Poveži se s nama

Lifestyle

Čudotvorne i sretne goji bobice za obnovu tijela i duha

Published

on

Goji (vučje) bobice isprobana su pomoć kod visokog tlaka, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze iako još nema dovoljno znanstvenih dokaza.

Za goji ili vučje bobice kažemo da je to voće s najvećom nutritivnom gustoćom koje se koristi više od 5000 godina. Preparati biljke goji sigurni su ako se uzimaju prema uputama.

Goji (Lycium barbarum, Solanaceae) se u narodu još nazivaju vučje bobice. To je grmolika biljka koja naraste od 1-3 metara. Plod je narančasto-crvene boje, duguljastog oblika. Tradicionalno se koristi više od 5000 godina, a originalno podneblje iz kojeg potječe je pokrajina NinXia (centralna Kina).

U tradicionalnoj primjeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze

Spoznaje iz tradicionalne kineske medicine

Od biljke goji koristi se plod, iako se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi i kora korijena, list i sjemenke. U tradicionalnoj primjeni plod se koristi kod hipertenzije, dijabetesa, promjene vida, krvarenja, kašlja, astme i tuberkuloze. Za te namjene još uvijek ne postoji dovoljno znanstvenih dokaza. Kora korijena koja je gorkog okusa i antibakterijskog djelovanja u tradicionalnoj medicini se koristila za liječenje kašlja i povišene tjelesne temperature.

Plod biljke goji bogat je monosaharidima, polisaharidima, karotenoidima (beta-karoten, zeaksantin, lutein), vitaminima (vitamin C, B6, B12) i mineralima (bakar, kalij, željezo, mangan, selen, kalcij). Plod je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina što nije uobičajeno za plod voća.

Ljekovito djelovanje

Plod biljke ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Koristi se i kod makularne degeneracije oka koja je povezana sa starošću.

Sok ploda je dobra zaštita od slobodnih radikala. Možemo reći da je on snažni fitoterapeutski potencijal sa širokim rasponom djelovanja. Zbog svog bogatog sastava, smatra se najboljom hranom za revitalizaciju organizma:

  • jača imunološki sustav,
  • poboljšava cirkulaciju,
  • štiti jetra i bubrege.

Zanimljivost je da bobice biljke goji često nazivaju ”sretne bobice” jer njihovom duljom konzumacijom čovjek se bolje osjeća, podiže energiju i izdžljivost. Koristi se kod dijabetesa, visokog krvnog tlaka, groznice, malarije, problema s cirkulacijom, kod erektilne disfunkcije, vrtoglavice, zujanja u ušima.

Oprez!

Treba znati:

  • Preparati biljke goji sigurni su ako se uzimaju prema uputama. Ako se ne koriste kako treba, mogu izazvati nuspojave kao što su mučnina i povraćanje.
  • U vrijeme trudnoće i dojenja preporuka je da se ti preparati ne koriste.
  • Ako imate nizak krvni tlak, potreban je oprez jer preparati biljke mogu dodatno sniziti tlak.
  • Isto tako ako imate visok tlak i trošite terapiju, potreban je oprez jer goji može dodatno sniziti tlak.
  • Oprez je potreban i kod osoba koje imaju povišeni šećer u krvi jer goji uz terapiju može dodatno smanjiti razinu šećera.
  • Doza koja se primjenjuje ovisi o nekoliko čimbenika kao što su dob i zdravlje. U ovom trenutku nema dovoljno informacija kako bi se utvrdio raspon doza za goji.
  • Imajte na umu da prirodni proizvodi nisu uvijek sigurni. Potrebno je prije upotrebe posavjetovati se s ljekarnikom.

Interakcije

Potreban je oprez kod uzimanja preparata biljke goji s nekim lijekovima zbog mogućih interakcija.

