Poveži se s nama

Politika

Penzioneri u FBiH jedini bez ikakve pomoći vlasti

Published

on

Nakon što je Vlada Republike Srpske i zvanično donijela odluku o dodjeljivanju jednokratnenovčane pomoći penzionerima, ova najugroženija socijalna kategorija u Federaciji i zvanično je ostala „crna rupa“ na Balkanu, ali i u Evropi.

Lijekovi i hrana

Naime, poznato je da su sve države regiona još prošle godine donijele odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći penzionerima, a neke su čak dijelile i tzv. korona pakete koji su sadržavali osnovne životne namirnice pa i osnovne lijekove i vitamine. I manji bh. entitet odlučio je u ove svrhe izdvojiti 15,6 miliona KM, a penzioneri će, u zavisnosti od visine svojih primanja, dobiti između 50 i 80 KM.

Dakle, jedino Vlada FBiH, s Fadilom Novalićem na čelu, nije donijela ovakvu odluku i ni na koji način nije pomogla penzionerima na teritoriji FBiH. Da stvar bude još gora, penzioneri u FBiH dobili su i odbijenicu kada je u pitanju redovno godišnje usklađivanje penzija ili, bolje rečeno, redovno godišnje povećanje penzija.

Ivan Kožul, predsjednik Saveza kantonalnih udruženja penzionera FBiH, za „Avaz“ je kazao da su na posljednjem sastanku u Vladi FBiH predstavnici penzionera tražili da se penzije usklade i u ovoj godini prema Zakonu o PIO FBiH.

– To tražimo i dalje. Sastanku je prisustvovao, osim resornog ministra, i premijer FBiH. Na tom sastanku smo se trudili da dobijemo usklađivanje i ove godine, jer je to jedini način da održimo status koji smo dostigli. Nismo uspjeli. Bio je i prijedlog da se ide s jednokratnom novčanom pomoći. Mislim da je to dobar prijedlog, ali ne smije se zbog toga odustati od usklađivanja. Nismo se uspjeli dogovoriti, a premijer Novalić predložio je novi sastanak, koji bi trebao biti održan krajem maja – pojasnio je Kožul.

Dodao je da penzioneri od Novalića očekuju da će na novi sastanak doći s prijedlogom koji će biti prihvatljiv.

– Bilo bi dobro da se dodijeli jednokratna novčana pomoć, ali prioritet mora biti usklađivanje. Većina država je dala svojim penzionerima jednokratnu pomoć, stoga bi i Vlada FBiH trebala imati razumijevanja za najugroženiju kategoriju, koja zbog pandemije više troši za lijekove i hranu – istakao je Kožul.

Novčana pomoć

Ističe da je Federacija do sada izvršavala sve obaveze prema penzionerima.

– Trebamo se izboriti za usaglašavanje i jednokratnu novčanu pomoć u ovoj godini. Nadam se da će premijer Novalić ispuniti naše zahtjeve – naglasio je Kožul.

Izmjene Zakona o PIO

– Bilo je prijedloga da se pokrenu izmjene Zakona o PIO, tačnije da se promijeni član 80., a koji govori o vanrednom usklađivanju penzija. Postoji i mogućnost da Vlada FBiH donese posebnu odluku na osnovu koje bi se uradilo usklađivanje – pojasnio je Kožul.

(Avaz.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Politika

Dodik: Zar iko ozbiljan u državi misli da smo se Izetbegović i ja dogovorili oko ovoga?

Published

on

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i šef SNSD-a , poručio je danas kako su njegove izjave uvijek usmjerene na očuvanje mira.

Niko u entitetu RS, smatra Dodik, nema želju da vodi političke procese koji bi rezultirali nasiljem.

Na pitanje agencije Srna da prokomentariše poziv SDA upućen zemljama članicama Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC) da mu uvedu sankcije zbog izjava kojim “ugrožava Dejtonski mirovni sporazum”, Dodik je rekao da je čudno da oni koji prizivaju rat i govore o ratu sada pozivaju na uvođenje sankcija njemu. Podsjetio da on već ima neke sankcije SAD-a.

“Mi iz RS-a nikada nećemo inicirati bilo nikakvo nasilje. Isto tako nismo ni glupi da se prepustimo ratnohuščačkim pozivima Bakira Izetbegovića i drugih. Oni na pogrdan način nazivaju cijeli narod i to u kontinuitetu”, istakao je Dodik, pa nastavio:

“Mislim da treba razgovarati o Bosni i Hercegovini. O svim pitanjima i mogućnostima. Jedina nemogućnost jeste da bude sukoba u BiH. Ja sam i protiv nezavisne RS ako to znači sukob. Za RS kao samostalnu državu jesam. Ako ćemo do toga doći političkim procesom. A doći ćemo i to je ono što smeta ovima u Sarajevu koji pokušavaju svoje probleme u kantonima i cijeloj Federaciji koje se tiču i borbe sa pandemijom i nesposobnosti da nabave respiratore, vakcine… da prebace nama”, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS nije briljantna, ali je pokazala je svoju “sposobnost da može transparentno da nabavi respiratore, vakcine i svu medicinsku opremu”. Dodik je naveo da ta “sećijska politika u Sarajevu najviše pogađa Sarajlije i Bošnjake”.

Dodik je upitao da li zaista iko ozbiljan u državi može pomisliti da su on i Izetbegović dogovorili. Još i da Bakir Izetbegović zatraži sankcije.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement