Poveži se s nama

Izdvojeno

Slaba vakcinisanost najmlađih alarm roditeljima i opasnost za sve

Published

on

Osnovni cilj imunizacije je da zaštitit pojedinca, koji zaštićen, istovremeno ne predstavlja prijetnju za druge.

Sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World health organisation), uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH) obilježavaju krajem aprila Evropsku sedmicu imunizacije.

Već godinama, kao vodeća institucija iz oblasti prevencije i očuvanja zdravlja svih dijelova društva, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kroz niz promotivnih aktivnosti učestvuje u obilježavanju ove sedmice.  Ove, kao i prošle godine fokus obilježavanja je na  online platformama, zbog epidemioloških mjera.

Pad broja vakcinisane djece

– Naš cilj je podići procenat provakcinisanosti, kroz edukaciju roditelja, kako bi spriječili nastanak epidemija, smrtnih ishoda ili trajnih oštećenja zdravlja, ističe dr. Sanela Pekmić-Bečić, epidemiolog u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Pandemija novim koronavirusom COVID-19 je utjecala na proces redovne imunizacije djece, širom svijeta, pa time i u Bosni i Hercegovini.

Primjena mjera sa jedne, te ogroman pritisak i posljedice koje ovo oboljenje ostavlja na pojedince, ali i zdravstveni sistem, uzrokovali su pojačane mjere koje su podrazumjevale ograničen način rada niza zdravstvenih ustanova, promjenu režima rada u usa time i manju provakcinisanost. Sve to je dovelo do velikog pada broja vakcinisane i djelimično vakcinisane djece.

Dio prošle godine je bio obustavljen program vakcinacije, osim u rodilištima, Ono što stručnjaci, na osnovu višegodišnjeg i višedecenijskog iskustva mogu dokumentovano tvrditi jeste da su reakcije i nuspojave na vakcine predviđene planom redovnog vakcinisanja veoma rijetke i uglavnom uobičajene, poput kratkotrajne temperature, rijetkog osipa ili slično.

Reakcije nisu isključene, ali su rijetke, povremene i uglavnom čak i rijeđe od uobičajenih reakcija na bilo koji lijek, poput brufena i paracetamola.  Istraživanja pokazuju da loše reagovanje na neku vakcinu uobičajeno znači i da se radi o genetskim predispozicijima za neku bolest u kasnijoj dobi.

Medicina, struka i nauka su jedinstvene i decidne – propisani kalendar redovnih vakcina u djetinjstvu se mora poštovati, vakcine primati na vrijeme kad su propisane, jer je kroz decenije koje su za nama pomogao da se iskorijene desetine bolesti koje su bile opterećenje cijelom Čovječanstvu.

Prema statističkim podacima, na primjeru Zeničko-dobojskog kantona, u prošloj godini je zabilježen velik pad broja vakcinisane djece redovnim i obaveznim vakcinama. Tako je vakcinisanje vakcinama protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječije paralize, i Haemophilus influenzae tip B (DTaP-IPV-HiB) palo na 59 posto, dok je vakcina MMR (MRP) – vakcina protiv morbila (ospice, krzamak), rubeole i zaušnjaka pala na 55 posto, dok je revakcinacija MMR, koja se obavlja u predškolsko doba, pala na 75 posto.

– Ovo su zaista zabrinjavajući podaci. Djeca koja se vakcinišu štite i sebe i djecu koja se, zbog određenih kontraindikacija, ne mogu vakcinisati tzv. “kolektivnim imunitetom”. Ovako, u opasnosti su svi. U primjeru morbila (ospice, krzamak), radi se o veoma zaraznoj bolesti, jer jedna zaražena osoba može zaraziti 12-18 osoba. U ovakvim bolestima kolektivan imunitet se mora postići sa 95 posto provakcinisanosti, dok je za neke druge bolesti taj procenat niži. Ono što je najbitnije da svi roditelji shvate, da osim svog djeteta, vakcinacijom štite i spašavaju zdravlje, a može i život i drugog djeteta, ističe dr. Pekmić-Bečić.

