorbi.

Voće

Možda vam voćna salata nije primamljiva kao pečenje ili roštilj, ali će vam svakako pomoći da osvježite organizam. Ne možete očekivati da vam bude bolje, ako poslije najluđe noći nastavite neumjereno da jedete masnu hranu. Tačno je da masna hrana usporava proces apsorpcije alkohola i da mnogi, upravo iz ovog razloga, posle burne noći svrate da “pokupe” picu ili pljeskavicu. Međutim, za Novu godinu se jede više nego inače, pa još masne hrane može da vam stvori velike muke.

Dvopek

Glukoza iz hljeba uklanja mučninu. Posebno je dobro da za doručak pojedete prepečeni hleb, odnosno dvopek, jer on apsorbuje višak kiseline.

Limunada

Vrlo dobro znamo da je limun pun vitamina C. On jača imunitet, a uz to je veoma dobar i za želudac. Limunada koja je napravljena sa toplom vodom pomaže nam da se oslobodimo problema sa varenjem.

Povrće

Namirnice koje nabrajamo sigurno vas najviše asocijaru na neku dosadnu, iscrpljujuću dijetu. Međutim, ne postoji drugi način da očistite organizam i da povratite energiju, nego da “probušite kašiku”. Naravno, to ne znači da ne treba ništa da jedete. Ali, probajte da bečke šnicle zamjenite kuhanom šargarepom, krompirom, zelenom salatom…

Soda bikarbona

Ako ste među onima koji su pretjerali s alkoholom, pa su vas probudili glavobolja i mučnina, popijte sodu bikarbonu otopljenu u vodi. Ona će pomoći vašem organizmu da se regeneriše.