Poveži se s nama

Kakanj

Novi informatički kabinet za kakanjske gimnazijalce

Published

on

Zahvaljujući donaciji Tvornice cementa Kakanj, Gimnazija „Muhsin Rizvić“ Kakanj danas je i zvanično dobila u potpunosti obnovljen informatički kabinet. Ovom prilikom kakanjska cementara donirala je 18 računara sa monitorima, uz potpuno nove elektro instalacije i novi sistem za upravljanje kablovima koji je u skladu sa evropskim sigurnosnim i elektro standardima. Pored toga. TCK opremila je informatički kabinet i sa novim učeničkim klupama i stolicama, namještajem za predavače, namještaj za čuvanje i odlaganje opreme, kao i velikim pametnim televizorom putem kojeg učenici mogu pratiti predavanja i različite multimedijalne prezentacije. Ukupna vrijednost donacije kakanjske cementare procijenjena je na 27.000 KM.

Oprema koju su kakanjski gimnazijalci i gimnazijalke imali na raspolaganju bila je veoma dotrajala, a i sam kabinet neuslovan za izvođenje nastave. Inicijativu za kompletno preuređenje pokrenuli su učenici informaciono-komunikacionog područja uz podršku svoje profesorice informatike. „Kabinet i oprema koju smo imali na raspolaganju nisu mogli dovoljno dobro odgovoriti našim potrebama. Učenici i učenice odjeljenja IV3, sa profesoricom Eminom Krivokapa, pokrenuli su akciju ‘Naš novi kabinet informatike’ i počeli sa  prikupljanjem sredstva za njegovo renoviranje. Tada nismo ni slutili ovaj uspjeh,“ kazali su učenici ovog odjeljenja. Učenici su se obratili TCK sa molbom za zamjenu samo tastatura i miševa. Međutim, Uprava TCK, vidjevši u kakvom stanju je kabinet jedine kakanjske gimnazije, odlučila je da uradi kompletno renoviranje kabineta. U akciju Tvornice cementa Kakanj na kraju se uključila i firma Trgošped donacijom laminata za pod kabineta u vrijednosti od 3.000 KM..

„Smatramo da je veoma važno ulagati u obrazovanje i pismenost djece i mladih čime doprinosimo unapređenju razvoja društvene zajednice i stvaranju bolje budućnosti. Iskreno vjerujem da ćemo ovakvim donacijama motivirati mlade da postižu još bolje rezultate, izrastu u stručnjake i sutra budu jaki nosioci razvoja budućnosti. Naša su nastojanja da što bolje pripremimo našu djecu za buduće izazove modernog življenja i moderne tehnologije. Radi ostvarenja tog cilja, Tvornica cementa Kakanj redovno podržava sve škole na području općine Kakanj kroz opremanje informatičkih kabineta modernom opremom. Ovakvim pristupom dajemo mladima veoma važan alat, a to je tehnološka pismenost i moderni pristup učenju uz pomoć kojih mladi mogu razvijati nove ideje za poslovanje i dobrobit zajednice,“ rekla je Zehra Obralija, finansijski direktor TCK, kojoj je ovom prilikom uručena posebna zahvalnica za društveno odgovorno djelovanje.

„Tvornici cementa Kakanj upućujemo duboku i iskrenu zahvalnost za svu dosadašnju pomoć koju nam pruža svake godine kroz donaciju sredstava za realizaciju naših obrazovnih projekata. Posebno se zahvaljujem na ovoj veoma vrijednoj donaciji koja nam, u vrijeme velikih ekonomskih izazova uzrokovanih pandemijom, omogućava da nastavni proces podignemo na viši nivo i našim učenicima omogućimo da steknu informatičku pismenost bez koje se ne može zamisliti nijedan segment današnjeg modernog društva. Veoma smo sretni što nam Tvornica cementa Kakanj, pored redovne novčane podrške, pruža i ovakvu priliku da se uključimo u svjetske tokove novih tehnologija,“ rekao je Maid Goralija, direktor gimnazije.

