Poveži se s nama

Vijesti

Da li će Bosna i Hercegovina prije nabaviti ili proizvesti vakcine?

Federalna Vlada u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu planira proizvodnju ruske vakcine Sputnjik lajt koja upola smanjuje mogućnost zaraze koronavirusom. Čeka se odgovor ruskog fonda.

Iako je Veterinaski fakultet u Sarajevu uputio Vladi Federacije Pismo interesa o potencijalnoj saradnji po pitanju tranfera tehnologije razvoja vakcina dekan o tome ne želi detaljisati. Kaže svi naučni kapaciteti fakulteta su na raspologanju građanima i institucijama.

Kako piše BHRT, u Vladi potvrđuju da se teži realizaciji inicijative u proizvodnji vakcine Sputnjik light.

– U narednom periodu obaviće se razgovori s Ruskim fondom direktnih investicija, kako bi se sagledale mogućnosti potencijalne saradnje i uslovi, te mogućnosti preuzimanja za proizvodnju vakcina „Sputnik lajt” na području Federacije BiH.

Iz Ambasade Rusije poručuju da je Ruska Federacija otvorena za saradnju uz napomenu da je za sva pitanja u vezi s vakcinama zadužen Ruski fond direktnih investicija.

– Smatramo da je svaka kooperacija na dobrobit naših naroda dobrodošla. Što se tiče proizvodnje vakcine u BiH, to će zavisiti od postojećih kapaciteta Bosne i Hercegovine, te eventualnih dogovora s Ruskim fondom direktnih investicija.

Imunolog Jasenko Karamehić, pozdravlja inicijativu da BiH u dijelu farmaceutske industrije bude samostalna. Činjenica je, dodaje, da smo deficitarni sa stručnim kadrom.

– Zatvoren je Institut ili Klinika za Imunologiju u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo. To je meni van pameti. Mene niko ništa nije konsultovao. Ja sam otišao u mirovinu prije par godina i kada sam jednom došao zaprepastio sam se da više nema nigdje onih ljudi koje sam ja stvorio, a da me niko ništa nije kao šefa imunologije, kao pionira, kao barda imunologije nije pitao – kazao je Karamehić.

Da nije lako proizvesti vakcinu, poručuju i iz Bosnalijeku.

Naglašavaju da se radi o složenoj i strogo kontrolisanoj proizvodnji uz velika ulaganja. Isto smatraju i u renomiranim farmaceutskim kompanijama regiona. Za sada je proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa pokrenuo institut Torlak u Beogradu, odakle najavljuju da će prioritet u distribuciji vakcina imati zemlje regiona, među kojima i BiH.

– U ovom trenutku Bosnalijek ostaje posvećen svojim razvojnim planovima i proizvodnji visokokvalitetnih lijekova i drugih proizvoda, te sada nema namjeru razvijati proizvodnju vakcina – kažu iz Bosnalijeka.

– Za sada, Galenika ne planira proizvodnju vakcine. Strateški smo fokusirani na inovacije u kompaniji i portfoliju proizvoda, za dobrobit potrošača i tržišta – navode iz Galenike.

Karamehić ističe da ipak nema razloga da BiH ne proizvodi vakcine. Kaže susjedne zemlje bi mogle pomoći pri formiranju nukleusa za proizvodnju. Podsjeća da su Srbija i Hrvatska imale vrhunske institute.

– Sada je sve to jako teško vratiti, staviti ljude, ponovo proizvesti to. To je bio jedan ogroman napor. Ja opet kažem, podržavam sve pozdravljam da BiH postane nezavisna i da ne moli nikog ni za milostinju, ni za donacije. Evo šta je bilo sa vakcinama – dodao je Karamehić.

Da li će BiH prije nabaviti ili proizvesti vakcine – još jedno je pitanje iz ambisa bh. nelogičnosti. Incijative ima, a hoće li biti volje, mogućnosti i prije svega novca, ostaje da vidimo.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Nedim Sladić: Decembar donosi smog i gušenje

Uopće nisam zadovoljan činjenicom da nam u decembru dolazi zagađenje zraka koje bi ovdje moglo napraviti veliki problem, posebno u dolinama, napisao je Sladić.

– Atlantik se budi izgledno u decembru. Decembru se sigurno ne radujem – napisao je na Facebooku meteorologa Nedim Sladić, a u komentaru je upitan da li nas to čeka veća količina snijega u narednom mjesecu, na što je odgovorio je da će prije biti smog u pitanju.

-Pred nama je klimatološka zima i mjesec decembar koji će građanima donijeti smog i gušenje u decembru. Uopće nisam zadovoljan činjenicom da nam u decembru dolazi zagađenje zraka koje bi ovdje moglo napraviti veliki problem, posebno u dolinama – napisao je Sladić u jednom od komentara.

Danas će u Hercegovini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne preovladavati oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima ponegdje praćeni grmljavinom. Glavnina padavina će se skoncentrisati na Hercegovinu, a feniranje će najvećem dijelu Bosne usloviti djelomično vedro vrijeme, uz povremeno jak vjetar južnog smjera. U nedjelju, treća ciklona donosi kišu širom zemlje, ponovo intenzivniju u Hercegovini gdje će se do tad nakupiti mjestimično i preko 150 mm, a na planinama će padati i snijeg.

(Avaz.ba)

Continue Reading

Ekonomija

Dobre vijesti / Nove promjene cijena goriva u BiH, vozači će biti zadovoljni

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini konačno su u padu.

U bh. entitetu RS cijene su u blagom padu, ali i u narednom periodu očekuje se dodatno niža vrijednost ovog energenta.

Iako cijene naftnih derivata neće mnogo potonuti, svako pojeftinjenje značajno je za kućne budžete, pišu Nezavisne.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS ističe da je tržište stabilno i nema trenda povećanja cijena na benzinskim pumpama u RS.

“Kod nekih distributera su primjetne niže cijene do tri feninga, ali i u narednom periodu očekujemo blagi pad do tri feninga, osim auto-gasa, koji i dalje raste”, kaže Trišić za Nezavisne.

Dodaje da je pad cijena u ovom momentu djelimično i zbog mehanizma kontrole ograničenja marže, što je Vlada RS uvela u aprilu ove godine, kao mjeru neposredne kontrole cijena i ublažavanja posljedica izazvanih pandemijom.

“Upravo sada se može vidjeti dobar efekat ovog mehanizma Vlade RS na potrošače i privredu, kada ulazne cijene padaju i kroz mehanizam određivanja maksimalne marže na naftne derivate dolazi da pada maloprodajnih cijena na benzinskim pumpama u RS”, kazao je Trišić.

Da su i samo nekoliko feninga niže cijene goriva značajne za potrošače, smatra Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor.

“Naravno da je jako bitno da padaju cijene goriva i to je trebalo i ranije da se dogodi, ako posmatramo šta se dešava na svjetskim berzama”, kazala je Marić.

Ističe da se na pumpama uglavnom brane da su gorivo nabavili po višim cijenama pa zato sporije dolazi do pojeftinjenja.

“Iako cijene goriva padaju, neće se desiti da dođe do nižih cijena osnovnih životnih namirnica”, kazala je Marićeva i istakla da je to sigurno apsurd u svemu.

“Međutim, sigurno je da smo zadovoljni što se zaustavio rast cijena i ako u narednom periodu dođe do značajnijeg pada biće to na veliko zadovoljstvo građana”, zaključila je Marićeva.

(Radiosarajevo.ba)

Continue Reading

Vijesti

Sutra vanredna sjednica Upravnog odbora: Smjena direktora Elektroprivrede prvi zahtjev rudara

Nemoguće je sve ponovo pokrenuti bez smjene generalnog direktora EP BiH, kaže predsjednik SSRR FBiH, Sinan Husić

Sutra će se u Tuzli održati vanredna sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, na kojoj će zahtjevi rudara biti objedinjeni i proslijeđeni.

– Iako smo sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH imali usaglašen sporazum, ali ovi u Elektroprivredi BiH su to devastirali. Pošto je očigledno da je sporazum propao, sutra kreiramo akt prema Parlamentu i Vladi FBiH. Navest ćemo svih 11 usaglašenih tačaka, čija realizacija bi obezbijedila pokretanje proizvodnog procesa. Nakon jučerašnjih reakcija, neozbiljnosti i saopštenja za javnost iz EPBiH tim tačkama ćemo dodati jednu koja će biti prva – smjena generalnog direktora EPBiH. Nemoguće je sve ponovo pokrenuti bez njegove smjene – kazao nam je predsjednik SSRR FBiH, Sinan Husić.

Sindikat rudara dostavit će i odgovor na stavove Sindikata elektrenergetskih radnika FBiH. Te će predložiti da rudnici i termoelektrane budu jedna kompanija. Sa djelatnošću proizvodnje električne energije, jedinstvenim kolektivnim ugovorom i pravilnicima o radu i radnom učinku.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement