Zakerberg: Facebook će ubuduće više brinuti o privatnosti

87

Mark Zakerberg obećao je da će strateškim zaokretom pretvoriti Facebook u platformu pažljiviju prema privatnom životu korisnika, usmjerenu na poverljivost.

Facebook mora postati ujedinjena mreža usmerenija na privatne razmjene, za razliku od objave ”postova” koje može pročitati veliki broj ljudi, i na formate tipa ”priča” koje se brišu nakon 24 sata.

“Kada mislim o budućnosti interneta, mislim da će platforma za komunikacije usmjerena na ‘privatno’ postati još važnija od današnjih otvorenih platformi”, ocijenio je Zakerberg i najavio da namjerava da omogući sigurna onlajn plaćanja.

“Ta promjena odgovara novim ukusima korisnika. Danas već vidimo da su privatne poruke, ‘priče’ i male grupe najbrže rastući online formati komuniciranja”, napisao je Zakerberg u postu objavljenom na svom Facebook zidu.

Izvršni direktor Facebooka namjerava tehnički da ujedini mrežu s njenim ostalim aplikacijama Messanger, Instagram i WhatsApp, prenio je portal Index.hr.

Ubuduće će biti moguće direktno razmjenjivati poruke putem tih mreža koje će moći da šifruju podatke, što je danas moguće samo na WhatsAppu.

“Iako trenutno nismo visoko na lestvici po zaštiti privatnosti, razvićemo usluge koje ljudi stvarno žele”, garantovao je Zakerberg.