Dom zdravlja Kakanj: Saopštenje za javnost

0

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj  u vezi novog korona virusa  COVID-19 obavještava javnost da je epidemiološka situacija, u vezi novog korona virusa, na području općine Kakanj zabrinjavajuća i veoma alarmantna. 

U posljednja 24 sata na području oćine Kakanj registrovano je 16 novih slučajeva infekcije novim korona virusom. Znatno veći broj novih slučajeva infekcije je posljedica nepridržavanja preventivnih epidemioloških mjera koje su na snazi. Molimo naše sugrađane da poštuju i primjenjuju važeće preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani ako nije moguće osigurati razmak od ljudi minimalno 2 metra, paziti na fizičku distancu i izbjegavati nepotrebna okupljanja, prati i dezinfikovati ruke, te često provjetravati prostorije u kojima se boravi.

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano je 251 slučaj  COVID-19, od čega je i dalje 87 aktivnih, 76 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 11 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 155 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.  Do današnjeg dana   testirano je 1449 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovan je 10 smrtnih slučaj od COVID-19. 

Naglašavamo našim pacijentima  da su   OBAVEZNI da se naručuju na preglede telefonskim putem u svim ambulantama gdje nikome neće biti uskraćeno pravo na zdravstvenu zaštitu, te da uz ostalu odgovarajuću medicinsku dokumentaciju (uputnica, specijalistički nalaz i sl) imaju i uredno popunjene epidemiološke ankete koje će dobiti od svog porodičnog ljekara ili na trijažnom punktu. U suprotnom bićemo primorani da vraćamo sve one koji se nisu najavili telefonskim putem u ambulantu gdje trebaju završiti ljekarski pregled. Hitni slučajevi su izuzeti iz ove mjere.  Molimo pacijente da ne prikrivaju istinu tokom davanja anamnestičkih podataka zdravstvenim radnicima, jer prikrivajući neke bitne epidemiološke podatke mogu ugroziti svoje zdravlje,  zdravlje drugih ljudi, te mogu unijeti infekciju u zdravstvenu ustanovu što bi bilo pogubno za sve građane općine Kakanj i za zdravstveni sistem. Svi koji dolaze u  JU „Dom zdravlja“ Kakanj, bez obzira na razlog posjete, obavezni su proći kroz trijažni punkt kako bi im se popunila epidemiološka anketa. 

Molimo sve građane koji se vraćaju na područje općine Kakanj iz inostranstva ili su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica, da se jave   putem telefona  Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj,  na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i time na vrijeme spriječilo daljnje  širenje infekcije novim korona virusom na području kakanjske općine. Apelujemo na sugrađane da poštuju, gore navedenu  molbu, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!