U INZ-u ističu da je razumljiva bojazana roditelja, koji na društvenim mrežama i internetu općenito, mogu pronaći na desetine tekstova, navodnih “studija” i “naučnih radova”, te prevedenih video priloga.

U njima mnogobrojni “stručnjaci”, za koje se ozbiljnijom potragom može utvrditi da su falsifikatori, nestručne osobe ili jednostavno prodavači raznoraznih  alternativnih nekontrolisanih pripravaka, godinama iznose neistine, pozivaju se na druge neistine i zbunjuju osobe koje umjesto u struci i nauci, iz opravdanog straha za svoje dijete, počinju vjerovati raznim prevarantima i lažovima.

Isključivo argumenti poznatih stručnjaka

– Uvijek je isključivo dobro savjete tražiti od pedijatara, epidemiologa, infektologa, stvarnih osoba u našem zdravstvenom sistemu. To su osobe koje će, kad dođe do komplikacija i bolesti, liječiti vaše dijete, a to nikako neće biti stručnjaci sa Youtube ili Facebooka, ističu u INZ.

– Da bi informacija bila valjana, ona mora biti argumentovana, a da bi bila argumentovana mora biti zasnovana na medicini zasnovanoj na dokazima. Mi i ovim putem i ovom Sedmicom imunizacije apelujemo na roditelje da vakcinišu djecu protiv bolesti koje su iskorijenjene ili skoro iskorijenjene iz našeg društva, da ne dopuste da na vlasstitoj djeci iskuse ovo što nam se svima događa sa epidemijom COVID-19, ističe dr. Pekmić-Bečić.

U programu vakcinacije u BiH se djeca vakcinišu protiv deset zaraznih bolesti, dok se uvođenjem PENTAXIM petovalentne vakcinacije, koja štiti od pet zaraznih bolesti taj proces značajno pojednostavio i za djecu i za roditelje.

Na kraju, u INZ ponavljaju da su nus pojave, u do sada istraženim i na tržište plasiranim vakcinama za najmlađu populaciju protiv poznatih zaraznih bolesti značajno manje i rijeđe nego pri korištenju svakodnevnih “običnih” lijekova.

– Dobrobit za dijete, porodicu i društvo od svakog vakcinisanog djeteta za sve nebrojeno puta veća, dok je razgovor sa pedijatrom najvažniji za cjelokupan proces. Zato informacije tražite kod svog doktora, a ne u neprovjerenim izvorima na društvenim mrežama, zaključuju iz INZ-a.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Izdvojeno

U Kaknju počela sezona grijanja toplom vodom iz Termoelektrane

Published

on

S prvim danom oktobra u Kaknju je počela nova sezona daljinskog grijanja toplom vodom iz tehnološke zone kompanije “Termoelektrana Kakanj”.

Kao i prethodnih godina JP Grijanje doo Kakanj je tokom ljetnih mjeseci vršilo intenzivne pripreme na sanaciji dotrajale mreže i zamjeni zastarjele i dotrajale opreme.

Sistem gradskog daljinskog grijanja u Kaknju već decenijama funkcionira na opće zadovoljstvo korisnika, jer se za zagrijavanje koristi ‘otpadna’ topla voda u tehnološkom procesu proizvodnje električne energije kakanjske Termolektrane, koja posluje u sistemu JP Elektroprivrede BiH.

Ovakav sistem zimskog zagrijavanja objekata u Kaknju je jedno od ekološki najboljih rješenja za naseljena mjesta, jer omogućava grijanje koje ne zahtijeva dodatno korištenje energenata i nije ovisno od vanjskih temperatura zraka, s obzirom na to da se sistem može koristiti i za proizvodnju sanitarne tople vode za domaćinstva tokom ljetnih mjeseci.

(Radio Kakanj)

Continue Reading

Izdvojeno

Dom zdravlja Kakanj: Poziv za masovno vakcinisanje i revakcinisanje

Published

on

JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava građane sa područja općine Kakanj da se mogu vakcinisati protiv COVID-19 bez ranije najave.

