Zbog čega peškire i kozmetiku trebate čuvati što dalje od kupatila

141

Toplina i vlaga kupatila idealni su za razvoj virusa i bakterija i zbog toga bi bilo dobro pronaći drugo mjesto za određene proizvode koje inače koristite u kupatilu.

Godinama se vode rasprave o tome treba li lijekove držati u kupatilu. Stručnjaci ističu da varijacije u temperaturi i vlazi mogu narušiti njihov kvalitet, učiniti ih manje efektivnim i skratiti im rok trajanja te savjetuju da lijekove, ukoliko ih koristite, premjestite na suho i hladnije mjesto.

Iako većina ljudi smatra da je kupatilo idealno mjesto za odlaganje peškira, stručnjaci savjetuju da to ne radite. Naime, vlažno i mokro okruženje kupatila pogodno je za stvaranje buđi i bakterija pa biste peškire trebali premjestiti u ormar. Ukoliko nemate prostora u ormaru, vodite računa da vam kupatilo ima dobru ventilaciju i da je konstantno provjetreno.

S obzirom na to da kozmetiku treba čuvati na sobnoj temepraturi, kupatilo nikako nije dobro mjesto za odlaganje. Vlaga i toplina mogu uništiti kozmetičke proizvode i skratiti im rok trajanja, a četkice su i bez toga sklone nakupljanju bakterija i plijesni. Isto važi i za lakove za nokte i parfeme.

Također, u kupatilu ne biste trebali ostavljati ni nakit, jer vlaga uzrokuje brže propadanje.

U kupatilu ne trebate držati ni britvice, jer vlaga i para mogu otupiti britvice i ubrzati proces oksidacije i hrđanja metala. Naročito je pogrešno britvice držati u kadi gdje su u konstantnom kontaktu s vodom.