Poveži se s nama

Crna hronika

Sud u Zenici i Kaknju odlučuje o pritvoru za devetero uhapšenih u akciji “Mreža IV”

Published

on

Osmero od ukupno 16 uhapšenih osoba u jučerašnjoj operativnoj akciji kodnog imena “Mreža IV”, a koju su proveli policijski službenici Ureda policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, predato je na daljnje postupanje Kantonalnom sudu Zenica te Općinskom sudu u Kaknju, s prijedlogom da im se odredi pritvor.

U sklopu akcije, koja je provedena po nalogu Tužilaštva ZDK, Općinskog suda Zenica i Općinskog suda Bihać, jučer su istovremeno izvršeni pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju te dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća, a, osim 16 osoba koje su lišene slobode, policajci su tragali za još tri osobe.

U međuvremenu je, kako je potvrdila portparolka Ureda policije MUP-a ZDK Aldina Alić, slobode lišena i osoba S.S. iz Bihaća, rođena 1980. godine, za kojom je bila raspisana operativna potraga.

On je uhapšen na području Bihaća i toku je i njegovo sprovođenje na Općinski sud u Kaknju pa će taj sud odlučivati o pritvoru za ukupno sedam osoba.

-Šest osoba, koje sumnjičimo za zloupotrebu opojnih droga, danas je sprovedeno na Općinski sud u Kaknju, a dvije osobe, koje se sumnjiče za trgovinu ljudima, sprovedene su na Kantonlni sud Zenica- kaže portparolka Alić.

Ona napominje da su na Općunski sud Kakanj sprovedeni: K. M. (rođen 1982.), N. A. (1990.), R. V. (1993.), F. D. (1972.), P. S. (1977.) i S. A. (1984.), a na Kantoanlni sud u Zenici osobe C. M. (1995.) i ženska osoba Š. H. (1989.)

Policija još traga i za S.D. iz Kaknja, rođen 1993. godine, i D.R. iz Ilijaša, rođen 1975. godine.

Tokom jučerašnje akcije, slobode su lišene sljedeće osobe: K.M.(rođen 1982.), N.A.(1990.), F.D.(1972.), R.V.(1993.), P.S.(1977.), S.A. (1984.), K.E.(1982.), A.V.(1993.), G.N.(1993.), B.V.(1978.), A.J.(1970.), T.M.(1988.), K.A.(1982.), R.E.(1992.), C.M. (1995.) i Š.H.(1989.), svi iz Kaknja.

Značajnu podršku i pomoć u toku jučerašnje realizacije akcije pružila je i Federalna uprava policije, čiji su specijalistički timovi bili diretno uključeni u vršenje pretresa na području Kaknja. Ostvarena je i značajna saradnja sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona te Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

Pretresima je pronađena i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja. Pronađen je i veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

(Zenicablog.com)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Crna hronika

Velika policijska akcija u BiH: Uhapšeno više ljudi

Published

on

Od ranih jutarnjih sati u toku ja velika policijska akcija na području Kantona Sarajevo.

Kako su kazali iz Tužilaštva KS riječ je o akciji kodnog naziva Kolonija, koju koju nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom ovog Tužilaštva provode Federalna uprava policije u MUP KS.

Cilj akcije je rasvjetljavanje i dokumentovanje koruptivnih krivičnih djela, trgovine narkoticima, razbojništva i krađe. U toku su pretresi na više lokalcije, lišenja više osoba na području KS, Tuzlanskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona”, kazali su iz Tužilaštva.

Više informacija bit će poznato nakon završetka akcije.

Continue Reading

Crna hronika

Policija pretresa 20 lokacija u Kaknju i Ilijašu, nova akcija “Mreža IV”

Published

on

Rano jutros, od strane policijskih timova Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, započeti su istovremeni pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća.

Radi se o opsežnoj policijskoj akciji kodnog naziva “MREŽA IV”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivičnog djela “Trgovina ljudima” iz člana 210a. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Aktivnosti u okviru akcije “MREŽA IV” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću.

Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija “MREŽA I”, “MREŽA II” i “MREŽA III” koje su sprovedene u 2016., 2017. i 2019. godini, i u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih lica je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela, počinjenih od strane lica koja su bila meta operativnih akcija.

– Više o detaljima i rezultatima same akcije moći ćemo potvrditi po okončanju naznačenih aktivnosti koje su još uvijek u toku – izjavili su iz MUP-a ZDK.

Continue Reading

Crna hronika

U toku operativna akcija „Šiša“, pretresi na 23 lokacije u BiH

Published

on

Policijski službenici Granične policije BiH, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Obavještajno sigurnosne agencije BiH na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Gradiške, Prijedora i Banja Luke realizuju operativnu akciju naziva „Šiša“.

Pretresi se provode na 23 lokacije radi pronalaženja dokaza i predmeta važnih za krivični postupak, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Akcija se sporovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH, a prema naredbama Suda BiH.

Continue Reading