  • Goji može utjecati na resorpciju lijekova koji se metaboliziraju kroz jetra. Takvi lijekovi su: diazepam, diklofenak, fluvastatin, ibuprofen, losartan, fenitoin, tamoksifen, varfarin…
  • Interakcije postoje s lijekovima za liječenje dijabetesa te za liječenje povišenog krvnog tlaka.
  • dijabetes
  • ljekovito bilje
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Krvarenje desni može biti znak nedostatka vitamina C u organizmu

Published

on

Iako je krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadija parodontalne bolesti, može signalizovati i nizak nivo vitamina C u vašem organizmu, sugeriše istraživanje objavljeno u medicinskoj magazinu Nutrition Reviews.

Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i prehrani 8.210 osoba dobivenih u ispitivanju koje je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Otkrili su da su niske razine vitamina C u krvotoku povezane s povećanim rizikom od krvarenja iz desni, a primijetili su da povećanje unosa vitamina C može pomoći u rješavanju problema.

Pojačano krvarenje općenito je jedan od simptoma skorbuta, bolesti uzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C. Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. vijeku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je jako rijetka pojava.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama (mg), a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, narandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 mg.

Također, stručnjaci upozoravaju da biste trebali konsultovati svog zubara ako vam desni krvare prilikom četkanja ili čišćenja koncem.

(nezavisne.com)

Continue Reading

Lifestyle

Može li se visoki pritisak kontrolisati bez lijekova?

Published

on

Visoki pritisak je problem koji bitno utiče na zdravlje cijelog organizma!

Hipertenzija kod starije populacije je čest problem, a zašto dolazi do ovog smrtonosnog problema, još se ne zna!

Prema riječima stručnjaka, u 95 % slučajeva uzrok ostaje nepoznat, u samo 5 % slučajeva je on poznat, poput problema s bubrezima ili nešto slično.

Dr Santosh Kumar Dora, kardiolog koji radi na institutu u Mumbaiju, otkriva kako se češće javlja kod osoba starijih od 55 godina, a skoro se 50 % odraslih osoba bori s tim problemom. Dodaje i kako su muškarci podložniji razvoju hipertenzije od žena, a šanse samo rastu s godinama. Ako imate starijeg roditelja, ili se vi samo borite s visokim krvnim pritiskom, dobro znate kako lijekovi za snižavanje pritiska mogu donijeti samo nove brige, pa je veoma važno potražiti i prirodna rješenja.

Dr Dora navodi nekoliko načina koji će vam pomoći da kontrolišete pritisak bez lijekova:

Zdrava hrana – prioritet

Morate paziti da ne jedete namirnice koje su ugljeni hidrat i masnoće. DASH način ishrane je idealan za ove probleme i za zaustavljanje hipertenzije, a sastoji se od integralnih žitarica, povrća i mliječnih proizvoda s malo masnoća. Riba, ćuretina, piletina i mala količina orašastih plodova su takođe uključeni u ovu ishranu.

Redovna aktivnost

Fizička aktivnost je odličan izbor za sve nas, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Dr Dora savjetuje da vježbate 30 do 40 minuta svaki dan, ili bar 5 dana u sedmici, a to može uključivati samo hodanje, trčanje ili vožnju bicikla. Joga je takođe odličan način za borbu protiv hipertenzije.

Osvijestite da ste pod stresom

Fizički ili mentalni stres mogu uzrokovati i visoki krvni pritisak, pa ga je poželjno izbjegavati. Usvojite neke od tehnika koje služe za smirivanje – slušajte muziku, hodajte, posvetite se hobiju, uzmite nekoliko slobodnih dana ili razgovarajte s prijateljima.

Pušenje i alkohol – strogo zabranjeni!

Ako ste odani ovim navikama, pripazite jer i jedna i druga navika mogu uticati na povišenje krvnog pritiska.

Spavajte 7 do 8 sati u danu

“Adekvatna količina odmora je važna za tijelo i duh, previše rada a premalo sna može povećati anksioznost i stres, što će dovesti do hipertenzije”, pojasnio je dr Dora.

