Poveži se s nama

Lifestyle

Koji je rok trajanja ostataka hrane iz frižidera, a kada ih treba baciti

Published

on

Život s ostacima namirnica ponekad može biti – kockanje! Naime, oni nam mogu pojednostaviti sedmicu s gotovim obrokom na bis ili se “zagubiti” u pozadini hladnjaka, predodređeni da završe u kanti za smeće.

Kod ostataka namirnica ključno je planiranje unaprijed, tako da sve rezerve hrane iskoristite maksimalno prije nego što se pokvare – a za to je potrebno znati tačno koliko one mogu trajati.

Stučnjaci su demistificirali planiranje naših obroka

Srećom i američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) i klinika Mayo znaju sve važne informacije pa su demistificirali naše planiranje obroka. Koliko dugo možete sigurno ostaviti ostatke hrane i koje opasnosti mogu vrebati u vašem frižideru.

Većina ostataka je sigurna tri do četiri dana

Prema izjavi Američke poljoprivredne uprave, sigurno razdoblje za konzumiranje ostataka relativno je kratko.

– Ostaci kuhane hrane mogu se čuvati u frižideru do tri, maksimalno četiri dana. Za to vrijeme ostatke možete podgrijati na 70 stepeni Celzijusa. Neiskorišteni dio vratite u frižider u roku od dva sata nakon jela – savjetuju.

Hrani možete produžiti rok trajanja podgrijavanjem

– Nakon svakog podgrijavanja ostatke možete pospremiti u frižideru još dodatnih tri do četiri dana – objašnjavaju stručnjaci. No, iako će se podgrijavanjem ubiti sve bakterije u hrani, prehrambena kvaliteta obroka smanjuje se svaki put kad se hrana podgrije. Iz tog razloga najbolje je podgrijavati samo potrebnu količinu.

Ako nemate plan pojesti ostatke, zamrznite ih

Ako znate kako ostatke nećete pojesti unutar tri do četiri dana, trebali biste ih zamrznuti a ne spremiti u frižider, savjetuju iz USDA.

– Ostaci su sigurni u zamrzivaču na neodređeno vrijeme, ali najkvalitetniji su nekoliko mjeseci – objašnjavaju.

Umjesto da vruće ostatke stavljate izravno u zamrzivač ili ih pustite na pultu da se ohlade, ili ih prvo spremite u frižider da se ohlade prije zamrzavanja. Obavezno zatvorite obrok u hermetički zatvorenu posudu, a ostatke s najvećim rizikom kvarljivosti, poput jela na bazi mesa, stavite prema stražnjoj strani frižidera, gdje su temperature najhladnije.

Ključno je izbjeći “opasnu zonu” pod svaku cijenu

Kao što ističu stručnjaci s Mayo klinike, vaš cilj u očuvanju nepojedene hrane uvijek treba biti izbjegavanje “opasne zone”.

Do toga dolazi kada hrana stoji na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusa, rasponu koji može uzrokovati brzo razmnožavanje bakterija. Hrana može postati opasna po zdravlje prije nego što se zamrzne, ali i tokom postupka odmrzavanja.

S Klinike Mayo objašnjavaju i da hranu možete ponovno zagrijavati pečenjem u mirkovalnoj pečnici ili na žaru, ali svakako preskočite ekspres lonac, jer se u njemu možda ne postignu temperature dovoljno visoke da ubiju eventualne bakterije u namirnicama.

faktor.ba

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Za današnji iftar pripremite pileći file u kikiriki sosu

Published

on

Ramazan se bliži kraju, a mnogima ponestaje ideja za iftarski meni. Naš prijedlog je da za iftar 29 dana ramazana pripremite piletinu na malo drukčiji način, tako što ćete napraviti pileći file u kikiriki sosu.

Ideju za ovo ukusno jelo pronašli smo na Instagram profilu Belme Halilović, mlade Goraždanke koja svakodnevno dijeli recepte za ukusna jela koja priprema.

Potrebni sastojci:

pileći fileti

kikiriki

kikiriki puter

250 ml vrhnja za kuhanje

Postupak pripreme:

Pileći file isjeći na deblje komade, pa ih razrezati na više mjesta. Prebaciti ih u posudu za pečenje namazanu uljem, pa začiniti vegetom. U šupljine ubaciti kikiriki puter. Potom usitniti kikiriki u sjeckalici pa posuti preko svakog filea. Peći u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti umak, tako što ćete zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, pa dodati kašiku kikiriki putera. Promiješati i ostaviti na laganoj temperaturi da se sjednini, po potrebi dodati malo soli.

