Poveži se s nama

Vijesti

Da li će Bosna i Hercegovina prije nabaviti ili proizvesti vakcine?

Published

on

Federalna Vlada u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu planira proizvodnju ruske vakcine Sputnjik lajt koja upola smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom. Čeka se odgovor ruskog fonda.

Iako je Veterinaski fakultet u Sarajevu uputio Vladi Federacije Pismo interesa o potencijalnoj saradnji po pitanju tranfera tehnologije razvoja vakcina dekan o tome ne želi detaljisati. Kaže svi naučni kapaciteti fakulteta su na raspologanju građanima i institucijama.

Kako piše BHRT, u Vladi potvrđuju da se teži realizaciji inicijative u proizvodnji vakcine Sputnjik light.

– U narednom periodu obaviće se razgovori s Ruskim fondom direktnih investicija, kako bi se sagledale mogućnosti potencijalne saradnje i uslovi, te mogućnosti preuzimanja za proizvodnju vakcina „Sputnik lajt” na području Federacije BiH.

Iz Ambasade Rusije poručuju da je Ruska Federacija otvorena za saradnju uz napomenu da je za sva pitanja u vezi s vakcinama zadužen Ruski fond direktnih investicija.

– Smatramo da je svaka kooperacija na dobrobit naših naroda dobrodošla. Što se tiče proizvodnje vakcine u BiH, to će zavisiti od postojećih kapaciteta Bosne i Hercegovine, te eventualnih dogovora s Ruskim fondom direktnih investicija.

Imunolog Jasenko Karamehić, pozdravlja inicijativu da BiH u dijelu farmaceutske industrije bude samostalna. Činjenica je, dodaje, da smo deficitarni sa stručnim kadrom.

– Zatvoren je Institut ili Klinika za Imunologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. To je meni van pameti. Mene niko ništa nije konsultovao. Ja sam otišao u mirovinu prije par godina i kada sam jednom došao zaprepastio sam se da više nema nigdje onih ljudi koje sam ja stvorio, a da me niko ništa nije kao šefa imunologije, kao pionira, kao barda imunologije nije pitao – kazao je Karamehić.

Da nije lako proizvesti vakcinu, poručuju i iz Bosnalijeku.

Naglašavaju da se radi o složenoj i strogo kontrolisanoj proizvodnji uz velika ulaganja. Isto smatraju i u renomiranim farmaceutskim kompanijama regiona. Za sada je proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa pokrenuo institut Torlak u Beogradu, odakle najavljuju da će prioritet u distribuciji vakcina imati zemlje regiona, među kojima i BiH.

– U ovom trenutku Bosnalijek ostaje posvećen svojim razvojnim planovima i proizvodnji visokokvalitetnih lijekova i drugih proizvoda, te sada nema namjeru razvijati proizvodnju vakcina – kažu iz Bosnalijeka.

– Za sada, Galenika ne planira proizvodnju vakcine. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda, za dobrobit potrošača i tržišta – navode iz Galenike.

Karamehić ističe da ipak nema razloga da BiH ne proizvodi vakcine. Kaže susjedne zemlje bi mogle pomoći pri formiranju nukleusa za proizvodnju. Podsjeća da su Srbija i Hrvatska imale vrhunske institute.

– Sada je sve to jako teško vratiti, staviti ljude, ponovo proizvesti to. To je bio jedan ogroman napor. Ja opet kažem, podržavam sve pozdravljam da BiH postane nezavisna i da ne moli nikog ni za milostinju, ni za donacije. Evo šta je bilo sa vakcinama – dodao je Karamehić.

Da li će BiH prije nabaviti ili proizvesti vakcine – još jedno je pitanje iz ambisa bh. nelogičnosti. Incijative ima, a hoće li biti volje, mogućnosti i prije svega novca, ostaje da vidimo.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U ZDK od kraja prošle godine u evidenciji nezaposlenih manje oko 1.100 osoba

Published

on

U evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na kraju aprila mjeseca bilo je 55.061, što je za oko 1.100 osoba manje nego na kraju prošle godine, kada je u evidenciji nezaposlenih bilo 56.159 osoba – potvrdio je Feni direktor te ustanove Anto Pešić.

U istom periodu, a prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, napominje Pešić, broj zaposlenih na kraju aprila ove godine iznosio je 85.543, što je nešto manje nego na kraju 2020. godine, kada je broj zaposlenih iznosio 85.766 osoba.

– Najviše nezaposlenih je sa KV spremom – 20.172, zatim nekvalifikovanih – 16.172, sa srednjom stručnom spremom 13.392…Sa visokom stručnom spremom posao traži 3.372 osobe – napominje Pešić.

Najviše nezaposlenih sa VSS spremom je sa diplomom pravnika – 489 te ekonomiste – 437, a sa SSS spremom ekonomskih tehničara – 2.476, maturanata gimnazije – 1.881, mašinskih tehničara – 1.016, medicinskih tehničara – 895…

Kvalifikovanih i visokokvalifikovanih nezaposlenih je najviše s diplomom prodavača- 3.256 i frizera- 2.060.

Nezaposleni u tom kantonu, koji od 17. marta, po odluci menadžmenta biroa, zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, ponovo će biti u obavezi da se javljaju od narednog ponedjeljka, 17. maja, jer važeća odluka o prolongiranju istječe 15. maja.

– Molimo nezaposlene, kako se ne bi stvarale gužve, da kontaktiraju lokalne biroe rada o svom dolasku za redovno javljanje te da prate obavijesti Službe i biroa rada – ističe Pešić.

Continue Reading

Vijesti

U BiH bi danas trebalo stići više od 43.000 doza Pfizer vakcina

Published

on

U Bosnu i Hercegovinu danas bi trebalo stići nešto više od 43.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 8. maja objavilo plan za dolazak novih doza vakcina, prema kojem je za danas najavljena isporuka 32.760 doza BioNTech-Pfizer vakcina iz COVAX programa i 10.530 doza istog proizvođača iz EU4HEALTH programa.

Do kraja maja očekuje se isporuka 91.260 doza BioNTech/Pfizer vakcina kroz oba mehanizma, kao i 81.600 doza AstraZenece kroz COVAX program.

(federalna.ba/AA)

Continue Reading

Kakanj

Stihovi za mir povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Published

on

Kick Kakanj

Mladi iz Kicka i NVO Alternative Kakanj na Spomen partizanskom groblju u Kraljevoj sutjesci organizirali su umjetničko-aktivističku akciju: Stihovi za mir. Ovu aktivnost podržala je Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

U dostojanstvenoj tišini partizanskog groblja mladi su čitali stihove L. Aragona, francuskog pisca i pjesnika, Izeta Kike Sarajliće i Enesa Kiševića. Slušali smo Odu radosti, J.W. Beethovena i Imagines J.Lenona a uz melodiju Balaševića “Samo da rata ne bude” prošetali smo parkom i imali priliku pročitati citate i poruke o ratu i miru poznatih ličnosti koje su mladi postavili uz 18 nadgrobnih spomen ploča.

Među slušateljima se nalazio Općinski načelnik i nekoliko općinskih vjećnika – antifašista. Hvala svima koji su prisustvom podržali mlade iz Kicka.

“Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto”
kazali su mladi.

Stihove govorili: Aida Tirić Ena Sikira i Nedim Hasagić

Voditelj akcije: Aida Tirić

U pripremi i realizaciji sudjelovali: Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Mirha Husika i Maksuma Topalović

Continue Reading