Poveži se s nama

Vijesti

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti organizuje proteste za Prvi maj

Published

on

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, za Praznik rada najavio je protestnu vožnju Sarajevom, a u namjeri da ponovno skrenu pažnju javnosti na izrazito loš položaj zaposlenih u ovom sektoru.

„Radnici zaposleni u realnom sektoru, a posebno u trgovini, podnijeli su veliki teret pandemije korone, a suočavani su sa nizom posljedica kao što su otkazi, smanjene ili neisplaćene plate, neplaćeni prekovremeni sati, neadekvatni uslovi rada, a dešavalo se i da su bili prisiljeni raditi iako su bili u kontaktu sa zaraženom osobom“, navodi Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

– Za radnike u trgovini ne postoje ni praznici, ni online, a ni rad od kuće, a uprkos tome što su među najizloženijima zarazi, trgovci nisu u prioritetima za vakcinaciju, ukazuju iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, podsjećajući još jednom na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da se radnicima i radnicama zaposlenim u trgovini povećaju minimalne plate, te da steknu pravo na slobodan dan za državne praznike.

„Zato Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti traži da se na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH hitno uvrsti prijedlog izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini, ali i da se organizuje tematska sjednica posvećena stanju radnika u privatnom sektoru, sa fokusom na povećanje minimalne plaće“, ističe predsjednica pomenutog Sindikata, Mersiha Ferhatović-Beširović.

(zenicainfo.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Crna hronika

U toku operativna akcija „Šiša“, pretresi na 23 lokacije u BiH

Published

on

Policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno sigurnosne agencije BiH na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Banja Luke realizuju operativnu akciju naziva „Šiša“.

Pretresi se provode na 23 lokacije radi pronalaženja dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Akcija se sporovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH.

Continue Reading

Vijesti

Državni odvjetnici SAD pozivaju FB da odustane od dječjeg Instagrama

Published

on

Američko Nacionalno udruženje državnih odvjetnika (NAAG) pozvalo je Facebook da odustane od planova za pokretanje verzije Instagrama za djecu mlađu od 13 godina “Instagram Kids”, pozivajući se na zabrinutost zbog sigurnosti i dobrobiti djece i štetu koju im društvene mreže mogu nanijeti.

U pismu izvršnom direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu, 44 glavnih državnih i regionalnih odvjetnika tvrdi da društveni mediji mogu biti štetni za djecu “zbog bezbroj razloga” i da Facebook u svojoj dosadašnjoj praksi nije uspio zaštititi dobrobit djece na svojim platformama. Za primjer navode Facebookovu aplikaciju Messenger Kids koja je, kako kažu, sadržavala kvar koji je djeci omogućio da zaobiđu ograničenja i pridruže se grupnim chatovima s nepoznatim osobama.

“Čini se da Facebook ne reagira na potrebu, nego je stvara, jer se ova platforma prvenstveno sviđa djeci koja inače nemaju ili ne bi imala Instagram račun. Ukratko, Instagram platforma za malu djecu štetna je iz bezbroj razloga. Državni odvjetnici pozivaju Facebook da odustane od svojih planova za lansiranje te nove platforme”, navodi se u pismu.

Odvjetnici tvrde da društveni mediji mogu štetiti tjelesnoj, emocionalnoj i mentalnoj dobrobiti djece. Kao štetne pojave navode cyber bullying na Instagramu te uporabu platforme od osoba koje na razne načine eksploatiraju djecu.

“Djeca nisu sposobna za snalaženje u složenostima onoga što susreću na mreži, uključujući oglašavanje, neprikladan sadržaj i odnose s nepoznatim ljudima”, kaže se u pismu. Spominje se istraživanje koje je otkrilo porast od 200 posto u zabilježenim slučajevima korištenja Instagrama za zlostavljanje djece tijekom šestomjesečnog razdoblja 2018. godine. Samo u 2020. godini Facebook i Instagram prijavili su 20 milijuna slika seksualnog zlostavljanja djece, kaže se u pismu.

Cyber bullying je također jedna od glavnih briga. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da je 42 posto mladih korisnika Instagrama doživjelo internetsko zlostavljanje na Instagramu, što je najveći postotak bilo koje promatrane platforme. Kako djeca tijekom pandemije covida-19 provode više vremena na mreži, ti su problemi vjerojatno pogoršani, upozoravaju državni odvjetnici.

(federalna.ba/Hina)

Continue Reading

Vijesti

WHO: Globalna zabrinutost zbog indijskog soja virusa

Published

on

Svjetska zdravstvena organizacija /World Health Organisation / klasifikovala je indijski soj virusa korona kao “varijantu od globalne zabrinutosti”, javlja BBC.

Prema preliminarnim istraživanjima, varijanta B.1.617 lakše se širi od drugih sojeva i zahtijeva dodatne studije.

WHO navodi da se ova varijanta već proširila na više od 30 zemalja.

Na sličan način ocijenjene su i tri druge varijante iz Britanije, Južnoafričke Republike i Brazila.

Indijski soj je pokazao laku i brzu transmisiju, izaziva težu kliničku sliku, primjetna je smanjena efikasnost terapija i vakcina, odnosno aktivnost antitijela.

Ova varijanta trenutno se analizira da se utvrdi da li je odgovorna za ogroman porast slučajeva u Indiji gdje su bolnice i krematorijumi prepuni, javlja BBC.

Prema posljednjima podacima, u Indiji je registrovan 366.161 novi slučaj infekcije, dok je 3.754 ljudi umrlo.

Eksperti kažu da su realne cifre vjerovatno mnogo veće od registrovanih.

 

(AA)

Continue Reading