Poveži se s nama

Lifestyle

KAKO DA BIJELE TENISICE OSTANU BIJELE? Pranje u perilici nije dobra ideja, evo što učiniti umjesto toga

Published

on

Za razliku od bijele odjeće, tenisice ne možemo samo ubaciti u perilicu za pranje rublja, već je njima potreban poseban tretman kako bi očuvale svoju boju.

Bijele tenisice zahtjevne su za održavanje i teško ih je održati čistima budući da moraju trpjeti svakakve podloge i prljavštinu.

Tijekom ljetnih mjeseci ne prljaju se toliko koliko u jesen i zimi. Za razliku od bijelih komada odjeće koje samo možemo ubaciti u perilicu za pranje rublja, bijelim tenisicama potreban je poseban tretman kako bi očuvale svoju boju.

Kako da vam bijele tenisice uvijek izgledaju kao da su tek izašle iz kutije? Saznajte u nastavku.

Što prije uklonite mrlje

Mrlje treba ukloniti što prije kako se ne bi upile u tkaninu tenisica. Od vode i sode bikarbone možete napraviti kućnu otopinu za uklanjanje mrlja. Pažljivo ju utrljajte na mrlju i nakon nekoliko minuta ju obrišite vlažnom krpom. Za tvrdokornije mrlje ponovite postupak.

Istresite tenisice

Prije nego što krenete s čišćenjem, udarite tenisice jednu o drugu, đonom u đon. Na taj će način blato, prašina i ostale nečistoće prirodno otpasti. Učinite to na otvorenom kako ne biste uprljali podove u domu.

Koristite četkicu za zube

Četkice za zube i inače se koriste za čišćenje teško pristupačnih mjesta. Zgrabite staru četkicu ili krpu koju vam nije žao uništiti. Pomiješajte toplu vodu i sapun te nježno ribajte. Na taj ćete način dosegnuti teško dostupna mjesta.

Što s vezicama?

Zbog svog materijala vezice ćete trebati oprati temeljitije od ostatka tenisica. Uklonite ih i natopite u toploj vozi s nekim deterdžentom ili otopinom za uklanjanje mrlja.

Uz to, nakon što uklonite vezice, bolje ćete očistiti ostatak tenisica jer ćete moći doći do svih kutova.

Pravilno odlaganje

Nema smisla truditi se oko čišćenja tenisica ako ćete ih kasnije samo baciti u policu s drugim blatnjavim cipelama. Ako ih pravilno spremate, duže će biti bijele. Prašina, vlaga i ostala nečistoća u kućanstvu mogu im promijeniti boju. Najbolje ih je pospremiti u originalnu kutiju u kojoj su došle.

Ne stavljajte ih u perilicu za rublje

Mnogi ljudi griješe kada bijele tenisice peru u perilici. Iako je to najjednostavniji način čišćenja, možete oštetiti materijal. Stoga izbjegavajte perilicu za rublje i očistite ih na ruke.

Vezice su jedini dio tenisica koji je preporučljivo prati u perilici, ali bez centrifuge jer ona može oštetiti krajeve te se vezica može skupiti.

Ne pretjerujte s čišćenjem

Iako je pohvalno što pazite na tenisice, svakodnevno čišćenje može prouzročiti propadanje materijala, a bijela će boja početi blijedjeti.

(Net.hr)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Za današnji iftar pripremite pileći file u kikiriki sosu

Published

on

Ramazan se bliži kraju, a mnogima ponestaje ideja za iftarski meni. Naš prijedlog je da za iftar 29 dana ramazana pripremite piletinu na malo drukčiji način, tako što ćete napraviti pileći file u kikiriki sosu.

Ideju za ovo ukusno jelo pronašli smo na Instagram profilu Belme Halilović, mlade Goraždanke koja svakodnevno dijeli recepte za ukusna jela koja priprema.

Potrebni sastojci:

pileći fileti

kikiriki

kikiriki puter

250 ml vrhnja za kuhanje

Postupak pripreme:

Pileći file isjeći na deblje komade, pa ih razrezati na više mjesta. Prebaciti ih u posudu za pečenje namazanu uljem, pa začiniti vegetom. U šupljine ubaciti kikiriki puter. Potom usitniti kikiriki u sjeckalici pa posuti preko svakog filea. Peći u zagrijanoj pećnici na 250 stepeni 20 minuta.

U međuvremenu pripremiti umak, tako što ćete zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, pa dodati kašiku kikiriki putera. Promiješati i ostaviti na laganoj temperaturi da se sjednini, po potrebi dodati malo soli.

