Poveži se s nama

Izdvojeno

U rad puštena nova i modernija web stranica Radio Kaknja koja će slušaocima olakšati pristup informacijama

Published

on

Na današnji dan prije tačno 29 godina, 27. aprila 1992. godine, iz Doma kulture prvi put emitiran je signal Radio Kaknja.

Kako je godina bila ratna, pokretanje radiostanice u to vrijeme bio je habar  i odvažan posao ali i vrlo važan za odbranu Bosne i Hercegovine od agresije. Naime, u tom periodu emisije koje su obilježile to vrijeme bile su emisije „Glas branilaca“ i „Požutjele slike“.

  •  Emisija koja je obilježila taj ratni period je svakako „Glas branilaca“ koja je često snimana na prvim linijama odbrane, gdje god su bili kakanjski borci, od Vozuće preko Vlašića do Sanskog Mosta. Nekoliko puta smo realizovali i javno snimanje, na terenu, vozućkom , brezansko-ilijaškom i drugim ratištima koje je podrazumijevalo čitavu ekipu, novinare, voditelje, tonsko-tehničke realizatore i neizoastavni „Orkestar Radio Kaknja“ koji je ugođaj činio potpunim i bio „glavni krivac“ za sijelo i druženje boraca uz muzika i pjesmu nakon emisije. Iz ratnog perioda je i emisija „Požutjele slike“, a bila je posvećena izbjeglicama, protjeranim sa svojih ognjišta a koji su svoje sklonište i drugi dom našli u našem Kaknju -kaže direktorica i glavna urednica Almedina Veispahić Neimarlija.

Kako nam je kazao Rastislav Guberac – Ićo, tonsko tehnički realizator i muzički urednik, u to vrijeme raditi je bilo vrlo teško i često su bili gladni. Tako su odlazili na teren, bilo je i opasno, ali se nisu žalili.

U to vrijeme, program je emitovan 1 sat prije podne, sat poslije podne, sa jednim gramofonom i jednim magnetofonom preko amaterske radiostanice. Kako je vrijeme prolazilo sve više se pokazvala opravdanost osnivanja radija i sve veća potreba za njegovim radom.

Radio je jačao tehnički, a i po broju mladih ljudi i entuzijasta koji su svojim radom željeli prije svega, doprinjeti što bržem, tačnom informisanju sugrađana o svim aktuelnim zbivanjima na području općine a posebno svojim slušaocma prenijeti informaciju o stanju na ratištima, prije svega o stanju i aktivnostima kakanjskih ratnih jedinica.

U poslijetratnom periodu radio bilježi ogromnu ekspanziju i tehnički i programski što im omogućava kreiranje kvalitetnih emisija i olakšava rad na terenu.

Danas se program emituje 24 sata dnevno na UKV području 87,9 MHz i putem interneta. Programski sadržaji su prilagođeni svim kategorijama stanovništva.

Održavajući korak sa modernom tehnologijom i načinom izvještavanja svojih slušalaca, od marta 2014. godine zvanično u rad je pušten informativni portal namijenjen prvenstveno emitiranju digiralnog radijskog signala ali i informisanju o svim važnim događajima.

Koliko je značajano emitiranje radijskog signala u digitalnom svijetu potvrdio nam je i Nihad Demir, marketing menadžer, tokom razgovora.

Kroz svoju voditeljsku karijeru imao je mnogo anegdota, dobrih i loših, zbog čega je program uživo upravo i specifičan jer nikada ne znate šta će reći osoba sa druge strane telefona.

  • Bilo je raznih situacija od lapsusa, pohvala ali i psovki, ali jedna scena mi se urezala u pamćenje. Nije to neka anegdota ali je nešto što me tada učinilo sretnim. Naime u tom nekom periodu oko 2000. godine tadašnji kolega Alen Bektašević , kojeg ovom prilikom pozdravljam, uspio je da naš program nekim čudom emituje putem interneta. Radili smo noćni program sa pozivima slušalaca i u jednom momentu javljam se na poziv i čujem onako malo plačljiv glas. Zove naš sugrađanin koji je uspio da nas putem interneta sluša u Moskvi i onako sav presretan pozdravlja sve koje ima u Kaknju, i na kraju kaže; „Nihade sad kad sam tebe čuo kao da sam čuo svoju majku.“ Bilo je to za mene veliko jer sam eto i na taj način donio malo radosti i sreće u nečiji život što je i smisao našeg posla – kazao je Nihad Demir za Kakanj-x.com.

