Poveži se s nama

Lifestyle

Kakanjka Amina Karahodžić ramazan provodi u Saudijskoj Arabiji: Nedostaje mi da kuća zamiriše na naše somune

Published

on

Amina Karahodžić iz Kaknja već dvije godine radi u Saudijskoj Arabiji kao stjuardesa.

A ovo je ujedno i treći ramazan koji Amina provodi daleko od svog doma.

– Svaki ramazan ovdje je sve ljepši i ljepši. Ramazanski duh se ovdje osjeti baš u velikoj mjeri. Miris ramazana možete osjetiti čak i mjesec prije njegovog nastupanja. U toku dana tokom ramazana rijetko možete vidjeti ljude u supermarketima, u parkovima. Restorani i kafići i ne rade tokom dana, a poslije iftara sve se budi i tada počinje život. I tako sve do sabahskog ezana – priča Amina.

S obzirom na to da je već u dobroj mjeri upoznala arapsku kulturu i tradiciju često se na njenom meniju nađu i arapska jela.

Iftare pravi zajedno sa svojim prijateljicama i kolegicama, a osim djevojaka iz Bosne i Hercegovine, Aminine prijateljice su iz Saudijske Arabije, iz Egipta, iz Albanije, Tunisa, Maroka, Libanona.

– U mojoj kući se svakodnevno pripremaju iftari, a topa je svakako neizostavan dio moje trpeze, ali moram priznati da mi naši somuni koji zamirišu cijelu kuću mnogo fale – kaže Karahodžić.

Kaže da je imala priliku i čast da je ugoste i na iftarima kod saudijskih domaćina, te da je upoznala i Bosanke i Hercegovke koje su se udale u Saudijsku Arabiju.

– I oni vole hranu kao i mi. Volim mnoga arapska jela, a pored naše bosanske tope neizostavan dio svakog iftara je i humus. Tu su i neka druga jela kao što je kapsa, to je riža na velikom tanjiru, a na vrh ide piletina ili jagnjetina, sambosa – mali trokutići koji mogu biti punjeni sirom, mesom i slično. A pošto sam ja veliki ljubitelj slatkiša, ipak najviše volim taj dio. Meni jedan od najomiljenijih slatkiša jeste kunafah, kadaif sa sirom ili kremom koji je sličan siru, a pored kunafah tu je naravno i baklava – pojašnjava sagovornica.

 

Dragi su joj, kaže, i iftari u pustinji uz vatru, koje često organiziraju, a tom prilikom serviraju i arapska i bosanska jela.

– Odrasla sam u BiH i naravno da mi nedostaju naši iftari, ali moram priznati da su i ovdje iftari prelijepi, odlikuju ih druženja, ukusna hrana. Hvala Allahu dž.š. pa me je počastio da sam i umru, ellhamdulliah, imala priliku da obavim u toku ramazana. Teško je reći gdje su mi iftari ljepši, i oni u BiH i iftari u Saudijskoj Arabiji su posebni na svoj način – navodi Amina.

Priča nam da je prije nekoliko dana boravila u domu Bosanke koja se udala za Saudijca, a kojem su prisustvovale i Arapkinje te Bosanke.

– To je veoma lijepo iskustvo. Sada počinjemo da učimo arapski jezik, a podučava nas jedna Saudijka – kaže Amina.

Iftari se, ističe, uglavnom organiziraju u kućama, gdje se okuplja cijela porodica, a trpeza je bogata. Preferiraju laganiju hranu, a sehure sa “jačom” hranom.

Kaže kako je nezaobilazna i arapska kahva, koju piju nakon jela, a zaslade je hurmama.

(Faktor.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Krvarenje desni može biti znak nedostatka vitamina C u organizmu

Published

on

Iako je krvarenje desni znak gingivitisa, ranog stadija parodontalne bolesti, može signalizovati i nizak nivo vitamina C u vašem organizmu, sugeriše istraživanje objavljeno u medicinskoj magazinu Nutrition Reviews.

