Poveži se s nama

Izdvojeno

Prijavite učešće u velikoj ekološkoj akciji “Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije”

Published

on

Kick Kakanj

Na inicijativu načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića, u Kaknju je pokrenuta velika ekološka akcija pod nazivom “Grablje, vreće i rukavice, i svi u radne akcije”.

Akcija će se realizirati od 4. do 10. maja uz strogu primjenu propisanih mjera zaštite od širenja koronavirusa.
Učesnici sami biraju lokaciju izvođenja radne akcije.

Pozivamo sve one koji vole svoj zavičaj i svoju domovinu da se organiziraju i prijave učešće u akciji. Poziv se odnosi na grupe građana, mjesne zajednice, škole, javne ustanove, javna i privatna preduzeća, organizacije civilnog društva, sportske klubove…

Općina Kakanj će za sve prijavljene obezbjediti rukavice, kese i osvježenje. Odvoz prikupljenog otpada vršit će JP “Vodokom” Kakanj.

Prijaviti se možete do 1. maja 2021. godine na e-mail adresu opcinaka@bih.net.ba, ili putem faksa 032/ 771 809, ili putem telefona 032/ 771 882, ili putem Facebook stranice Općine Kakanj.

Prijava treba da sadrži sljedeće: očekivani broj volontera, datum čišćenja, lokaciju koja će se čistiti i kontakte predstavnika prijavljene grupe volontera.
Maksimalni broj prijavljenih po jednoj grupi (lokaciji) je 20 volontera.

Sve upute vezane za akciju, preuzimanje logistike, odlaganje otpada i slično, bit će blagovremeno objavljivane.

(Press Općine Kakanj)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Izdvojeno

Nastavlja se ONLINE nastava u osnovnim i srednjim školama u ZDK

Published

on

U osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona nastavlja se izvođenje online nastave do 7. maja ove godine.

Online nastava će se nastaviti izvoditi po “Online uputstvu” koje je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sport ZDK uputilo svim osnovnim i srednjim školama na području kantona.

Za učenike 9. razreda osnovne škole i učenike završnih razreda srednjih škola nastava će se odvijati u školama.

U slučaju pogoršanja ili eventualnog poboljšanja epidemiološke situacije nakon 7. maja ovo ministarstvo će po potrebi donijeti novo uputstvo za izvođenje nastave u narednom periodu.

Continue Reading

Izdvojeno

Neradni dani 1. 2. i 3. maj

Published

on

Na osnovu Zakona o praznicima SFR Jugoslavije iz 1973. godine, određeno da je 1. maj međunarodni praznik rada.

Tako je navedeno da će se ovaj praznik obilježavati dva dana (1. i 2. maja).

Istim Zakonom je propisano da ukoliko jedan od dana u koje se slavi 1. maja padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi sljedeći dan poslije ta dva dana.

S obzirom na to da 2. maj ove godine pada u nedjelju, tako će neradni dani u Federaciji BiH biti: subota 1. maj, nedjelja 2. maj i ponedjeljak 3. maj 2021. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada.

Continue Reading

Izdvojeno

Slaba vakcinisanost najmlađih alarm roditeljima i opasnost za sve

Published

on

Osnovni cilj imunizacije je da zaštitit pojedinca, koji zaštićen, istovremeno ne predstavlja prijetnju za druge.

Sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO – World health organisation), uključujući Bosnu i Hercegovinu (BiH) obilježavaju krajem aprila Evropsku sedmicu imunizacije.

Već godinama, kao vodeća institucija iz oblasti prevencije i očuvanja zdravlja svih dijelova društva, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica kroz niz promotivnih aktivnosti učestvuje u obilježavanju ove sedmice.  Ove, kao i prošle godine fokus obilježavanja je na  online platformama, zbog epidemioloških mjera.

Pad broja vakcinisane djece

– Naš cilj je podići procenat provakcinisanosti, kroz edukaciju roditelja, kako bi spriječili nastanak epidemija, smrtnih ishoda ili trajnih oštećenja zdravlja, ističe dr. Sanela Pekmić-Bečić, epidemiolog u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ). Pandemija novim koronavirusom COVID-19 je utjecala na proces redovne imunizacije djece, širom svijeta, pa time i u Bosni i Hercegovini.

Primjena mjera sa jedne, te ogroman pritisak i posljedice koje ovo oboljenje ostavlja na pojedince, ali i zdravstveni sistem, uzrokovali su pojačane mjere koje su podrazumjevale ograničen način rada niza zdravstvenih ustanova, promjenu režima rada u usa time i manju provakcinisanost. Sve to je dovelo do velikog pada broja vakcinisane i djelimično vakcinisane djece.

Dio prošle godine je bio obustavljen program vakcinacije, osim u rodilištima, Ono što stručnjaci, na osnovu višegodišnjeg i višedecenijskog iskustva mogu dokumentovano tvrditi jeste da su reakcije i nuspojave na vakcine predviđene planom redovnog vakcinisanja veoma rijetke i uglavnom uobičajene, poput kratkotrajne temperature, rijetkog osipa ili slično.

Reakcije nisu isključene, ali su rijetke, povremene i uglavnom čak i rijeđe od uobičajenih reakcija na bilo koji lijek, poput brufena i paracetamola.  Istraživanja pokazuju da loše reagovanje na neku vakcinu uobičajeno znači i da se radi o genetskim predispozicijima za neku bolest u kasnijoj dobi.

Medicina, struka i nauka su jedinstvene i decidne – propisani kalendar redovnih vakcina u djetinjstvu se mora poštovati, vakcine primati na vrijeme kad su propisane, jer je kroz decenije koje su za nama pomogao da se iskorijene desetine bolesti koje su bile opterećenje cijelom Čovječanstvu.

Prema statističkim podacima, na primjeru Zeničko-dobojskog kantona, u prošloj godini je zabilježen velik pad broja vakcinisane djece redovnim i obaveznim vakcinama. Tako je vakcinisanje vakcinama protiv difterije, tetanusa, pertusisa, dječije paralize, i Haemophilus influenzae tip B (DTaP-IPV-HiB) palo na 59 posto, dok je vakcina MMR (MRP) – vakcina protiv morbila (ospice, krzamak), rubeole i zaušnjaka pala na 55 posto, dok je revakcinacija MMR, koja se obavlja u predškolsko doba, pala na 75 posto.

– Ovo su zaista zabrinjavajući podaci. Djeca koja se vakcinišu štite i sebe i djecu koja se, zbog određenih kontraindikacija, ne mogu vakcinisati tzv. “kolektivnim imunitetom”. Ovako, u opasnosti su svi. U primjeru morbila (ospice, krzamak), radi se o veoma zaraznoj bolesti, jer jedna zaražena osoba može zaraziti 12-18 osoba. U ovakvim bolestima kolektivan imunitet se mora postići sa 95 posto provakcinisanosti, dok je za neke druge bolesti taj procenat niži. Ono što je najbitnije da svi roditelji shvate, da osim svog djeteta, vakcinacijom štite i spašavaju zdravlje, a može i život i drugog djeteta, ističe dr. Pekmić-Bečić.

U INZ-u ističu da je razumljiva bojazana roditelja, koji na društvenim mrežama i internetu općenito, mogu pronaći na desetine tekstova, navodnih “studija” i “naučnih radova”, te prevedenih video priloga.

U njima mnogobrojni “stručnjaci”, za koje se ozbiljnijom potragom može utvrditi da su falsifikatori, nestručne osobe ili jednostavno prodavači raznoraznih  alternativnih nekontrolisanih pripravaka, godinama iznose neistine, pozivaju se na druge neistine i zbunjuju osobe koje umjesto u struci i nauci, iz opravdanog straha za svoje dijete, počinju vjerovati raznim prevarantima i lažovima.

Isključivo argumenti poznatih stručnjaka

– Uvijek je isključivo dobro savjete tražiti od pedijatara, epidemiologa, infektologa, stvarnih osoba u našem zdravstvenom sistemu. To su osobe koje će, kad dođe do komplikacija i bolesti, liječiti vaše dijete, a to nikako neće biti stručnjaci sa Youtube ili Facebooka, ističu u INZ.

– Da bi informacija bila valjana, ona mora biti argumentovana, a da bi bila argumentovana mora biti zasnovana na medicini zasnovanoj na dokazima. Mi i ovim putem i ovom Sedmicom imunizacije apelujemo na roditelje da vakcinišu djecu protiv bolesti koje su iskorijenjene ili skoro iskorijenjene iz našeg društva, da ne dopuste da na vlasstitoj djeci iskuse ovo što nam se svima događa sa epidemijom COVID-19, ističe dr. Pekmić-Bečić.

U programu vakcinacije u BiH se djeca vakcinišu protiv deset zaraznih bolesti, dok se uvođenjem PENTAXIM petovalentne vakcinacije, koja štiti od pet zaraznih bolesti taj proces značajno pojednostavio i za djecu i za roditelje.

Na kraju, u INZ ponavljaju da su nus pojave, u do sada istraženim i na tržište plasiranim vakcinama za najmlađu populaciju protiv poznatih zaraznih bolesti značajno manje i rijeđe nego pri korištenju svakodnevnih “običnih” lijekova.

– Dobrobit za dijete, porodicu i društvo od svakog vakcinisanog djeteta za sve nebrojeno puta veća, dok je razgovor sa pedijatrom najvažniji za cjelokupan proces. Zato informacije tražite kod svog doktora, a ne u neprovjerenim izvorima na društvenim mrežama, zaključuju iz INZ-a.

Continue Reading