Poveži se s nama

Vijesti

Sretan nam 1. maj: U pandemiji svaki peti otpušteni radnik bio je iz sektora trgovine

Published

on

Ovaj 1. maj, zapravo, bi bio idealan za ozbiljnije promišljanje o radu i ulozi radnika u društvu. Pandemija nas je natjerala da se prisjetimo važne uloge koju u društvu obavljaju trgovci, dostavljači, vozači, medicinske sestre i drugi često zanemareni, zaboravljeni u tradiciji u kojoj je Prvi maj postao praznik jeftinog prikupljanja političkih poena.

Iako svake godine sumiramo stanje s brojem nezaposlenih, brojem katanaca na firmama i nekadašnjim industrijskim gigantima, brojem zatvorenih malih dućana i porodičnih biznisa, nekako prevagnu čestitke koje “pljušte” svih strana. Planiraju se roštilji, gozbe, izleti… Javni sektor obavezno “prebaci” slavlje na radni dan, ako se desi vikend, kao što je slučaj i ove godine, jer, logično, treba se fino odmoriti od rada i proslaviti.

Kakvi su uvjeti rada u kojima rade trgovci, oni gore pomenuti koji su rizikovali svoje zdravlje u pandemiji, stojeći za kasom satima, smješkajući se ispod potparene zaštitne maske za lice…

O njima smo razgovarali s Mersihom Beširović, predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

“Sektor trgovine i usluga nosi jedan dosta negativan epitet sektora u kojem ne postoji uređen sistem zaštite radničkih prava, a uvjeti rada važe za jedna od najsurovijih u BiH, uopšte. Jedan dosta pozitivan trend koji smo mi uspjeli uspostaviti prije pandemije, nažalost, pandmeijom je zaustavljen i prema našim podacima pored standardno loših uvjeta rada sada imamo i uvjete rada koje nameće pandemija. U 2020. STBIH je registrirao i djelovalo u 461 slučaj kršenja radničkih prava što je u odnosu na 2019. povećanje od skoro 50 posto”, kaže Beširević.

Prosječna plata radnica i radnika u trgovinama je 719 KM, što je, kaže Beširević, pomak u odnosu na protekle godine.

A radno vrijeme, naravno, varira od kompanije do kompanije, odnosno od dobre volje poslodavca, pošto je javna tajna da trgovci rade prekovremeno i ne znaju za praznike.

“Sedmično radno vrijeme varira od kompanije do kompanije. Vrlo često je uslovljeno generalno malim brojem radnika na obim posla i veličine objekata. Situacija se dodatno usložnjava ako neko od radnika mora na bolovanje što utiče, između ostalog, i na radno vrijeme. Neplaćeni prekovremeni sati su u top 3 problema ovog sektora. Nažalost, veliki problem je i činjenica da je prosječna “normalna” radna sedmica u trgovine 42 sata, a često vrijeme koje radnici potroše u pripremi objekata za otvaranje i nakon zatvaranja objekata ne ulazi u radno vrijeme”, upozorava Beširović.

Beširević dodaje da je, tokom pandemije, bilo pritužbi na zloupotrebe ugovora o radu…

” O tome smo javno govorili, ali generalno u ovom sektoru se, posebno u velikim i srednjim kompanijama, poštuje ugovor o radu. Problem je što je velika većina tih ugovora na određeno vrijeme i što neprodužavanje ovog ugovora nakon njegovog isteka de jure nije otkaz, ali je de facto ostanak bez posla. Također, iako to nije kršenje ugovora o radu na određeno, njegovo produžavanje mjesec za mjesec i prekidanje neposredno prije zakonskog uvjeta za ponudu ugovora na neodređenu su po nama tako kršenja. U 2020. od 461 slučaj koji smo imali čak 10% su vezani za ovakve slučajeve zloupotrebe ugovora o radu. Najčešća zloupotreba je nemogućnost radnika da nakon isteka ugovora na određeno koristi svoj zasluženi i zarađeni godišnji odmor”, ističe Beširović.

Kada govorimo o onima koji su ostali bez posla tokom i nakon pandemije, Beširović se slaže da statistički podaci ne odražavaju stvarno stanje.

“Svaki peti otpušteni radnik tokom pandemije bio je iz sektora trgovine. To su podaci koje smo mi prikupljali. Od deset radnika koji su ostali bez posla, njih devet je četiri privatna sektora, među kojima je trgovina. Još uvijek nemamo podatke koliko je njih ostalo bez posla, jer su oboljeli od korone, ali smo imali podatke, pred Novu godinu, da je u firmi koja broji cca 2.000 radnika bilo samo 45 zaraženih, od toga njih 15 iz maloprodaje. Međutim, iako nije zvanično, vjerujem da su se brojevi oboljelih radnika drastično povećali u ovom zadnjem valu pandemije, ali nemamo još tačne podatke”, rekla nam je Beširović.

 

(akta.ba)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U FBiH predložen zakon o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i svim zatvorenim objektima

Published

on

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji će se razmatrati u Parlamentu FBiH 26. maja. Taj zakon podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana u svim javnim zatvorenim objektima, javnom prijevozu, ali i u privatnim automobilima u kojima se nalaze i djeca.

Deseta tačka dnevnog reda za sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja bi trebala biti razmatrana 26. maja, odnosi se na prijedlog Vlade o novom zakonu, koji treba regulisati upotrebu duhana u javnom prostoru.

Član 5 predloženog zakona jasno naglašava o kakvoj vrsti zabrane je riječ. Radi se o do sada najstrožijem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i javnom prijevozu. Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

Ovaj prijedlog zakona se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Zakon je predvidio i izuzetke od ove zabrane pa će tako pušenje cigareta biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja i drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pušenje će biti dozvoljeno na aerodromima i to u posebnom prostoru, ali o tome odluku donosi direktor aerodroma.

Zakon tretira i zabranu stavljanja u promet duhanskih proizvoda koji sadrže razne vrste aditiva, koji stvaraju dojam da je duhanski proizvod manje opasan. Zabranjeno je stavljanje u promet i duhanskih proizvoda koji sadrže arome poput filtera i sl.

Također, zakon zabranjuje svaku vrstu reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda, isticanje fotografija, logotipa i slično.

Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizička osoba koja konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

U obrazloženju ovakvog prijedloga navodi se potreba da se zaštiti zdravlje građana te pravo pojedinca da živi i radi u okruženju bez duhanskog dima. Također, pozivaju se i na usklađivanje direktiva s Evropskom unijom.

S druge strane nesumnjivo će ovaj prijedlog izazvati ogorčenje privrednika, naročito vlasnika restorana i kafića na koje bi se ovaj zakon itekako trebao odraziti. Treba istaći da u entitetu RS nisu predviđene ovako drastične mjere. U ovom trenutku teško je očekivati brzo i jednostavno usvajanje ovakvog zakona, ali je nesumnjivo da će to biti jedan od izazova za naredni period.

(Klix.ba)

Continue Reading

Vijesti

Čerkez: Ukinuti policijski sat u Federaciji BiH, dozvoliti muziku uživo

Published

on

Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH predložio je ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH, a prijedlog je i da se dozvoli muzika uživo u ugostiteljskim objektima, rekao je član Kriznog štaba Goran Čerkez nakon sjednice.

“Povećali smo broj osoba koje mogu biti na javnim skupovima, 30 u zatvorenim prostorima i 70 na otvorenom. Isti broj i u ugostiteljskim objektima. Omogućili smo muziku uživo i Di Džejeve u ugostiteljskim objektima, ali uz pregradu pleksiglasom koja mora biti preko dva metra visine, da se u potpunosti odvoje izvođači od publike i mora biti razmak tri metra između njih”, rekao je Čerkez.

Čerkez je istakao da se u skorijem vremenu nada i daljem popuštanju mjera.

“Ovaj period treba iskoristiti za pripremu za školu, za pripreme sportskih događaja i publike na njima, a sve zavisi od našeg ponašanja”, naglasio je Čerkez.

On je rekao da imunizacija teče po planu, da je u maju stiglo preko 120 hiljada vakcina, kao i da one i dalje pristižu.

“Imaćemo porast vakcinisanih, očekujemo veće količine vakcina preko Kovaksa i EU”, istakao je Čerkez.

Ovi prijedlozi biće upućeni na usvajanje Vladi Federacije BiH, koja će o njihovom usvajanju odlučivati na sjednici zakazanoj za četvrtak, a Čerkez je ovom prilikom rekao da se nada da će Vlada potvrditi odluke Kriznog štaba, kao što je to i do sada bilo, te je napomenuo da kriznog štabovi kantona mogu donositi restriktivnije mjere, ukoliko je to potrebno.

(BHRT)

Continue Reading

Vijesti

U ZDK uskoro ublažavanje mjera, publika se vraća na tribine?

Published

on

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se bilježi poboljšanje svih epidemioloških parametara.

Naveo je da je broj aktivnih slučajeva manji od 200, dok je taj broj u pojedinim fazama pandemije iznosio i do 1.700, a značajno je smanjen i broj pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj.

– I broj smrtnih slučajeva je puno manji nego što je bio u proteklom periodu, a to sve ukazuje da dolazi do poboljšanja epidemiološke situacije – rekao je Jupić.

Važeće epidemiološke mjere koje je donijela Vlada ZDK-a na prijedlog Kriznog štaba vrijede do 20. maja. Jupić je najavio da će Krizni štab do tada vjerovatno predložiti Vladi dodatno ublažavanje mjera i ukidanje pojedinih ograničenja.

– Situaciju ne smijemo shvatiti olako, jer pandemija nije gotova. Pred nama je jedan dug put i samo skupa i s pridržavanjem mjera možemo izaći iz krize. Kako situacija bude dozvoljavala ići ćemo sa popuštanjem mjera – rekao je Jupić.

Najavio je i popuštanje mjera na sportskim događajima, rekavši da je zadovoljan kako je u epidemiološkom smislu protekao odbojkaški kvalifikacioni turnir u Areni Zenica, na kojem je ženska odbojkaška reprezentacija BiH izborila plasman na EURO.

– Utakmice su protekle na zavidnom nivou organizacije. Nadam se da će ovo biti dobar put i pokazatelj da polako krenemo s vraćanjem publike na borilišta u početku u ograničenom, a nadam se ubrzo u kompletnom broju – rekao je Jupić.

Continue Reading