Poveži se s nama

Vijesti

Svjetski dan prevencije astme: Prim. dr. Teufik Hadžiosmanović o životu astmatičara u BiH

Published

on

U cijelom se svijetu Svjetski dan prevencije astme obilježava prvog utorka u mjesecu maju u organizaciji Globalne inicijative za astmu (GINA), s ciljem podizanja svijesti i ranom otkrivanju, liječenju, kontroli i poboljšanja zdravstvene zaštite oboljelih od astme, ističu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Obilježava se u periodu proljeća kada bolest ima intenzivniju aktivnost, te je to pravo vrijeme da se široj javnosti skrene pažnja na njenu sve veću učestalost. Svake godine od respiratornih oboljenja umire više od deset miliona ljudi, a stotine miliona ljudi se bore za dah svaki dan – zbog astme, HOPB-a, karcinoma pluća, upale pluća.

Jedna od najčešćih hroničnih bolesti

Astma je jedna od najčešćih hroničnih bolesti u svijetu od koje boluje više od 300 miliona ljudi. Na području Zeničko-dobojskog kantona broj oboljelih od astme tokom protekle godine iznosi 972. Broj oboljelih (prevalencija) astme se povećava, te se predviđa da će do 2025. godine biti još 100 miliona oboljelih od astme u svijetu.

Međunarodna istraživanja pokazuju da više od pedeset posto pacijenata sa astmom ima bespotrebno učestale simptome i smanjen kvalitet života zbog loše kontrole astme, te preko 90 posto pacijenata sa astmom još uvijek smatra da su simptomi uobičajeni normalan dio života.

Karakteristike su joj hronični problemi s disanjem i simptomi poput nedostatka daha, hripanja, stezanja u grudima i kašljanje. Astma je sindrom karakteriziran epizodama opstrukcije disajnih puteva, povećanom reaktivnošću bronha i upalom, kažu u INZ-u.

Astma se često prvi put javlja u djetinjstvu i zahvata više dječake nego djevojčice.

Najčešći rizični faktori koji pojačavaju simptome astme mogu biti trajni (epitel, dlaka ili perje kućnih ljubimaca, vlaga, spore gljiva i plijesni, mirisi, žohari, grinje), sezonski (pelud – polen drveća u rano proljeće, polen trava u kasno proljeće i ljeto i polen korova kasno ljeto i jesen), te povremeni (iritansi radne sredine, duhanski dim, onečišćenje zraka, fizički napor, stres, kemijski iritansi i lijekovi).

Nisu svi oblici astme alergijski, niti sve alergije dovode do astme. Astma se može pojaviti na razne načine. ali je temeljni mehanizam koji dovodi do simptoma astme složena imunološka reakcija našeg disajnog sistema na raznovrsne alergene iz neposredne okoline, pri čemu se razvija upalna reakcija i oslobađaju hemijski posrednici upale.

Napadi astme mogu biti teški i tako ugroziti život osobe, ali ono što je bitno, jeste da se oni mogu prevenirati. Kod djece u čijim je porodicama zabilježena astma ili atopija, početni razvoj astme vrlo vjerovatno se može spriječiti izbjegavanjem izloženosti pasivnom pušenju i kućnoj prašini, alergenima u hrani, polenu, te alergenima koji potiču od mačaka ili drugih životinja. Kod odraslih pomaže izbjegavanje hemijskih senzibilizatora na radnom mjestu.

Liječenje i kontrola

Cilj liječenja astme je smanjiti broj simptoma ili ih potpuno ukloniti, održati plućnu funkciju, te smanjiti broj pogoršanja bolesti uz minimalnu dozu lijeka. Liječenje astme uključuje medikamentozne, higijensko-epidemiološke i edukacijske mjere, a pri liječenju se primjenjuju lijekovi za dugotrajnu kontrolu bolesti i za ublažavanje simptoma bolesti.

Uz medikamentnu terapiju dobroj kontroli astme može pridonijeti ako je poznat alergen koji je uzrok bolesti – potrebno ga je izbjegavati u što većoj mjeri.

To se može postići prozračivanjem i redovitim čišćenjem prostorija, redovitom zamjenom posteljine koju je potrebno prati na visokim temperaturama, boravkom u zatvorenom prostoru ako se radi o alergenu iz prirode u doba kad je poznato da je njegova koncentracija u zraku visoka, te prestankom pušenja i izbjegavanjem zadimljenih prostorija.

Uključivanje osoba oboljelih od astme u redovne rekreativne i sportske aktivnosti od velikoga je značaja, pri tome je nužan pravilan odabir sportske discipline te prilagodba trenažnoga procesa.

Iz Instituta za zdravlje navode i da liječenje astme ovisi o stupnju kontrole bolesti. Što je bolest bolje kontrolirana, zahtijevat će liječenje nižim dozama lijekova i manjim brojem lijekova, a ako se radi o nekontroliranoj bolesti, potrebno je pojačavati i dodavati terapiju dok se ne postigne kontrola bolesti.

