Poveži se s nama

Vijesti

Sretan nam 1. maj: U pandemiji svaki peti otpušteni radnik bio je iz sektora trgovine

Published

on

Ovaj 1. maj, zapravo, bi bio idealan za ozbiljnije promišljanje o radu i ulozi radnika u društvu. Pandemija nas je natjerala da se prisjetimo važne uloge koju u društvu obavljaju trgovci, dostavljači, vozači, medicinske sestre i drugi često zanemareni, zaboravljeni u tradiciji u kojoj je Prvi maj postao praznik jeftinog prikupljanja političkih poena.

Iako svake godine sumiramo stanje s brojem nezaposlenih, brojem katanaca na firmama i nekadašnjim industrijskim gigantima, brojem zatvorenih malih dućana i porodičnih biznisa, nekako prevagnu čestitke koje “pljušte” svih strana. Planiraju se roštilji, gozbe, izleti… Javni sektor obavezno “prebaci” slavlje na radni dan, ako se desi vikend, kao što je slučaj i ove godine, jer, logično, treba se fino odmoriti od rada i proslaviti.

Kakvi su uvjeti rada u kojima rade trgovci, oni gore pomenuti koji su rizikovali svoje zdravlje u pandemiji, stojeći za kasom satima, smješkajući se ispod potparene zaštitne maske za lice…

O njima smo razgovarali s Mersihom Beširović, predsjednicom Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

“Sektor trgovine i usluga nosi jedan dosta negativan epitet sektora u kojem ne postoji uređen sistem zaštite radničkih prava, a uvjeti rada važe za jedna od najsurovijih u BiH, uopšte. Jedan dosta pozitivan trend koji smo mi uspjeli uspostaviti prije pandemije, nažalost, pandmeijom je zaustavljen i prema našim podacima pored standardno loših uvjeta rada sada imamo i uvjete rada koje nameće pandemija. U 2020. STBIH je registrirao i djelovalo u 461 slučaj kršenja radničkih prava što je u odnosu na 2019. povećanje od skoro 50 posto”, kaže Beširević.

Prosječna plata radnica i radnika u trgovinama je 719 KM, što je, kaže Beširević, pomak u odnosu na protekle godine.

A radno vrijeme, naravno, varira od kompanije do kompanije, odnosno od dobre volje poslodavca, pošto je javna tajna da trgovci rade prekovremeno i ne znaju za praznike.

“Sedmično radno vrijeme varira od kompanije do kompanije. Vrlo često je uslovljeno generalno malim brojem radnika na obim posla i veličine objekata. Situacija se dodatno usložnjava ako neko od radnika mora na bolovanje što utiče, između ostalog, i na radno vrijeme. Neplaćeni prekovremeni sati su u top 3 problema ovog sektora. Nažalost, veliki problem je i činjenica da je prosječna “normalna” radna sedmica u trgovine 42 sata, a često vrijeme koje radnici potroše u pripremi objekata za otvaranje i nakon zatvaranja objekata ne ulazi u radno vrijeme”, upozorava Beširović.

Beširević dodaje da je, tokom pandemije, bilo pritužbi na zloupotrebe ugovora o radu…

” O tome smo javno govorili, ali generalno u ovom sektoru se, posebno u velikim i srednjim kompanijama, poštuje ugovor o radu. Problem je što je velika većina tih ugovora na određeno vrijeme i što neprodužavanje ovog ugovora nakon njegovog isteka de jure nije otkaz, ali je de facto ostanak bez posla. Također, iako to nije kršenje ugovora o radu na određeno, njegovo produžavanje mjesec za mjesec i prekidanje neposredno prije zakonskog uvjeta za ponudu ugovora na neodređenu su po nama tako kršenja. U 2020. od 461 slučaj koji smo imali čak 10% su vezani za ovakve slučajeve zloupotrebe ugovora o radu. Najčešća zloupotreba je nemogućnost radnika da nakon isteka ugovora na određeno koristi svoj zasluženi i zarađeni godišnji odmor”, ističe Beširović.

Kada govorimo o onima koji su ostali bez posla tokom i nakon pandemije, Beširović se slaže da statistički podaci ne odražavaju stvarno stanje.

“Svaki peti otpušteni radnik tokom pandemije bio je iz sektora trgovine. To su podaci koje smo mi prikupljali. Od deset radnika koji su ostali bez posla, njih devet je četiri privatna sektora, među kojima je trgovina. Još uvijek nemamo podatke koliko je njih ostalo bez posla, jer su oboljeli od korone, ali smo imali podatke, pred Novu godinu, da je u firmi koja broji cca 2.000 radnika bilo samo 45 zaraženih, od toga njih 15 iz maloprodaje. Međutim, iako nije zvanično, vjerujem da su se brojevi oboljelih radnika drastično povećali u ovom zadnjem valu pandemije, ali nemamo još tačne podatke”, rekla nam je Beširović.

 

(akta.ba)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

Dom zdravlja Kakanj u petak 22.10. nastavlja sa vakcinisanjem i revakcinisanjem

Published

on

JU „Dom zdravlja“ Kakanj poziva i obavještava  građane sa područja općine Kakanj da se mogu vakcinisati protiv COVID-19 bez ranije najave i revakcinisati bez pozivanja. Vakcinisanje i revakcinisanje će biti sprovedeno 22.10.2021. godine (petak) od 12:00 do 15:00  sati na  vakcinalnom punktu ambulanta porodične medicine Kakanj 8 (Zgošća), gdje će biti dostupna Sinofarm vakcina i od 12:00 do 15:00 u centralnoj zgradi JU „Dom zdravlja“ Kakanj-Kakanj 5 (Medicina rada), gdje će biti dostupna Astrazenekina vakcina i za vakcinisanje, ali i za revakcinisanje pacijenata na oba navedena vakcinalna punkta.