Vakcinisanje će biti sprovedeno: 20.09.2021. i 21.09.2021. godine (ponedjeljak i utorak) od 12:00 sati na dva vakcinalna punkta: centralna zgrada JU „Dom zdravlja“ Kakanj-Kakanj 5 (Medicina rada) i ambulanta porodične medicine Kakanj 8 (Zgošća). Zbog navedenog pozivamo građane da iskoriste priliku i da dođu 20.09.2021. i 21.09.2021. godine (ponedjeljak i utorak ) na vakcinalne punktove kako bi se vakcinisali bez najave. Vakcinalni punktovi će raditi do 15:00 sati, a u slučaju veće zainteresovanosti građana radiće i produženo.

Također, pozivamo i one građane koji su primili I dozu neke od vakcina protiv COVID-19 da dođu na revakcinaciju nakon što prođe određeni vremenski period, i to: za AstraZenecu 6 sedmica od prve doze, za Pfizer 21 dan, za Sinofarm 28 dana kao i za Sinovac.

Molimo sve građane koji imaju više od 18 godina života da se vakcinišu protiv COVID-19, jer je proces imunizacije jedina učinkovita mjera kojom se mogu spriječiti teži oblici COVID-19, povećan broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od ove opasne zarazne bolesti. Molimo građane da na vakcinalnim punktovima imaju obzira prema osobama koje spadaju u neku od rizičnih kategorija (starije osobe, hronični bolesnici, onkološki bolesnici i sl).

Continue Reading

Izdvojeno

Prosječna plata dovoljna za samo pola mjeseca

Published

on

Svako malo državne institucije su u blokadi. Blokiraju ih oni koji i tokom svog nerada primaju plaću. Riječ je o plaćama koje su i do tri puta veće od prosječne.

Između njihovih blokada i političke borbe za, kako kažu, narod, podsjećamo kako zaista žive, tačnije preživljavaju građani ove zemlje – i konstitutivni i ostali.

S prosječnom platom u BiH možete živjeti samo pola mjeseca. Uzmemo li u obzir da najveći dio stanovništva radi za minimalac onda s tom platom možete pokriti tek trećinu mjeseca.

Cijena potrošačke korpe raste iz mjeseca u mjesec. Najveći dio plate građani izdvajaju na prehranu. Dodajmo tome troškove stanovanja. U prosjeku, građani samo za stanarinu u Kantonu Sarajevo izdvoje oko 400 maraka. Ako pak imate školarca, samo za knjige na godišnjem nivou morate izdvojiti više od 100 maraka. A tu su i ostali troškovi.

– Značajan dio dohotka odlazi na prehranu, što je odlika nižeg životnog standarda. Mali dio dohotka se može koristiti za ispunjavanje neklih drugih životnih potreba. Veliki dio populacije sastavlja kraj s krajem i to je razlog zašto imamo visok stepen nenamjenskih potrošačkih kredita – ističe ekonomski analitičar Admir Čavalić.

Kad sve ovo saberemo, stanovnik s prosječnom platom već je u minusu. Prosječno ljetovanje, automobil ili neki drugi luksuz sebi može priuštiti tek mali broj građana.

– Upravo ovih 50% građana ima značajnih problem sa životom u BiH i upravo ovaj dio populacije odlazi vani. Sva ekomomska istraživanja ukazuju na dva razloga zašto ljudi odlaze vani: prvi se odnosi na status, tj., da li je osoba zaposlena ili nezaposlena, a drugi se odnosi na visinu plate – navodi Čavalić.

Prema podacima Agencija za statistiku BiH, najviše je do sada poskupjelo ulje: sa 2,20 KM na 3,80 KM. Svjedočili smo i poskupljenju mesa čak za 2-4 marke više po kilogramu. A jesen donosi i nova poskupljenja piletine, žitarica, hljeba.

(federalna.ba)

Continue Reading
Advertisement
Advertisement