Tvornica cementa Kakanj je snažan oslonac lokalnoj zajednici u svim aspektima poboljšanja kvaliteta života. TCK podržava sve lokalne zdravstvene, obrazovne i kulturne institucije, mjesne zajednice, udruženja i sportske klubove. A lokalna zajednica može biti ponosna što u svome susjedstvu ima savremenog i ekološki osviještenog poslodavca i proizvođača cementa kakav je TCK, koji svojim pozitivnim imidžom promovira i općinu Kakanj, pa i cijelu državu.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Stihovi za mir povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Published

on

Kick Kakanj

Mladi iz Kicka i NVO Alternative Kakanj na Spomen partizanskom groblju u Kraljevoj sutjesci organizirali su umjetničko-aktivističku akciju: Stihovi za mir. Ovu aktivnost podržala je Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

U dostojanstvenoj tišini partizanskog groblja mladi su čitali stihove L. Aragona, francuskog pisca i pjesnika, Izeta Kike Sarajliće i Enesa Kiševića. Slušali smo Odu radosti, J.W. Beethovena i Imagines J.Lenona a uz melodiju Balaševića “Samo da rata ne bude” prošetali smo parkom i imali priliku pročitati citate i poruke o ratu i miru poznatih ličnosti koje su mladi postavili uz 18 nadgrobnih spomen ploča.

Među slušateljima se nalazio Općinski načelnik i nekoliko općinskih vjećnika – antifašista. Hvala svima koji su prisustvom podržali mlade iz Kicka.

“Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto”
kazali su mladi.

Stihove govorili: Aida Tirić Ena Sikira i Nedim Hasagić

Voditelj akcije: Aida Tirić

U pripremi i realizaciji sudjelovali: Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Mirha Husika i Maksuma Topalović

Continue Reading

Kakanj

Za sutra najavljeni novi prekidi u snabdijevanju el. energijom na području Kaknja

Published

on

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana ponedjeljak, 10. maj 2021. zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

  • Tičići 10:00-14:00
  • Donji Kakanj 10:00-14:00
  • Jahorina 10:00-14:00

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca na broj telefona
080 02 01 32

Continue Reading

Kakanj

U Kaknju počelo obilježavanje 9.maja-Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana

Published

on

Foto: Press Općine Kakanj

Antifašizam nije samo pružanje otpora i borba protiv oružane sile koja želi provesti zločinačke političke zamisli u ratnim uslovima.

Antifašizam je proces koji mora u svakom vremenu i na svakom mjestu imati podršku snažnog fronta savjesnih i odgovornih građana koji su spremni čvrsto stati na branik ideala slobode, mira, tolerancije, solidarnosti i sloge među ljudima.

Pogrešno je misliti da je antifašizam anahron, zastario i prevaziđen, te da pripada nekim davnim prošlim vremenima. Pogrešno je misliti i da je antifašizam neodvojivo vezan za određenu političku ideologiju, ili da pripada ovom ili onom političkom krugu…

Antifašistički front smo svi mi, dakle ljudska bića koja se bore za ideal da čovjek čovjeku bude čovjek. Terminologija kojom se mi unutar takvog građanskog antifašističkog fronta oslovljavamo i dozivamo ne smije biti kamen spoticanja.

Neko će ljude oko sebe zvati prijateljima, neko drugovima, neko braćom i sestrama…

Važno je da vlada sklad i harmonija među ljudima i da je antifašistički front jak.
Osnaživanjem antifašističkog fronta mi ispunjavamo našu moralnu dužnost prema borcima za slobodu iz perioda Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Deveti maj je veliki dan za čovječanstvo jer ovaj datum simbolizira veliku pobjedu humanosti, poštenja i pravde nad zlom, mržnjom, ubijanjem i protjerivanjem ljudi zbog njihovog imena, vjere i nacije.

Deveti maj se obilježava i kao Dan Evrope u znak sjećanja na datum predstavljanja čuvene Šumanove deklaracije iz 1950. godine koja se smatra početkom formiranja organizacije koja danas nosi naziv Evropska unija. Naša zemlja teži članstvu u Evropskoj uniji, a mi kao mala lokalna zajednica nastojimo dati svoj doprinos u osnaživanju koraka kojima BiH korača prema evropskoj zajednici naroda.

Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope posebne čestitke upućujem borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i svim članovima Udruženja antifašista i boraca NOAR-a općine Kakanj, članovima Društva “Josip Broz Tito”, te svim borcima iz perioda Odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

Čestitku upućujem i svim građanima s porukom da nastavimo čuvati i njegovati antifašističku tradiciju koja je najsvjetliji dio naše historije.
Povodom 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana čestitku upućujem dobitnicima ovih priznanja, njihovim porodicama i svim građanima koji cijene i uvažavaju doprinos dobitnika najvećih ratnih priznanja u borbi za slobodu.

Porodicama poginulih dobitnika najvećih ratnih priznanja i svih poginulih boraca iskazujem poštovanje.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

Continue Reading