Poveži se s nama

Vijesti

Vlada FBiH najavila potpisivanje ugovora za nabavku milion i po vakcina

Objavljeno

na

Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno s proizvođačima vakcina, kontroliranih od matičnih država, saopćeno je iz Vlade FBiH.

U ovom trenutku to su ugovori za nabavku Sinopharma, Pfizera i Sputnika u količinama po 500.000 doza, a o ovome je danas informiran Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Istaknuto je da prijedlozi ugovora zbog klauzule tajnosti nisu mogli biti prezentirani poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma te uzrokovale neželjene pravne posljedice.

Federacija Bosne i Hercegovine je direktno pregovarala s Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv SARS-CoV-2 (Vero Cell), inaktivirana i taj ugovor je u fazi potpisa, o čemu su danas upoznati federalni zastupnici.

Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH, u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa.

Vlada Federacije BiH i Vlada Kantona Sarajevo zajednički vode aktivnosti na nabavci vakcine Sputnik, u količini od 500.000 doza i to je u završnoj fazi.

Pored ova tri ugovora, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH dostavljena su još četiri prijedloga ugovora putem posrednika (veletrgovaca), i to za nabavku vakcina protiv SARS-CoV-2 (Covid 19) proizvođača Pfizer u količini od 500.000 doza, zatim proizvođača Sinovac od 250.000 doza i prozvođača Sinopharm 250.000 doza. Četvrti ugovor je za AstraZenecu uz napomenu da je za njenu nabavku bila uključena Ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu.

Kriteriji za odabir su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi su od 15 do 30 dana.

(Klix.ba)

Advertisement
Kliknite za komentarisanje

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Advertisement

Advertisement