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli je sigurno navika koja je neprijatelj svih koji pate od visokog krvnog pritiska, jer će ona na njegovo povišenje uticati momentalno. Dnevna količina soli koju smijete unositi u organizam iznosi oko 2.300 miligrama (mg) ili manje. Ipak, dobro bi bilo ne unositi više od 1.500 mg.

Zaključak

Ovi će vam savjeti pomoći samo pri kontroli krvnog pritiska, neće izliječiti bolest. Morate razumjeti da s godinama života krvni pritisak može porasti. Redovna kontrola stanja je i dalje najvažnija tehnika za prevenciju i kontrolu.

Hipertenzija je tihi ubica jer većina pacijenata ne pokazuje nikakve simptome. Može se utvrditi samo redovnim kontrolama. Visoki krvni pritisak može biti poguban kada su u pitanju bolesti srca – može uzrokovati infarkt ili bolesti krvnih sudova. Prevencija je najbolji lijek, a na vama je da usvojite zdrave navike.

(ordinacija.večernji.hr)

Continue Reading

Lifestyle

Sirup od jaglaca: Liječi produktivni kašalj, a pomaže i kod glavobolje

Published

on

Jaglac je među prvim biljkama koje počinju cvjetati u proljeće pa se naziva i vjesnikom ovog godišnjeg doba te je vrlo cijenjen u alternativnoj medicini.

Jaglac je biljka sa simpatičnim žutim cvjetovima naziva se još i jagorčevina te raste na sunčanim i svježim staništima, na livadama, proplancima, uz grmlje i u voćnjacima.

Ova samonikla trajnica ima iznimna ljekovita svojstva – nekada se koristila kao pomoć pri paralizama tijela koje bi uzrokovao moždani udar, a od njega se radi i sirup koji je iznimno učinkovit u liječenju produktivnog kašlja.

Ljekovitost jaglaca

Kod jaglaca ljekovita je cijela biljka – korijen, cvjetovi i listovi. Cvjetovi su jestivi te se od njih priprema i čaj, od korijena i rizoma rade se čajevi i sirupi za liječenje infekcija dišnog sustava, dok se od mladih listova mogu raditi salata, variva, juhe i umaci. Listovi su, naime, bogati vitaminom C, čiji se postotak povećava nakon cvatnje.

Sirup od jaglaca, baš kao i čaj, pomaže pri:

  • iskašljavanju
  • olakšava respiratorne probleme
  • razrjeđuje gustu sluz
  • olakšava produktivan kašalj kod bronhitisa
  • smiruje bolne desni i sprječava karijes
  • smanjuje glavobolju
  • podiže imunitet i energiju

Recept za sirup od jaglaca

Sirup od ove ljekovite biljke vrlo je lako napraviti, a treba vam:

  • 4 jušne žlice suhog korijena jaglaca (8 svježih)
  • 400 g meda ili 200 g šećera
  • 500 ml hladne vode
  • sterilizirana staklenka

Priprema:

Suhi ili svježi korijen usitnite te ga prelijte hladnom vodom. Mješavinu stavite na vatru i pustite da zavrije uz lagano miješanje. Smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta, a zatim smjesu ostavite da se hladi dok nije mlaka. Sada dodajte šećer (med se dodaje kasnije).

Smjesu procijedite (i dodajte med ako ste se za njega odlučili) i ulijte u staklenku, zatvorite poklopcem te sirup čuvajte u hladnjaku.

Sirup koristite tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu, a možete ga miješati s drugim ljekovitim biljkama poput majčine dušice, sljezom ili pak islandskim lišajem. Sirup mogu koristiti i djeca nakon navršene četiri godine starosti i to po jednu žličicu tri puta na dan.

Korištenje sirupa od jaglaca obično nema nuspojava, no u rijetkim slučajevima moguće su alergijske reakcije. Također, uzimanje sirupa od jaglaca ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog sastojka saponina koji može imati neželjeno djelovanje.

(N1)

Continue Reading