Dom zdravlja Kakanj: Saopštenje za javnost

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obaještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, jer su svi uzorci koji su poslati tokom jučerašnjeg dana na UKC Sarajevo negativni. 

Trenutno je 268 osoba  stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 531 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Iako se smanjuje broj ljudi koji su završili sa prvih 14 dana samoizolacije, pozivamo i molimo naše sugrađane da se i dalje pridržavaju  mjera kojima želimo spriječiti mogućnost nastanka oboljenja uzrokovanih novim korona virusom COVID-19, a prije svega da vode računa o: ličnoj higijeni (pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem žive), izbjegavanju socijalnih kontakata, da koriste ličnu zaštitnu opremu-maske i rukavice, a pogotovo ako kišu ili kašlju, te da prilikom kihanja i kašljanja to čine u maramice koje će odmah odložiti u otpad, da ne izlaze iz svojih domova osim ako zaista imaju neku neodložnu potrebu. 

Obzirom da su penzioneri dobili dozvolu da se mogu kretati od 8:00 do 12:00 sati, apelujemo na njih i molimo ih da svoja kretanja ograniče na ona koja su samo nužna, a da sva druga kretanja obustave u narednih nekoliko sedmica, jer je to sigurnije za njihovo zdravlje. Svjesni smo da moraju otići po svoju penziju ili kupiti životne namirnice, ali pri takvim radnjama treba da paze na sebe i na svoje zdravlje (minimalno 2 metra da se pravi razmak između sagovornika ili u redovima kada čekaju da plate račun ili podignu penziju, da se održava higijena ruku, da se koristi lična zaštitina oprema-maske za lice, rukavice itd). Sve nabrojane mjere važe za sve građane, ali posebno za ljude treće životne dobi i hronične bolesnike koji su trenutno najranjivija populaciona skupina.

Naše ponavljanje izrečenih mjera ima za cilj sprečavanje nastanka oboljenja COVID-19 na području naše Općine, te molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima  da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.