Mario Nenadić: Kantoni se sami ne mogu boriti protiv korone, bez FBiH nemamo kontrolu

0

Epidemija u Kantonu Sarajevo je u posljednja dva mjeseca, prema broju novozaraženih, počela izmicati kontroli, a premijer Mario Nenadić kaže da su nadležni od samog početka bili aktivno uključeni, da rade na mnogo frontova kako bi spriječili neželjeni scenarij te da je zdravstvo do sada uradilo vrhunski posao.

Zdravstvenom situacijom rukovode Krizni štabovi sačinjeni od stručanjaka iz više oblasti, no borba protiv epidemije je i u javnozdravstvenom i u ekonomskom smislu zadatak i vlada, onih koje smo prije epidemije izabrali da se brinu o svemu, pa i o nepredviđenim situacijama.

Kako su generalno vlade u BiH uradile taj posao, to je dobar teren za diskusiju, premijer KS Mario Nenadić smatra da je Vlada KS od samog početka na dobrom putu, no čini se da nije baš najzadovoljniji širim rukovodstvom, odnosno time koliko im u borbi protiv epidemije pomažu entitetski i državni nivo.

“Očekujem puno više konkretnog upravljanja krizom i od Federacije i države BiH. Nije moguće borbu protiv korone svesti na aktivnosti kantona. Vidite šta se dešava i s prelascima i kontrolama prekograničnih kretanja ili unutar Federacije s turizmom. Nemamo kontrolu nad tim procesima, tu nam treba šira podrška”, poručio je on.

Kada je riječ o radu Kantona, Nenadić je poručio javnosti da situaciju drži pod kontrolom te da su nadležni spremni za svakakve scenarije kao i do sada:

“Epidemiološka situacija se prati iz sata u sat i spremni smo poduzeti sve neophodne mjere na suzbijanju novog vala zaraze. Do sada je situacija bila ozbiljna i vrlo složena, ali naši zdravstveni radnici i zdravstveni sistem su spremno odgovorili postavljenim zadacima i pokazali veliku odgovornost i požrtvovanost
u borbi protiv epidemije”.

Uprkos toj požrtvovanosti i budnom praćenju epidemije, Sarajevo ima više zaraženih od ostalih glavnih gradova u okruženju (osim Beograda), a čak cijela Slovenija ima manje aktivnih, a i ukupnih slučajeva koronavirusa od Kantona Sarajevo.

“Neželjeni i zabrinjavajući scenarij bi bio rapidan porast broja novooboljelih. Neželjeni scenarij je, također, da nam “poklekne” zdravstveni sistem, da virus jače napadne zdravstvene radnike i ustanove, ali i ustanove socijalne zaštite i to su baš veliki rizici koje na svaki način preveniramo”, kazao je Nenadić.

Premijer se složio da se naši zdravstveni kapaciteti trenutno bore s povećanim pritiskom broja pozitivnih pacijenata u Kantonu Sarajevo, ali ne vidi da smo već zagazili u neželjeni scenarij i da brojni analitičari uporno ukazuju na to da imamo rapidan porast broja zaraženih.

Neželjeni scenarij u kojem virus napada zdravstvene radnike i ustanove nam također nije nepoznanica, a u narednom periodu će biti znatno povećani kapaciteti zdravstvenih ustanova, vjerovatno da ne bi došli i do trećeg neželjenog scenarija.

“Radimo na širenju kapaciteta izolatorija, krenuli smo ozbiljnim aktivnostima u jačanju kapaciteta rada Opće bolnice na čelu s prof. Ismetom Gavrankapetanovićem i njegovim timom, koji pokazuju veliki elan i motiviranost i unose jednu novu energiju, jačaju povjerenje u sistem, a to je u ovom času od izuzetne važnosti”.

Učinkovitost Vlade KS

Premijera Nenadića smo pitali šta je to sve uradila Vlada KS da spriječi širenje koronavirusa s obzirom na to da je to i njihov zadatak. Kazao nam je kako se trude da budu što racionalniji u korištenju resursa, jer je sve još uvijek neizvjesno, ali i da u isto vrijeme daju punu podršku zdravstvu.

Medicinska struka je još od prije širenja koronavirusa vapila za svježim kadrom, konačno je to moguće sa zapošljavanjem 150 medicinskih radnika. Nulti prioritet Vlade i nadležnih institucija trenutno su pak aktivnosti vezane za osiguranje dodatnih kapaciteta za izolatorij.

“Sa jedne strane radi se na adaptaciji i rekonstrukciji, tj. stavljanju u funkciju objekta koji će se koristiti kao izolatorij u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Taj smo objekat nedavno dobili na korištenje odlukom Vlade Federacije BiH čije je vlasništvo”, rekao je premijer Nenadić te dodao da je moguća još jedna opcija:

“S druge strane, pravimo i alternativno tj. privremeno rješenje za izolatorij, u slučaju iznenadnih potreba za većim smještajnim kapacitetima u izolatorije u Kantonu Sarajevo”.

Na prošloj sjednici Vlade KS je pripremljen i pregled šestomjesečnih potreba javnozdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo do kraja 2020. godine i pokrenute su nabavke neophodne medicinske i zaštitne opreme.

Ekonomski segment i upravljanje krizom

Paralelno s javnozdravstvenim problemima Vlada KS bi trebalo da upravlja i ekonomskim, kao i posljedicama epidemije

“Vlada Kantona Sarajevo je kroz korona-zakon, ali i druge konkretne mjere, poduzela neophodne korake da bi građani trpjeli što manje posljedice u smislu gubitka posla, ugrožavanja egzistencije i standarda”, poručio je Nenadić objasnivši da je osigurana pomoć onima čiji su poslovi bili ugroženi.

Premijer je dodao da se razmatraju svi mogući scenariji kada je riječ o početku nove školske godine, poručio je da građani moraju naučiti da žive s koronavirusom, ali i da će represivni i preventivni mehanizam biti pojačan upravo zbog građana koji se ponašaju neodgovorno.

Na kraju, Nenadić poručuje da na trenutnim problemima u KS, kada je riječ o epidemiji, rade oni koji znaju kako se upravlja zdravstvenom krizom, no da li je to tačno, mi ne možemo sa sigurnošću znati.

Razlog za to je što oni koji vode krizu u KS nisu toliko česti u medijima, pogotovo izostaju riječi koje bi umirile i ulile sigurnost stanovništvu u ovakvom periodu. Prilikom saopćavanja informacija pretežno dobijamo samo šture brojeve i presjeke epidemiološkog stanja, koji samo dodatno izazivaju strah i paniku.