Poveži se s nama

Vijesti

Korona u BiH: 761 novi slučaj zaraze, 62 umrlih

Published

on

FBiH: 472 pozitivno, 43 umrlih

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 2 466 uzoraka, od kojih su 472 pozitivna na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Do sada je testirano ukupno 622 320 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 129 413 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 110 767 pacijenata. U protekla 24 sata oporavljeno je 1167.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 43 nova smrtna ishoda. S današnjim danom, broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 4 824.

RS: 227 novozaraženih, 17 preminulih

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo, Univerzitetskom kliničkom centru, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 735 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 227 osoba.

Radi se o 115 muških i 112 ženskih osoba, od kojih je 22 mlađe, 135 srednje i 70 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 60 osoba je iz Bijeljine, 54 iz Banjaluke, 19 iz Doboja, 13 iz Trebinja, devet iz Zvornika, po sedam osoba iz Dervente i Šamca, po pet iz Laktaša i Foče, po četiri iz Broda, Gacka, Petrova, Teslića i Čelinca, po tri iz Donjeg Žabara, Modriče i Ugljevika, po dvije iz Bileće, Ljubinja, Osmaka, Pala, Pelagićeva, Rudog i Čajniča i po jedna osoba je iz Istočnog Novog Sarajeva, Kotor Varoša, Lopara, Prnjavora i Stanara, pišu “Vijesti“.

U posljednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo prijavljeno je 17 smrtnih slučajeva. U RS od novog virusa korona do sada se oporavilo 42.137 osoba, a testirano je ukupno 255.552 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 965, u UKC 400, a u ostalim bolnicama 565. Na respiratoru je 87 osoba (45 u UKC, 42 u ostalim bolnicama). Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 7.190 osoba, a nadzor je završen kod 178.572 osobe.

Iz Instituta napominju da je jučer naknadno prijavljeno šest smrtnih slučajeva koji su se desili u prethodnom periodu (dvije osobe iz Zvornika i po jedna osoba iz Banja Luke, Istočnog Novog Sarajeva, Doboja i Pala).

U Brčko distriktu registrovana su 62 nova slučaja zaraze virusom korona. Preminule su dvije muške osobe.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U ZDK od kraja prošle godine u evidenciji nezaposlenih manje oko 1.100 osoba

Published

on

U evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na kraju aprila mjeseca bilo je 55.061, što je za oko 1.100 osoba manje nego na kraju prošle godine, kada je u evidenciji nezaposlenih bilo 56.159 osoba – potvrdio je Feni direktor te ustanove Anto Pešić.

U istom periodu, a prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, napominje Pešić, broj zaposlenih na kraju aprila ove godine iznosio je 85.543, što je nešto manje nego na kraju 2020. godine, kada je broj zaposlenih iznosio 85.766 osoba.

– Najviše nezaposlenih je sa KV spremom – 20.172, zatim nekvalifikovanih – 16.172, sa srednjom stručnom spremom 13.392…Sa visokom stručnom spremom posao traži 3.372 osobe – napominje Pešić.

Najviše nezaposlenih sa VSS spremom je sa diplomom pravnika – 489 te ekonomiste – 437, a sa SSS spremom ekonomskih tehničara – 2.476, maturanata gimnazije – 1.881, mašinskih tehničara – 1.016, medicinskih tehničara – 895…

Kvalifikovanih i visokokvalifikovanih nezaposlenih je najviše s diplomom prodavača- 3.256 i frizera- 2.060.

Nezaposleni u tom kantonu, koji od 17. marta, po odluci menadžmenta biroa, zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, ponovo će biti u obavezi da se javljaju od narednog ponedjeljka, 17. maja, jer važeća odluka o prolongiranju istječe 15. maja.

– Molimo nezaposlene, kako se ne bi stvarale gužve, da kontaktiraju lokalne biroe rada o svom dolasku za redovno javljanje te da prate obavijesti Službe i biroa rada – ističe Pešić.

Continue Reading

Vijesti

U BiH bi danas trebalo stići više od 43.000 doza Pfizer vakcina

Published

on

U Bosnu i Hercegovinu danas bi trebalo stići nešto više od 43.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 8. maja objavilo plan za dolazak novih doza vakcina, prema kojem je za danas najavljena isporuka 32.760 doza BioNTech-Pfizer vakcina iz COVAX programa i 10.530 doza istog proizvođača iz EU4HEALTH programa.

Do kraja maja očekuje se isporuka 91.260 doza BioNTech/Pfizer vakcina kroz oba mehanizma, kao i 81.600 doza AstraZenece kroz COVAX program.

(federalna.ba/AA)

Continue Reading

Kakanj

Stihovi za mir povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Published

on

Kick Kakanj

Mladi iz Kicka i NVO Alternative Kakanj na Spomen partizanskom groblju u Kraljevoj sutjesci organizirali su umjetničko-aktivističku akciju: Stihovi za mir. Ovu aktivnost podržala je Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

U dostojanstvenoj tišini partizanskog groblja mladi su čitali stihove L. Aragona, francuskog pisca i pjesnika, Izeta Kike Sarajliće i Enesa Kiševića. Slušali smo Odu radosti, J.W. Beethovena i Imagines J.Lenona a uz melodiju Balaševića “Samo da rata ne bude” prošetali smo parkom i imali priliku pročitati citate i poruke o ratu i miru poznatih ličnosti koje su mladi postavili uz 18 nadgrobnih spomen ploča.

Među slušateljima se nalazio Općinski načelnik i nekoliko općinskih vjećnika – antifašista. Hvala svima koji su prisustvom podržali mlade iz Kicka.

“Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto”
kazali su mladi.

Stihove govorili: Aida Tirić Ena Sikira i Nedim Hasagić

Voditelj akcije: Aida Tirić

U pripremi i realizaciji sudjelovali: Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Mirha Husika i Maksuma Topalović

Continue Reading