FBiH: Moguća pomoć privrednicima u iznosu od 100 miliona KM

72

Privrednici u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji trpe najveće gubitke tokom pandemije, mogli bi dobiti novu pomoć u iznosu od 100 miliona maraka koji će bit izdvojeni iz budžeta ovog entiteta, a na koji način, Vlada će tek utvrditi.

FADIL NOVALIĆ , premijer FBiH

“Mi bismo sada formatirali jedan budžetski program kroz ministarstva, program koji je niži level od korona zakona da potpomognemo samo te ciljane grane kroz ministarstva. Budžet ne raspoznaje bojanje sredstvima. On je 5 milijardi i ove pare nisu obojene strogo, on se koristi na način kako govore potrebe.”, rekao je Novalić.

S obzirom na to da je u prvom valu pomoći saniranja posljedica utrošeno tek 18 posto od izdvojenih sredstava, reagirali su i poslodavci, pa je ovakva odluka premijera, kažu, očekivana.

SUAD EĆO, Udruga poslodavaca FBiH

“Za likvidnost firmi koje su zaista ugrožene i treba iži na duži period kreditnih sredstava koja će biti bez kamatna, na duži grejs period jer sigurno je da se neće lako izaći iz ove krize”, kazao je Ećo.

Najveće gubitke zabilježili su hotelijeri, ugostitelji, ali i cjelokupan turizam i aviosaobraćaj. Hoće li novi vid pomoći imati efekta, ostaje upitno. Pomoć ovoj branši već je vidno zakasnila, smatra predsjednik hotelijera u Federaciji.

AMIR HADŽIĆ, predsjednik hotelijera

“Taj vid pomoći koju onaj ko dobije mora vraćati je rizičan. I upustiti se sad u to da uzimate, uz obavezu da vraća, a nema mogućnosti i neizvjesno je da će biti posla i servisirati te obaveze, istakao je Hadžić.

Optimistični nisu ni iz struke.

ADMIR ČAVALIĆ, ekonomski analitičar

“Tek od septembra i oktobr,a pa sve do marta naredne godine imamo pravi val ekonomske krize jer smo već u recesiji do 6 posto”, naglasio je Čavalić.

ANTE DOMAZET, ekonomski analitičar

“Kada ekonomska kriza može prerasti u finansijsku krizu, a to je da zbog izostanka potrebnih mjera nastupi val otkaza i povećanja nezaposlenosti, stečaja i bankrot kako firmi, tako i građana”, rekao je Domazet.

Inače, za subvenciju u okviru saniranja posljedica obuhvaćenih korona zakonom apliciralo je više od 61 hiljade privrednika, od kojih je 58 hiljada ispunilo prava za korištenje subvencije. Tako je Ministarstvo finansija Federacije BiH za ovaj dio uplatilo nešto više od 89 miliona maraka.