Istraživači su ispitali 15 objavljenih istraživanja u kojima je učestvovalo 1.140 zdravih ljudi, kao i podatke o zdravstvenom stanju i prehrani 8.210 osoba dobivenih u ispitivanju koje je sproveo američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Otkrili su da su niske razine vitamina C u krvotoku povezane s povećanim rizikom od krvarenja iz desni, a primijetili su da povećanje unosa vitamina C može pomoći u rješavanju problema.

Pojačano krvarenje općenito je jedan od simptoma skorbuta, bolesti uzrokovane ozbiljnim nedostatkom vitamina C. Skorbut, koji je često pogađao mornare u 18. vijeku koji su bili bez pristupa voću i povrću, danas je jako rijetka pojava.

Preporučeni dnevni unos vitamina C za odrasle je 90 miligrama (mg), a stručnjaci za povećanje zaliha vitamina C preporučuju unos namirnica poput kelja, narandže, paprike i kivija ili uzimanje dodataka vitamina C od 100 do 200 mg.

Također, stručnjaci upozoravaju da biste trebali konsultovati svog zubara ako vam desni krvare prilikom četkanja ili čišćenja koncem.

(nezavisne.com)

Continue Reading

Lifestyle

Može li se visoki pritisak kontrolisati bez lijekova?

Published

on

Visoki pritisak je problem koji bitno utiče na zdravlje cijelog organizma!

Hipertenzija kod starije populacije je čest problem, a zašto dolazi do ovog smrtonosnog problema, još se ne zna!

Prema riječima stručnjaka, u 95 % slučajeva uzrok ostaje nepoznat, u samo 5 % slučajeva je on poznat, poput problema s bubrezima ili nešto slično.

Dr Santosh Kumar Dora, kardiolog koji radi na institutu u Mumbaiju, otkriva kako se češće javlja kod osoba starijih od 55 godina, a skoro se 50 % odraslih osoba bori s tim problemom. Dodaje i kako su muškarci podložniji razvoju hipertenzije od žena, a šanse samo rastu s godinama. Ako imate starijeg roditelja, ili se vi samo borite s visokim krvnim pritiskom, dobro znate kako lijekovi za snižavanje pritiska mogu donijeti samo nove brige, pa je veoma važno potražiti i prirodna rješenja.

Dr Dora navodi nekoliko načina koji će vam pomoći da kontrolišete pritisak bez lijekova:

Zdrava hrana – prioritet

Morate paziti da ne jedete namirnice koje su ugljeni hidrat i masnoće. DASH način ishrane je idealan za ove probleme i za zaustavljanje hipertenzije, a sastoji se od integralnih žitarica, povrća i mliječnih proizvoda s malo masnoća. Riba, ćuretina, piletina i mala količina orašastih plodova su takođe uključeni u ovu ishranu.

Redovna aktivnost

Fizička aktivnost je odličan izbor za sve nas, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Dr Dora savjetuje da vježbate 30 do 40 minuta svaki dan, ili bar 5 dana u sedmici, a to može uključivati samo hodanje, trčanje ili vožnju bicikla. Joga je takođe odličan način za borbu protiv hipertenzije.

Osvijestite da ste pod stresom

Fizički ili mentalni stres mogu uzrokovati i visoki krvni pritisak, pa ga je poželjno izbjegavati. Usvojite neke od tehnika koje služe za smirivanje – slušajte muziku, hodajte, posvetite se hobiju, uzmite nekoliko slobodnih dana ili razgovarajte s prijateljima.

Pušenje i alkohol – strogo zabranjeni!

Ako ste odani ovim navikama, pripazite jer i jedna i druga navika mogu uticati na povišenje krvnog pritiska.

Spavajte 7 do 8 sati u danu

“Adekvatna količina odmora je važna za tijelo i duh, previše rada a premalo sna može povećati anksioznost i stres, što će dovesti do hipertenzije”, pojasnio je dr Dora.

