Poveži se s nama

Lifestyle

Može li se visoki pritisak kontrolisati bez lijekova?

Published

on

Visoki pritisak je problem koji bitno utiče na zdravlje cijelog organizma!

Hipertenzija kod starije populacije je čest problem, a zašto dolazi do ovog smrtonosnog problema, još se ne zna!

Prema riječima stručnjaka, u 95 % slučajeva uzrok ostaje nepoznat, u samo 5 % slučajeva je on poznat, poput problema s bubrezima ili nešto slično.

Dr Santosh Kumar Dora, kardiolog koji radi na institutu u Mumbaiju, otkriva kako se češće javlja kod osoba starijih od 55 godina, a skoro se 50 % odraslih osoba bori s tim problemom. Dodaje i kako su muškarci podložniji razvoju hipertenzije od žena, a šanse samo rastu s godinama. Ako imate starijeg roditelja, ili se vi samo borite s visokim krvnim pritiskom, dobro znate kako lijekovi za snižavanje pritiska mogu donijeti samo nove brige, pa je veoma važno potražiti i prirodna rješenja.

Dr Dora navodi nekoliko načina koji će vam pomoći da kontrolišete pritisak bez lijekova:

Zdrava hrana – prioritet

Morate paziti da ne jedete namirnice koje su ugljeni hidrat i masnoće. DASH način ishrane je idealan za ove probleme i za zaustavljanje hipertenzije, a sastoji se od integralnih žitarica, povrća i mliječnih proizvoda s malo masnoća. Riba, ćuretina, piletina i mala količina orašastih plodova su takođe uključeni u ovu ishranu.

Redovna aktivnost

Fizička aktivnost je odličan izbor za sve nas, bez obzira na godine i zdravstveno stanje. Dr Dora savjetuje da vježbate 30 do 40 minuta svaki dan, ili bar 5 dana u sedmici, a to može uključivati samo hodanje, trčanje ili vožnju bicikla. Joga je takođe odličan način za borbu protiv hipertenzije.

Osvijestite da ste pod stresom

Fizički ili mentalni stres mogu uzrokovati i visoki krvni pritisak, pa ga je poželjno izbjegavati. Usvojite neke od tehnika koje služe za smirivanje – slušajte muziku, hodajte, posvetite se hobiju, uzmite nekoliko slobodnih dana ili razgovarajte s prijateljima.

Pušenje i alkohol – strogo zabranjeni!

Ako ste odani ovim navikama, pripazite jer i jedna i druga navika mogu uticati na povišenje krvnog pritiska.

Spavajte 7 do 8 sati u danu

“Adekvatna količina odmora je važna za tijelo i duh, previše rada a premalo sna može povećati anksioznost i stres, što će dovesti do hipertenzije”, pojasnio je dr Dora.

Smanjite unos soli

Prevelik unos soli je sigurno navika koja je neprijatelj svih koji pate od visokog krvnog pritiska, jer će ona na njegovo povišenje uticati momentalno. Dnevna količina soli koju smijete unositi u organizam iznosi oko 2.300 miligrama (mg) ili manje. Ipak, dobro bi bilo ne unositi više od 1.500 mg.

Zaključak

Ovi će vam savjeti pomoći samo pri kontroli krvnog pritiska, neće izliječiti bolest. Morate razumjeti da s godinama života krvni pritisak može porasti. Redovna kontrola stanja je i dalje najvažnija tehnika za prevenciju i kontrolu.

Hipertenzija je tihi ubica jer većina pacijenata ne pokazuje nikakve simptome. Može se utvrditi samo redovnim kontrolama. Visoki krvni pritisak može biti poguban kada su u pitanju bolesti srca – može uzrokovati infarkt ili bolesti krvnih sudova. Prevencija je najbolji lijek, a na vama je da usvojite zdrave navike.

(ordinacija.večernji.hr)

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Lifestyle

Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, pritisak i šećer u krvi

Published

on

Izvor: klix.ba

Tamna čokolada smatra se zdravim užitkom, sa 70 posto i više kakaa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli koji su povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti i drugih kardiovaskularnih blagodati.

Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog sedmice otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju razinu holesterola.

Nutricionistkinja Cassandra Barns napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade od tri reda čokolade mjesečno može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca.

Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer koji organizmu daje energiju što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Univerziteta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak.

Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni pritisak.

Continue Reading

Lifestyle

Znate li zašto svaki dan trebate jesti mandarine?

Published

on

Izvor: klix.ba

Počela je sezona mandarina, a stručnjaci savjetuju da ovo ukusno voće konzumirate što češće, ako je moguće i svaki dan. U nastavku pročitajte kakve benefite vašem organizmu donosi konzumiranje mandarina.

Najprije je važno razjasniti kako najlakše možete odabrati kvalitetne i ukusne mandarine – prema savjetima stručnjaka bolje mandarine su teže, jer sadrže više vode i soka.

Bogate su vitaminima A, B i C, kalijem, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i željezom – zbog čega će značajno ojačati vaš imunitet u sezoni prehlada i gripa. U 100 grama narandžastog voća nalazi se oko 30 miligrama vitamina C, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za ovim nutritijentom.

Ukoliko imate problema s probavom – povećajte konzumaciju mandarina. Naime, na njima je bijela vlaknasta ovojnica koja umnogome pomaže i ubrzava rad probavnog sistema.

Mandarine pomažu čak i sa stresom jer imaju opuštajući utjecaj na živčani sistem. Ukoliko se nađete u tjeskobnoj situaciji ili imate problema s bolnim grčevima u dišnom sistemu – jedite mandarine!

Ovo narandžasto voće dobro je i za srce i kardiovaskularni sistem jer su dobar izvor kalija, koji snižava krvni pritisak i normalizira ritam srca. Osim toga, mandarine sadrže hranjive tvari koje sprečavaju nakupljanje lošeg holesterola na arterijama, što inače može dovesti do srčanog udara.

Znate li da mandarina može pomoći i vašoj koži? Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte ih sa kašikom jogurta i kašikom meda. Zatim nanesite na kožu lica i vrata te ostavite da djeluje 10-20 minuta. Maska će obnoviti vašu kožu i dati joj zdraviji i blistaviji izgled, a preporučuje se da masku koristite dva puta sedmično.

Ne zaboravite: Mandarine možete konzumirati i u želeu, sladoledima, kremama i džemovima. Osim toga, sok ovog voća izuzetno je koristan za marinadu mesa i riba.

Continue Reading

Lifestyle

Recept za Krofne koje su gotove za 5 minuta!

Published

on

Izvor: coolinarika.com

Recept za krofne koji će vas oduševiti

U nastavku vam donosimo recept za krofne koje su jednostavne za pripremu i gotove za 5 minuta.

Sastojci

400 ml mlakog mlijeka
1 svježeg kvasca
1 žlica kristal šećera
2 jaja
50 ml ulja
700 g glatkoga brašna
1 žličica soli
1 l ulja za prženje
50 g šećera u prahu za posipanje
Po želji:
eurokrem, marmelada

Priprema

U jednoj zdijeli u mlijeko umutiti sviježi kvasac i šećer. Dodati polovicu brašna i sjediniti u glatku smijesu. U maloj zdijelici razmutiti jaja i sol te dodati u smiesu.

Takođe nasuti i ulje i opet sve lijepo sjediniti te potom dodati i drugu polovicu brašna pa sve zajedno umijesiti mikserom u prilično gusto tijesto.

Posuti malo brašnom, pokriti suhom krpom te ostaviti na toplom mjestu da odstoji dok tijesto ne dobije duplu masu na volumenu.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement