Poveži se s nama

Kakanj

Prvomajska budnica za Praznik rada ponovo će se svirati u Kaknju

Published

on

Nakon jednogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, stanovnike Zenice i Kaknja ovog će 1. maja ponovo probuditi muzičari s Prvomajskom budnicom, povodom Međunarodnog praznika rada.

“Nažalost, zbog korone prošle godine, prvi put od ratne 1993. godine nismo svirali Budnicu, ali ove godine hoćemo. Novost je da naš orkestar više nije pri Rudniku Kakanj, nego sada djelujemo samostalno kao Udruženje građana Rudarska glazba”, ističe dirigent kakanjskog duvačkog orkestra Arnes Bajramović.

On podsjeća da duvački orkestar još od 1952. godine, uz pauze u dvije pomenute godine, građane tog grada budi za 1. maj.

Ni zenički muzičari-duvači više ne djeluju u sklopu Kulturno-umjetničkog društva “Željezara” Zenica, jer su se i oni, kako je u izjavi za Fenu potvrdio dirigent Azur Bijedić, preregistrirali u Udruženje građana “Duvački orkestar” Zenica.

“Još čekamo i zvaničnu potvrdu, ali imamo usmeno obećanje da ćemo ove godine svirati Prvomajsku budnicu. S obzirom na to da prošle godine nismo svirali, ova će biti zvanično 94. Prvomajska budnica ulicama našeg grada, mada se limena glazba svira 97 godina”, ističe dirigent Bijedić.

On napominje kako su, u perodu između dvije prvomajske budnice, osim što su izvršili preregistraciju, ostali i bez svih starijih članova, među kojima je i nedavno preminuli profesor Ljubomir Kelava, koji je s tim orkestrom odsvirao 61 Budnicu.

“Nisu svi stariji članovi preminuli, ali su se iz raznih razloga povukli. Tako sam sada ja sa 40 godina i najstariji član. Svi članovi orkestra i ne žive više u Zenici pa se teško možemo svi okupiti, ali mislim da će između 15 i 20 muzičara svirati ovogodišnju Prvomajsku budnicu”, kaže Bijedić.

Zbog epidemioloških mjera, napominje, ove će godine svojim kamionom obilaziti gradske ulice i sokake, ali se neće zaustavljati na poznatim punktovima i družiti sa sugrađanima, kao što je to bio slučaj prije pandemije.

(klix.ba)

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Kakanj

Stihovi za mir povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Published

on

Kick Kakanj

Mladi iz Kicka i NVO Alternative Kakanj na Spomen partizanskom groblju u Kraljevoj sutjesci organizirali su umjetničko-aktivističku akciju: Stihovi za mir. Ovu aktivnost podržala je Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

U dostojanstvenoj tišini partizanskog groblja mladi su čitali stihove L. Aragona, francuskog pisca i pjesnika, Izeta Kike Sarajliće i Enesa Kiševića. Slušali smo Odu radosti, J.W. Beethovena i Imagines J.Lenona a uz melodiju Balaševića “Samo da rata ne bude” prošetali smo parkom i imali priliku pročitati citate i poruke o ratu i miru poznatih ličnosti koje su mladi postavili uz 18 nadgrobnih spomen ploča.

Među slušateljima se nalazio Općinski načelnik i nekoliko općinskih vjećnika – antifašista. Hvala svima koji su prisustvom podržali mlade iz Kicka.

“Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto”
kazali su mladi.

Stihove govorili: Aida Tirić Ena Sikira i Nedim Hasagić

Voditelj akcije: Aida Tirić

U pripremi i realizaciji sudjelovali: Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Mirha Husika i Maksuma Topalović

Continue Reading

Kakanj

Za sutra najavljeni novi prekidi u snabdijevanju el. energijom na području Kaknja

Published

on

Služba za odnose sa javnošću i informisanje kupaca Podružnice “Elektrodistribucija” Zenica, obavještava kupce da će dana ponedjeljak, 10. maj 2021. zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima bez električne energije biti sljedeća područja ZE-DO kantona:

  • Tičići 10:00-14:00
  • Donji Kakanj 10:00-14:00
  • Jahorina 10:00-14:00

Za sve informacije kupci se mogu obratiti Službi za odnose sa javnošću i informisanje kupaca na broj telefona
080 02 01 32

Continue Reading

Kakanj

U Kaknju počelo obilježavanje 9.maja-Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana Zlatnih ljiljana

Published

on

Foto: Press Općine Kakanj

Antifašizam nije samo pružanje otpora i borba protiv oružane sile koja želi provesti zločinačke političke zamisli u ratnim uslovima.

Antifašizam je proces koji mora u svakom vremenu i na svakom mjestu imati podršku snažnog fronta savjesnih i odgovornih građana koji su spremni čvrsto stati na branik ideala slobode, mira, tolerancije, solidarnosti i sloge među ljudima.

Pogrešno je misliti da je antifašizam anahron, zastario i prevaziđen, te da pripada nekim davnim prošlim vremenima. Pogrešno je misliti i da je antifašizam neodvojivo vezan za određenu političku ideologiju, ili da pripada ovom ili onom političkom krugu…

Antifašistički front smo svi mi, dakle ljudska bića koja se bore za ideal da čovjek čovjeku bude čovjek. Terminologija kojom se mi unutar takvog građanskog antifašističkog fronta oslovljavamo i dozivamo ne smije biti kamen spoticanja.

Neko će ljude oko sebe zvati prijateljima, neko drugovima, neko braćom i sestrama…

Važno je da vlada sklad i harmonija među ljudima i da je antifašistički front jak.
Osnaživanjem antifašističkog fronta mi ispunjavamo našu moralnu dužnost prema borcima za slobodu iz perioda Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Deveti maj je veliki dan za čovječanstvo jer ovaj datum simbolizira veliku pobjedu humanosti, poštenja i pravde nad zlom, mržnjom, ubijanjem i protjerivanjem ljudi zbog njihovog imena, vjere i nacije.

Deveti maj se obilježava i kao Dan Evrope u znak sjećanja na datum predstavljanja čuvene Šumanove deklaracije iz 1950. godine koja se smatra početkom formiranja organizacije koja danas nosi naziv Evropska unija. Naša zemlja teži članstvu u Evropskoj uniji, a mi kao mala lokalna zajednica nastojimo dati svoj doprinos u osnaživanju koraka kojima BiH korača prema evropskoj zajednici naroda.

Povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope posebne čestitke upućujem borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i svim članovima Udruženja antifašista i boraca NOAR-a općine Kakanj, članovima Društva “Josip Broz Tito”, te svim borcima iz perioda Odrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina.

Čestitku upućujem i svim građanima s porukom da nastavimo čuvati i njegovati antifašističku tradiciju koja je najsvjetliji dio naše historije.
Povodom 9. maja – Dana Zlatnih ljiljana čestitku upućujem dobitnicima ovih priznanja, njihovim porodicama i svim građanima koji cijene i uvažavaju doprinos dobitnika najvećih ratnih priznanja u borbi za slobodu.

Porodicama poginulih dobitnika najvećih ratnih priznanja i svih poginulih boraca iskazujem poštovanje.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević

Continue Reading