Umak stavite u posudu, potom stavite filete te ih dodatno preliti umakom. Nakon toga vratite jelo u rernu na još deset minuta. Gotovo jelo pospite sjeckanim kikirikijem.

(klix.ba)

Continue Reading

Lifestyle

Za održavanje koncentracije dijetetičari savjetuju međuobrok koji sadrži proteine i vlakna

Published

on

Svima poznat osjećaj koji se desi sredinom dana, kada se odjednom osjećate umorno, gladno i tromo. Imate još nekoliko sati na poslu, ali počinjete gubiti koncentraciju.

Možete čak i uzeti kafu ili poslasticu da vratite energiju, možda čak i međuobrok. Sredina dana za mnoge od nas predstavlja glavno vrijeme za grickalice. Vaša energija od doručka jenjava, a vi znate da imate još nekoliko sati do ručka. Pa, koji je najbolji međuobrok za jesti da biste nastavili dalje?

Regulacija šećera u krvi je važna, s obzirom da ne želite da ide previsoko ili prenisko, ali želite ga imati baš koliko treba. Šećer u krvi utječe na naše apetite: glad, energija i žudnju. Tako, fluktuacije šećera u krvi naglo skaču od gladi, privlače energiju i diktiraju žudnju.

Da biste održali stabilnost šećera u krvi i spriječili popodnevni pad koncentracije, poželjet ćete potražiti međuobrok koji sadrži puno proteina i vlakana. Proteinu i vlaknima treba više vremena da se probave nego samo ugljikohidratima, stoga satima ćete se osjećati sitima sa stabilnom energijom između obroka.

Da biste pronašli grickalice bogate proteinima i vlaknima, obratite pažnju na etiketu. Preporučuje se konzumiranje deset grama proteina po obroku i najmanje tri grama vlakana.

(klix.ba)

Continue Reading

Lifestyle

RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar dvadeset osmi dan ramazana

Published

on

Za iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge.

Krem čorba od piletine

Potreban materijal:

150 g piletine
1 mala glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 manja krompira
3 dl mlijeka
5 dl mesne čorbe
1 kašika maslaca
4 kašike jogurta ili kiselog mlijeka
muškatni oraščić

Priprema:

Mladu piletinu operite i nasjeckajte. Prelijte ju kipućom vodom i ocijedite. Sitno narežite luk i bijeli luk i s piletinom i maslacem pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Oguljeni krompir narežite na kockice, dodajte ga zelenom povrću, zalijte čorbom i kuhajte dok krompir ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i malo ribanog muškatnog oraščića. Čorbu stavite u mikser i sve sastojke dobro usitnite.
Poslužite ju uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Pljeskavice u umaku od senfa

Potreban materijal:

20 dag mljevenog mesa
2 kriške starog kruha
2 kašike senfa
1 dl vrhnja
1/2 kašike kopra
jaje
so, biber
ulje

Priprema:

Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju. Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja. Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.

Ledene kocke

Tijesto:
8 bjelanjaka
12 kašika šećera
10 kašika brašna

Temeljna krema:
8 žumanjaka
10 kašika šećera
40 dag margarina

Krema od vanilije:
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 kašika brašna
vanilin šećer
1 kašika šećera

Krema od čokolade:
4 dl mlijeka
1 puding od čokolade
1 kašika brašna
čokolada u prahu
1 kašika šećera

Premaz:
1 šlag pjena

Priprema:

Bjelanke istući u čvrst snijeg i dodati šećer, te na kraju lagano umiješati brašno. Uliti u namašteni lim i peći na 150ºC. Na pari gusto skuhati žumanjke pjenasto umućena sa šećerom. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margagarin. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno,vanilin šećer i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati pola temeljne kreme. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, čokoladu u prahu i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati preostalu temeljnu kremu. Šlag pjenu pripremiti s mlijekom prema uputi na poleđini vrećice. Ohlađeno tijesto premazati kremom od čokolade, poravnati i ostaviti oko 15 minuta u hladniku da se stegne, zatim kremom od vanilije i sve premazati šlag pjenom. Ostaviti u hladniku do idućeg dana da se dobro ohladi. Rezati na veće kocke.

(Iftarskimeni.com)

Continue Reading