Bez miksera i pečenja napravite fantastični ledolino kolač

0

Danas vam donosimo recept za kolač koji je apsolutno po studentskoj mjeri. Zašto?

Upravo zato što za pripremu ovog kolača nije potrebno imati mikser, niti pećnicu, a ne treba ni mnogo utrošenog truda i vremena da bi se pripremio, a ukus mu je fantastičan.

Sastojci:

500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za šlag
12 kašika gustina (cca 110g)
1 vanilin šećer
10 dag čokolade za kuhanje
10 dag bijele čokolade
4 kašike šećera
kutija piškota ili manje pakiranje petit keksa u varijanti za tortu ili kolač

Priprema

Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl i pomiješati sa gustinom i šećerom.

Ostatak tekućine staviti da se kuha pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.

Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi, a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.

Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili petit kekse pa odmah premazati prvo tamnom, a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.

Ostaviti kolač u frižider da se dobro ohladi, a nakon toga ćete uživati u svakom zalogaju, prenosi Coolinarika.