Pripremite palačinke punjene jabukama začinjenim cimetom i kokosovim šećerom

0

Malo je onih koji ne vole palačinke. Možete ih pripremati na razne načine, od slanih varijanti filovanih mesom i povrćem, do slatkih, prelivenih slasnim umacima, ukrašenih voćem ili jednostavno premazane omiljenim džemom ili čokoladnim namazom.

Kako je jesen evo jednog prijedloga čiji mirisi, poput kuhanih jabuka i cimeta, odgovaraju baš ovom godišnjem dobu. Predlažemo da napravite palačinke, pa ih filujete dinstanim jabukama koje ste začinili cimetom i kokosovim šećerom. Prelijte ih karamel sosom. Jelo, kojem će malo ko odoljeti, možete poslužiti kao doručak, večeru ili desert.

Potrebni sastojci za prvi dio: 90 g mljevene zobi ili obično brašno, 80 g rižinog brašna ili obično brašno, 4 kašike (32 g) kukuruznog škroba, 2 kašike kokosovog šećera ili soka limete, 1 kašika sjemenki lana mljevenih ili chia sjemenki, 1 kašičica praška za pecivo.

Potrebni sastojci za drugi dio: 360 ml mlijeka, 1 mala (80 g) banana, 1 kašika limunovog soka ili soka limete, pola kašičice ekstrakta vanilije, ulje za prženje.

Potrebni sastojci za fil: 3 oguljene i nasjeckane jabuke, 3 kašike kokosovog ili smeđeg šećera, 2 kašike mlijeka, pola kašike limunovog ili soka limete, pola kašičice kukuruznog škroba, 1 kašičica cimeta.

Postupak pripreme:

Za pripremu palačinaka stavite sve sastojke iz prvog dijela u posudu i promiješajte.

Sve sastojke (osim ulja) iz drugog dijela obradite u procesoru hrane, a zatim dodajte prvu smjesu i dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji pet minuta.

Zagrijte malo ulja u maloj/srednje velikoj tavi koja se ne lijepi. Ulijte 1/4 šoljice tijesta u tavu i napravite palačinke.

Nakon nekog vremena tijesto će postati gušće, pa ćete možda trebati dodati malo mlijeka. Nastavite dok ne potrošite svu smjesu.

Za fil od jabuka stavite sve sastojke u tavu, promiješajte i pustite da se dinsta nekoliko minuta na laganoj/srednjoj vatri.

Na svaku palačinku dodajte nekoliko kašičica fila, smotajte i poslužite sa prelivom od karamel sosa ili nekog drugog umaka po vašoj želji.

Odlučite li se ipak za karamel sos evo kako ga još možete pripremiti:

Potrebni sastojci: 3 kašike kokosovog ili smeđeg šećera (30 g), 2 kašike vode (20 g), 2 kašike maslaca od kikirikija.

U malu posudu dodajte maslac od kikirikija.

Zagrijte vodu i šećer u tavi, pa pustite da prokuha.

Smjesu šećera prelijte maslacem od kikirikija i miješajte žicom, a zatim prelijte preko palačinki.