Washington: Inauguracija 46. američkog predsjednika Josepha Bidena

0

Novi američki predsjednik Joseph Biden položiće danas poslije podne zakletvu kao 46. predsjednik u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Biden će položiti zakletvu pred predsjedavajućim Vrhovnog suda SAD-a Johnom Robertom u 10:30 sati po lokalnom vremenu, uz mali broj gostiju.

Ceremonija će biti održana ispred zgrade američkog Kongresa, uz oštre mjere bezbjednosti.

Biden će ove godine zbog pandemije prema Bijeloj kući ići samo u vojnoj pratnji, a na televiziji će se prenositi “virtualna povorka”. Tribine za gledanje parade ove godine neće biti postavljene.

Nova potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, čiji su roditelji imigranti sa Jamajke i iz Indije, postaće prva crnkinja na toj funkciji, a biće i prva žena koja je vršila tu funkciju i prva koja je azijsko-američkog porijekla.

Joe Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris će položiti zakletvu u 12 sati, zatim će predsjednik održati svoj govor.

Nacionalnu himnu će otpevati pop zvezda Lady Gaga na stepenicama Capitol Hilla, a pjevačica Jennifer Lopez će održati “muzički performans“, prema navodima organizacionog odbora.

Dosadašnji američki predsjednik Donald Trump, koji je ušao u historiju kao jedini predsjednik protiv kojeg je pokrenut proces opoziva dva puta neće prisustvovati inauguraciji svog nasljednika Bidena. Njegov potpredsjednik Mike Pence će prisustvovati inauguraciji.

Inauguraciju u Washingtonu će osiguravati 25.000 naoružanih gardista, a sigurnosne mjere su dodatno pojačane zbog nereda koji su u zgradi Kongresa izbili 6. januara nakon upada pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. U tim neredima poginulo je pet osoba.

Inauguracija američkog predsjednika predstavlja tradiciju staru više od 200 godina. Od prve inaguracije Georgea Washingtona 30. aprila 1789. godine, protokol ove ceremonije je već odavno utvrđen, ali su se određene stavke ipak promijenile.

Kompleksi Kongresa i Bijele kuće izgledaju poput militariziranog urbanog centra unutar kojeg se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Cijeli taj kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

Govor Joea Bidena uoči inauguracije
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden održao je emotivan govor u utorak tokom kojeg se borio sa suzama govoreći o svom preminulom sinu i zahvaljujući svojoj matičnoj državi Delaware, uoči odlaska u Washington na inauguraciju u srijedu.

“Jedino žalim što on nije ovdje”, rekao je Joe Biden govoreći s svom sinu Beauu koji je umro od tumora na mozgu 2015.

BHRT