Preporuka iz BiHAMK-a: Izbjegavajte vožnje na duže relacije u toku dana

0

Zbog visokih dnevnih temperatura iz BiHAMK-a preporučuju izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se ipak putuje savjetuju češće pauze.

Povećan je broj motociklista i biciklista na saobraćajnicama, što nalaže dodatni oprez u vožnji za sve učesnike u saobraćaju.

Na magistralnom putu Ljubinje – Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedjelje od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac – Berkovići – Bileća – Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan osim nedjelje obustavlja i na regionalnom putu Crna Rijeka – Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce – Donji Vakuf) i Jasen (Prozor – Jablanica), a vozila saobraćaju obilaznicama oko tunela.

Zbog radova na mostu u mjestu Reljevo na magistralnom putu Jošanica – Rajlovac, kao i na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448), saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Radovi na sanaciji mostova u toku su i na magistralnim putevima Srebrenik – Šićki Brod (preko Tinje, u mjestu Drenik) i Olovo – Semizovac (dva mosta preko Ljubine), kao i na petlji Blatuša, kod Zenice, a na tim lokacijama saobraća se usporeno.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova. Na ostalim graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, navodi se u saopćenju BiHAMK-a.