Za kratko vrijeme portal je postao respektabilan izvor informacija što pokazuje i to  da se nalazi na visokom devetom mjestu, google analize svih news portala u vlasništvu domaćih radio stanica, s google autoritetom web stranice (DR) od čak 23 što je veliki uspjeh za jedan radio.

To potvrđuje i činjenica da u Bosni i Hercegovini postoji više od 150 portala i da se Radio Kakanj nalazi rame uz rame sa najposjećenijim portalima u BiH, ali i popularnijim radijskim portalima u regiji.

Da se portal pozicionira u top listu najposjećenijih portala radio stanica glavni „krivac“ je saradnik web dizajner Nedim Trako, koji je omogućavao da sve servisne informacije građani dobiju vrlo brzo.

Danas, na 29. godišnjicu u rad je puštena nova i modernija web stranica koja će slušaocima olakšati pristup informacijama na adresi www.radiokakanj.co.ba.

 

(kakanj-x.com)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Izdvojeno

Nastavlja se ONLINE nastava u osnovnim i srednjim školama u ZDK

Published

on

U osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona nastavlja se izvođenje online nastave do 7. maja ove godine.

Online nastava će se nastaviti izvoditi po “Online uputstvu” koje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sport ZDK uputilo svim osnovnim i srednjim školama na području kantona.

Za učenike 9. razreda osnovne škole i učenike završnih razreda srednjih škola nastava će se odvijati u školama.

U slučaju pogoršanja ili eventualnog poboljšanja epidemiološke situacije nakon 7. maja ovo ministarstvo će po potrebi donijeti novo uputstvo za izvođenje nastave u narednom periodu.

Continue Reading

Izdvojeno

Prijavite učešće u velikoj ekološkoj akciji “Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije”

Published

on

Kick Kakanj

Na inicijativu načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića, u Kaknju je pokrenuta velika ekološka akcija pod nazivom “Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije”.

Akcija će se realizirati od 4. do 10. maja uz strogu primjenu propisanih mjera zaštite od širenja koronavirusa.
Učesnici sami biraju lokaciju izvođenja radne akcije.

Pozivamo sve one koji vole svoj zavičaj i svoju domovinu da se organiziraju i prijave učešće u akciji. Poziv se odnosi na grupe građana, mjesne zajednice, škole, javne ustanove, javna i privatna preduzeća, organizacije civilnog društva, sportske klubove…

Općina Kakanj će za sve prijavljene obezbjediti rukavice, kese i osvježenje. Odvoz prikupljenog otpada vršit će JP “Vodokom” Kakanj.

Prijaviti se možete do 1. maja 2021. godine na e-mail adresu opcinaka@bih.net.ba, ili putem faksa 032/ 771 809, ili putem telefona 032/ 771 882, ili putem Facebook stranice Općine Kakanj.

Prijava treba da sadrži sljedeće: očekivani broj volontera, datum čišćenja, lokaciju koja će se čistiti i kontakte predstavnika prijavljene grupe volontera.
Maksimalni broj prijavljenih po jednoj grupi (lokaciji) je 20 volontera.

Sve upute vezane za akciju, preuzimanje logistike, odlaganje otpada i slično, bit će blagovremeno objavljivane.

(Press Općine Kakanj)

Continue Reading

Izdvojeno

Neradni dani 1. 2. i 3. maj

Published

on

Na osnovu Zakona o praznicima SFR Jugoslavije iz 1973. godine, određeno da je 1. maj međunarodni praznik rada.

Tako je navedeno da će se ovaj praznik obilježavati dva dana (1. i 2. maja).

Istim Zakonom je propisano da ukoliko jedan od dana u koje se slavi 1. maja padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi sljedeći dan poslije ta dva dana.

S obzirom na to da 2. maj ove godine pada u nedjelju, tako će neradni dani u Federaciji BiH biti: subota 1. maj, nedjelja 2. maj i ponedjeljak 3. maj 2021. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada.

Continue Reading