Njemačka za deset dana kreće s cijepljenjem

0

Njemačka planira kampanju cijepljenja protiv covida-19 početi 27. prosinca, a prvi su na redu domovi umirovljenika, objavile su danas vlasti.

“Savezni ministar zdravstva Jens Spahn obavijestio je Konferenciju ministara zdravstva (GMK) o odobravanju i o planiranoj isporuci BioNTechovog cjepiva. Cijepljenje protiv novog koronavirusa počet će 27. prosinca”, navodi se u priopćenju odbora tijela koje okuplja sve ministre zdravstva njemačkih saveznih zemalja.

Lako je moguće da će u drugim zemljama Europske unije cijepljenje početi kad i u Njemačkoj, koja trenutačno predsjeda Unijom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da 27 zemalja Europske unije mogu istog dana početi kampanju cijepljenja nakon odobravanja Pfizer-BioNTechovog cjepiva.

Pod njemačkim pritiskom Europska agencija za lijekove (EMA) priopćila je da će odluku o sudbini tog cjepiva donijeti 21. prosinca – tjedan dana ranije nego što se planiralo.

Europska komisija će nakon analize mišljenja regulatora i konzultacija sa zemljama članicama izdati odobrenje o uvjetnom stavljanju na tržište Unije.

Francuski premijer Jean Castex najavio je da će cijepljenje kod njih početi već posljednjeg tjedna u prosincu, “ako se za to steknu uvjeti”.

Cjepivo koje su u suradnji proizveli američki laboratorij Pfizer i njemački BioNTech prvo je koje je odobreno u stanovitom broju zapadnih zemalja, među kojima u Velikoj Britaniji i SAD-u, gdje su ovih dana obavljena prva cijepljenja, ali i u mnogim drugim zemljama, poput Meksika i Saudijske Arabije.

Agencije