Pozivamo građane da iskoriste priliku i da dođu 22..10.2021. godine (petak)  na navedene vakcinalne punktove kako bi se vakcinisali bez najave, odnosno revakcinisali bez pozivanja.  Kao i ranije, vakcinalni punktovi će raditi do 15:00 sati, ali u slučaju veće zainteresovanosti građana radiće i produženo.

Molimo sve građane koji imaju više od 18 godina života da se vakcinišu protiv COVID-19, jer je proces imunizacije jedina učinkovita mjera kojom se mogu spriječiti teži oblici COVID-19, povećan broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva od ove opasne zarazne bolesti. Molimo građane da na vakcinalnim punktovima imaju obzira prema osobama koje spadaju u neku od rizičnih kategorija (starije osobe, hronični bolesnici, onkološki bolesnici i sl).

Vakcinišite se i na taj način zaštitite sopstveno zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi!

Continue Reading

Vijesti

Covid propusnice u BiH: “Postoji vjerovatnoća da ćemo uvesti iste mjere”

Published

on

Izvor: N1

U Srbiji je jučer odlučeno da budu uvedene covid propusnice u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. Da li će Bosna i Hercegovina posegnuti za istim mjerama, upitali smo Gorana Čerkeza, pomoćnika federalnog ministra zdravstva.

U BiH stanje stabilno

Podsjetio je da je prije tri dana Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH razmatrao epidemiološku situaciju u entitetu, te je tom prilikom Vladi FBiH predložio produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana.

“Nismo još uvijek uveli covid propusnice, ali pratimo stanje i postoji vjerovatnoća da ćemo u određenom trenutku uvesti iste mjere. Ukoliko bi došlo do uvođenja takvih mjera, sigurno da bi se išlo prvenstveno na one najvažnije službe, počevši od primjera samog zdravstva”, kazao je Čerkez.

U ovom trenutku, napomenuo je, razlika je u epidemiološkoj situaciji između Srbije i BiH.

“Na dnevnoj osnovi u Srbiji broj premašuje sve evropske rekorde, dok u BiH trenutno stanje je stabilno i u blagom padu”, istaknuo je.

Pojedini restorani u Kantonu Sarajevo već su uveli ovu mjeru. Pa tako, na dan evenata u kojem se predviđa da će biti više od 50 osoba, ugostitelji traže potvrdu o vakcinisanju ili negativan rezultat brzog testova na ulazu u objekat.

Događaji od velikog interesa

Također, kako su javili naši čitatelji, sportsko-rekreativni centar Ajdinovići iz Olova, za ulazak na ovo odmaralište traži potvrdu o vakcinaciji.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je, da svaki ugostiteljski objekat, pa i firma koja je u privatnom vlasništvu može uvesti svoje pravilo.

“Mi smo omogućili već i sada za događaje većeg obima da se mogu koristiti ta pravila. Fudbalske utakmice reprezentacije, ili kao što je bilo sa Veležom, bile su praćene pravilom da može veći broj ljudi, ali su morali imati testiranje. Tako je bilo i sa Sarajevo Film Festivalom. Za pojedine događaje od velikog interesa, i Federacije i države, već je oproban taj sistem u Federaciji”, rekao je Čerkez, dodavši da se ta mjera primjenjuje u slučaju ukoliko je više ljudi od 50 u zatvorenom prostoru, odnosno ako je više od 100 na otvorenom, piše N1.

Continue Reading

Vijesti

U većini zemlje oblačno, evo kakvo će vrijeme biti sutra i prvog dana vikenda

Published

on

Izvor: faktor.ba

Danas više oblačnosti u Hercegovini i jugozapadu Bosne gdje lokalno može pasti malo kiše. U većem dijelu Bosne malo do umjereno oblačno vrijeme.

Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove bit će magle.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između tri i osam, na jugu zemlje do 12. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22 stepena Celzijusa.

U Sarajevu mala do umjerena naoblaka. Dio prijepodneva u kotlinskom dijelu grada može biti magle.

Najniža jutarnja temperatura zraka oko pet, a najviša dnevna oko 18 stepeni Celzijusa.

Nastavlja se period ugodnijih biometeoroloških prilika. Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Nakon prohladnog, mjestimično maglovitog jutra, kada je poželjno posvetiti više pažnje odijevanju, danju će temperature porasti i bit će ugodnije, uz više sunca, prikladno za boravak na otvorenom.

Sa noćnim satima ponovo će biti svježije, stoga bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji, umanjiti aktivnosti i reducirati kretanje.

Sutra u našoj zemlji očekuje se jače naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu i pljuskove.

Jače padavine tokom noći na subotu.

Vjetar slab većinom južnog smjera. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između osam i 13. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 stepeni Celzijusa.

U subotu, prvog dana vikenda, u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom. Na vrhovima planina padat će i snijeg.

U poslijepodnevnim satima postepeno slabljenje i prestanak padavina.

Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Temperatura zraka većinom između sedam i 12, na jugu zemlje od 14 do 18 stepeni Celzijusa.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement