Dramski studio JU KSC Kakanj na čelu sa Mirzom Bajramovićem niže uspjehe i osvaja nagrade

0

Mirza Bajramović saradnik za scenske djelatnosti i voditelj dramskog studija KSC Kakanj, završio je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli.

2013 godine magistrirao je na predstavi Ilijada, na tematiku- Antika danas.
Sedam godina nakon magistriranja iza sebe ima 7 pozorišnih premijera.

  • Tokom studija sam se susretao sa različitim oblicima teatra i pozorišta. Međutim, svi studenti Akademije dramskih umjetnosti se trude i obrazuje da u budućnosti postanu glumci. Pri završetku akademije sa kolegom Mirzom Mušijom smo napravili prvu profesinalnu pozorišnu predstavu iz domaće kakanjske produkcije, preciznije, koprodukcija sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica. Radi se o predstavi “ Džepovi puni kamenja . Premijera je predstavljala važan historijski događaj za JU KSC Kakanj. Uz Miroljuba Mijatovića sam se uveo u taj svijet koji obuhvata i glumu i režiju, i nešto što postaje popularno – dramska pedagogija. Kroz dramsku pedagogiju i kroz rad sa mladima postoji simbioza i glume i režije, to je preslikavanje onog što učiš i čime se baviš tokom studija.

Dramski studio JU KSC Kakanj nastavlja predstavljati Kakanj na festivalima.Nakon velikog uspjeha i učešća na 8. Internacionalnom festivalu srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest u Sarajevu kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, Dramski studio JU KSC Kakanj se našao i na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine u Konjicu.

Riječ je o 18.izdanju festivala koji okuplja srednjoškolce i mlade zaljubljenike dramske umjetnosti iz cijele BiH a ove godine selekciju čini ukupno 8 pozorišnih predstava, iz bh.gradova. Na ovom festivalu nagradu za najbolju predstavu dobio je Dramski studio KSC Kakanj za predstavu “Životinjska farma”

  • Dramski studio KSC Kakanj djeluje već 21 godinu. Unutar Dramskog studija postoji jedan pozorišno edukativni program pod nazivom “Škola glume” koji je otvoren za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast. Upravo jedna takva grupa koja je uz Dramski studio već 11 godina je najzaslužnija za ono što se desilo u proteklih mjesec dana. Meni, kao voditelju dramskog studija je velika čast da imam priliku surađivati sa mladim ljudima kojima nije mrsko raditi. Predstava “Nastanak Rima” čija je premijera bila na Kakanjskim danima 2020. je primjer koliko mladi ljudi vole pozorište, obzirom da su održane 42 probe.

Za sve ljubitelje pozorišta važno je napomenuti da je u toku upis u školu glume, Dramski studio nastavlja sa svojim pozorišno pedagoškim programom pod nazivom “Škola glume”.
U nastavku Mirza Bajramović, voditelj Dramskog studija KSC Kakanj govori o planiranim aktivnostima ovog dramskog studija:

  • Naredna predstava koja izlazi iz Dramskog studija, iz škole glume je predstava “Čarobnjak iz Oza” koja se radi sa osnovcima. U Kaknju će se realizovati i prvi pozorišni mjuzikl “Aladin” . Realizuje se sa članovima Muzičkog centra JU KSC Kakanj, partnerima iz Sarajeva i Baletni studio iz Zenice.Premijera je planirana za mjesec decembar.