Najbolja kontrola se postiže redovnim uzimanjem preporučene terapije i izbjegavanjem okidača bolesti. Astma je kontrolirana kada pacijent može obavljati bez poteškoća uobičajene dnevne aktivnosti, raditi i baviti se sportom.

(BHRT)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vijesti

U ZDK od kraja prošle godine u evidenciji nezaposlenih manje oko 1.100 osoba

Published

on

U evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona na kraju aprila mjeseca bilo je 55.061, što je za oko 1.100 osoba manje nego na kraju prošle godine, kada je u evidenciji nezaposlenih bilo 56.159 osoba – potvrdio je Feni direktor te ustanove Anto Pešić.

U istom periodu, a prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, napominje Pešić, broj zaposlenih na kraju aprila ove godine iznosio je 85.543, što je nešto manje nego na kraju 2020. godine, kada je broj zaposlenih iznosio 85.766 osoba.

– Najviše nezaposlenih je sa KV spremom – 20.172, zatim nekvalifikovanih – 16.172, sa srednjom stručnom spremom 13.392…Sa visokom stručnom spremom posao traži 3.372 osobe – napominje Pešić.

Najviše nezaposlenih sa VSS spremom je sa diplomom pravnika – 489 te ekonomiste – 437, a sa SSS spremom ekonomskih tehničara – 2.476, maturanata gimnazije – 1.881, mašinskih tehničara – 1.016, medicinskih tehničara – 895…

Kvalifikovanih i visokokvalifikovanih nezaposlenih je najviše s diplomom prodavača- 3.256 i frizera- 2.060.

Nezaposleni u tom kantonu, koji od 17. marta, po odluci menadžmenta biroa, zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa, ponovo će biti u obavezi da se javljaju od narednog ponedjeljka, 17. maja, jer važeća odluka o prolongiranju istječe 15. maja.

– Molimo nezaposlene, kako se ne bi stvarale gužve, da kontaktiraju lokalne biroe rada o svom dolasku za redovno javljanje te da prate obavijesti Službe i biroa rada – ističe Pešić.

Continue Reading

Vijesti

U BiH bi danas trebalo stići više od 43.000 doza Pfizer vakcina

Published

on

U Bosnu i Hercegovinu danas bi trebalo stići nešto više od 43.000 doza BioNTech/Pfizer vakcina putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je 8. maja objavilo plan za dolazak novih doza vakcina, prema kojem je za danas najavljena isporuka 32.760 doza BioNTech-Pfizer vakcina iz COVAX programa i 10.530 doza istog proizvođača iz EU4HEALTH programa.

Do kraja maja očekuje se isporuka 91.260 doza BioNTech/Pfizer vakcina kroz oba mehanizma, kao i 81.600 doza AstraZenece kroz COVAX program.

(federalna.ba/AA)

Continue Reading

Kakanj

Stihovi za mir povodom obilježavanja 9.maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Published

on

Kick Kakanj

Mladi iz Kicka i NVO Alternative Kakanj na Spomen partizanskom groblju u Kraljevoj sutjesci organizirali su umjetničko-aktivističku akciju: Stihovi za mir. Ovu aktivnost podržala je Mreža za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

U dostojanstvenoj tišini partizanskog groblja mladi su čitali stihove L. Aragona, francuskog pisca i pjesnika, Izeta Kike Sarajliće i Enesa Kiševića. Slušali smo Odu radosti, J.W. Beethovena i Imagines J.Lenona a uz melodiju Balaševića “Samo da rata ne bude” prošetali smo parkom i imali priliku pročitati citate i poruke o ratu i miru poznatih ličnosti koje su mladi postavili uz 18 nadgrobnih spomen ploča.

Među slušateljima se nalazio Općinski načelnik i nekoliko općinskih vjećnika – antifašista. Hvala svima koji su prisustvom podržali mlade iz Kicka.

“Naša je dužnost, osnovna građanska i ljudska zadaća da se borimo protiv svih pojavnosti fašizma, svaki dan i svaki čas te da reagujemo ukoliko uočimo bilo koji oblik fašizma. Sloboda, jednakost, tolerancija, nediskriminacija, poštivanje i vrednovanje različitosti kao i ravnopravnost su zadaci za koje se nikada ne smijemo prestati boriti. Svakodnevno se moramo vraćati na važnost očuvanja naše antifašističke prošlosti i motivisati druge da učine isto”
kazali su mladi.

Stihove govorili: Aida Tirić Ena Sikira i Nedim Hasagić

Voditelj akcije: Aida Tirić

U pripremi i realizaciji sudjelovali: Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Mirha Husika i Maksuma Topalović

Continue Reading