Umak stavite u posudu, potom stavite filete te ih dodatno preliti umakom. Nakon toga vratite jelo u rernu na još deset minuta. Gotovo jelo pospite sjeckanim kikirikijem.

(klix.ba)

Continue Reading

Lifestyle

Za održavanje koncentracije dijetetičari savjetuju međuobrok koji sadrži proteine i vlakna

Published

on

Svima poznat osjećaj koji se desi sredinom dana, kada se odjednom osjećate umorno, gladno i tromo. Imate još nekoliko sati na poslu, ali počinjete gubiti koncentraciju.

Možete čak i uzeti kafu ili poslasticu da vratite energiju, možda čak i međuobrok. Sredina dana za mnoge od nas predstavlja glavno vrijeme za grickalice. Vaša energija od doručka jenjava, a vi znate da imate još nekoliko sati do ručka. Pa, koji je najbolji međuobrok za jesti da biste nastavili dalje?

Regulacija šećera u krvi je važna, s obzirom da ne želite da ide previsoko ili prenisko, ali želite ga imati baš koliko treba. Šećer u krvi utječe na naše apetite: glad, energija i žudnju. Tako, fluktuacije šećera u krvi naglo skaču od gladi, privlače energiju i diktiraju žudnju.

Da biste održali stabilnost šećera u krvi i spriječili popodnevni pad koncentracije, poželjet ćete potražiti međuobrok koji sadrži puno proteina i vlakana. Proteinu i vlaknima treba više vremena da se probave nego samo ugljikohidratima, stoga satima ćete se osjećati sitima sa stabilnom energijom između obroka.

Da biste pronašli grickalice bogate proteinima i vlaknima, obratite pažnju na etiketu. Preporučuje se konzumiranje deset grama proteina po obroku i najmanje tri grama vlakana.

(klix.ba)

Continue Reading

Lifestyle

RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar dvadeset osmi dan ramazana

Published

on

Za iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge.

Krem čorba od piletine

Potreban materijal:

150 g piletine
1 mala glavica luka
2 čehna bijelog luka
2 manja krompira
3 dl mlijeka
5 dl mesne čorbe
1 kašika maslaca
4 kašike jogurta ili kiselog mlijeka
muškatni oraščić

Priprema:

Mladu piletinu operite i nasjeckajte. Prelijte ju kipućom vodom i ocijedite. Sitno narežite luk i bijeli luk i s piletinom i maslacem pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Oguljeni krompir narežite na kockice, dodajte ga zelenom povrću, zalijte čorbom i kuhajte dok krompir ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i malo ribanog muškatnog oraščića. Čorbu stavite u mikser i sve sastojke dobro usitnite.
Poslužite ju uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Pljeskavice u umaku od senfa

Potreban materijal:

20 dag mljevenog mesa
2 kriške starog kruha
2 kašike senfa
1 dl vrhnja
1/2 kašike kopra
jaje
so, biber
ulje

Priprema:

Namočiti kruh, ocijediti ga i pomiješati s mesom. Dodati jaje, so i biber, oblikovati pleskavice i pržiti ih na ulju. Izvaditi pljeskavice i držati na toplom. U ulje dodati kopra te mješavinu senfa i vrhnja. Dobro miješati na vatri da se dobije jednoličan umak, pa preliti preko pljeskavica.

Ledene kocke

Tijesto:
8 bjelanjaka
12 kašika šećera
10 kašika brašna

Temeljna krema:
8 žumanjaka
10 kašika šećera
40 dag margarina

Krema od vanilije:
4 dl mlijeka
1 puding od vanilije
1 kašika brašna
vanilin šećer
1 kašika šećera

Krema od čokolade:
4 dl mlijeka
1 puding od čokolade
1 kašika brašna
čokolada u prahu
1 kašika šećera

Premaz:
1 šlag pjena

Priprema:

Bjelanke istući u čvrst snijeg i dodati šećer, te na kraju lagano umiješati brašno. Uliti u namašteni lim i peći na 150ºC. Na pari gusto skuhati žumanjke pjenasto umućena sa šećerom. U ohlađeno dodati pjenasto izrađen margagarin. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno,vanilin šećer i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati pola temeljne kreme. U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, čokoladu u prahu i šećer. Kuhati miješajući da postane gusto. U ohlađeno umiješati preostalu temeljnu kremu. Šlag pjenu pripremiti s mlijekom prema uputi na poleđini vrećice. Ohlađeno tijesto premazati kremom od čokolade, poravnati i ostaviti oko 15 minuta u hladniku da se stegne, zatim kremom od vanilije i sve premazati šlag pjenom. Ostaviti u hladniku do idućeg dana da se dobro ohladi. Rezati na veće kocke.

(Iftarskimeni.com)

Continue Reading