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli je sigurno navika koja je neprijatelj svih koji pate od visokog krvnog pritiska, jer će ona na njegovo povišenje uticati momentalno. Dnevna količina soli koju smijete unositi u organizam iznosi oko 2.300 miligrama (mg) ili manje. Ipak, dobro bi bilo ne unositi više od 1.500 mg.

Zaključak

Ovi će vam savjeti pomoći samo pri kontroli krvnog pritiska, neće izliječiti bolest. Morate razumjeti da s godinama života krvni pritisak može porasti. Redovna kontrola stanja je i dalje najvažnija tehnika za prevenciju i kontrolu.

Hipertenzija je tihi ubica jer većina pacijenata ne pokazuje nikakve simptome. Može se utvrditi samo redovnim kontrolama. Visoki krvni pritisak može biti poguban kada su u pitanju bolesti srca – može uzrokovati infarkt ili bolesti krvnih sudova. Prevencija je najbolji lijek, a na vama je da usvojite zdrave navike.

(ordinacija.večernji.hr)

Continue Reading

Lifestyle

Sirup od jaglaca: Liječi produktivni kašalj, a pomaže i kod glavobolje

Published

on

Jaglac je među prvim biljkama koje počinju cvjetati u proljeće pa se naziva i vjesnikom ovog godišnjeg doba te je vrlo cijenjen u alternativnoj medicini.

Jaglac je biljka sa simpatičnim žutim cvjetovima naziva se još i jagorčevina te raste na sunčanim i svježim staništima, na livadama, proplancima, uz grmlje i u voćnjacima.

Ova samonikla trajnica ima iznimna ljekovita svojstva – nekada se koristila kao pomoć pri paralizama tijela koje bi uzrokovao moždani udar, a od njega se radi i sirup koji je iznimno učinkovit u liječenju produktivnog kašlja.

Ljekovitost jaglaca

Kod jaglaca ljekovita je cijela biljka – korijen, cvjetovi i listovi. Cvjetovi su jestivi te se od njih priprema i čaj, od korijena i rizoma rade se čajevi i sirupi za liječenje infekcija dišnog sustava, dok se od mladih listova mogu raditi salata, variva, juhe i umaci. Listovi su, naime, bogati vitaminom C, čiji se postotak povećava nakon cvatnje.

Sirup od jaglaca, baš kao i čaj, pomaže pri:

  • iskašljavanju
  • olakšava respiratorne probleme
  • razrjeđuje gustu sluz
  • olakšava produktivan kašalj kod bronhitisa
  • smiruje bolne desni i sprječava karijes
  • smanjuje glavobolju
  • podiže imunitet i energiju

Recept za sirup od jaglaca

Sirup od ove ljekovite biljke vrlo je lako napraviti, a treba vam:

  • 4 jušne žlice suhog korijena jaglaca (8 svježih)
  • 400 g meda ili 200 g šećera
  • 500 ml hladne vode
  • sterilizirana staklenka

Priprema:

Suhi ili svježi korijen usitnite te ga prelijte hladnom vodom. Mješavinu stavite na vatru i pustite da zavrije uz lagano miješanje. Smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta, a zatim smjesu ostavite da se hladi dok nije mlaka. Sada dodajte šećer (med se dodaje kasnije).

Smjesu procijedite (i dodajte med ako ste se za njega odlučili) i ulijte u staklenku, zatvorite poklopcem te sirup čuvajte u hladnjaku.

Sirup koristite tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu, a možete ga miješati s drugim ljekovitim biljkama poput majčine dušice, sljezom ili pak islandskim lišajem. Sirup mogu koristiti i djeca nakon navršene četiri godine starosti i to po jednu žličicu tri puta na dan.

Korištenje sirupa od jaglaca obično nema nuspojava, no u rijetkim slučajevima moguće su alergijske reakcije. Također, uzimanje sirupa od jaglaca ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog sastojka saponina koji može imati neželjeno djelovanje.

(N1)

Continue Reading