Zenički studenti kreirali korona glosar

0
Jasmina Horić

Pandemija koronavirusa je pored svih drugih promjena u svijetu, dovela i do velike promjene u jeziku kojeg govorimo. Danas svugdje možemo čuti riječi kojima ranije i nismo toliko pridavali pažnju, ali i neke nove riječi koje su ušle u naš svakodnevni govor iz stranih jezika.

Naučnici Instituta za njemački jezik u Mannheimusu od marta 2020. godine sakupljali nove riječi koje su se pojavile tokom pandemije, te su ih objavili na svojoj web  stranici, njih skoro 700. Radi se o riječima koje su već poznate, samo sa novim značenjem npr. Maskenpflicht „obavezno nošenje maske“, o novim riječima koje su nastale u njemačkom jeziku tokom pandemije npr. Maskomat „automat iz kog se mogu kupiti zaštitne maske“ ,te o riječima koje su posuđene iz engleskog jezika npr. Lockdown „lockdown“.

Osjećajući potrebu da pruže svoju pomoć, studenti IV godine Filozofskog fakulteta u Zenici sa odsjeka za Njemački jezik i književnost su napravili glosar u kojima su preveli i dali objašnjenja za skoro 700 njemačkih riječi koje su nastale za vrijeme pandemije koronavirusa.

“Obzirom da smo studenti germanistike, ovo je bio „naš fah“ i išlo nam je. Projekat nam je, kao budućim profesorima Njemačkog jezika i književnosti, dosta pomogao i bogatiji smo za jedno iskustvo. A iskustvo čini dobrog profesora.”, stoji na web stranici Glosara kojeg su studenti osmislili, a kojeg možete posjetititi klikom OVDJE.

Studenti Odsjeka za njemački jezik i književnost koji su radili na ovom projektu su Adnan Valentić, Adelisa Behramović, Emina Horić, Nihada Softić, Emina Sinanović, Elma Šutka i njihova profesorica Belma Polić.

“Drago nam je, jer smo dali svoj doprinos u obrazovanju u Bosni i Hercegovni iz naše oblasti. Drago nam je i da smo povezali teoriju sa praksom, jer znanje nije samo sebi svrha, ono dobija onu pravu vrijednost tek kada se koristi, što smo i dokazali ovim ozbiljnim poduhvatom.”

Iz ovog projekta će se roditi i dva istraživačka rada, a projekat će također biti prezentovan i  na drugoj Međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji “Prozor u svijet obrazovanja, nauke i mladih”.