Poveži se s nama

Magazin

Savjeti za duži vijek automobila: 5 korisnih savjeta za automobil

Published

on

U bezbroj situacija vozači za neugodnosti uzrokovane otkazivanjem poslušnosti automobila krive proizvođače bez da se i trenutka zapitaju koliko je njihovo korištenje i (ne)održavanje doprinjelo nastanku problema.

Zbog toga donosimo nekoliko korisnih savjeta za duži vijek automobila.

Savjeti za duži vijek automobila

Vožnja s hladnim motorom

Nakon dužeg stajanja vozila s isključenim motorom ulje se slije u karter tako da se pri pokretanju motora stvara najveći otpor i trošenje pokretnih djelova jer su u tom trenutku najmanje podmazani.

Kada se motor pokrene i dok ne postigne radnu temperaturu treba ga voziti na nižim okretajima. Dizele do cca 2.000, a benzince do 3.000 okretaja bez naglih ubrzavanja. Pri ne pretjerano niskim temperaturama radna temperatura se postiže za oko 4-5 km.

Izbjegavajte zagrijavanje motora na mjestu

Kako zbog ekoloških tako i zbog financijskih razloga nema potrebe zagrijavati motor u praznom hodu na mjestu. Naime, pri tome se zagrijava samo motor, a ne i ostali djelovi mehanike poput mjenjača.

Redovno mjenjajte ulje

Razvoj tehnologije donio je veliki napredak i u proizvodnji motornih ulja te se interval zamjene sve više produžava tako da sada, nerjetko, proizvođači navode i intervale od 30.000 km.

Treba pripaziti na to da različiti tipovi vožnje mogu utjecati na smanjenje preporučenog intervala zamjene ulja, tu možemo uvrstiti čestu vožnju na kratkim relacijama s hladnim motorom.

Držimo da se na ulju ne treba štedjeti i da je bolje interval zamjene ulja skratiti na do 15.000 km jer je važnost ulja velika za funkcioniranje svakok motora. Kod kupnje ulja kupujte provjerene marke ili one koje preporuča proizvođač automobila, te svakako pazite na gradaciju i norme koje mora imati ulje za konkretni motor.

Redovni servis

Nikako nemojte preskakati ili prolongirati servise. Osim uobičajenih provjera tekućina, zamjena pogonskog remenja u ovlaštenom servisu će pregledati opće stanje vozila i ustanoviti eventualne pogreške i kvarove u nastanku koje odmah ne možete primjetiti. Svakako bi preporučili da tzv. veliki servis radite u ovlaštenim servisima jer će oni taj posao najbolje odraditi s najadekvatnijim djelovima, a vi ćete dobiti jamstvo za obavljeni posao.

Ohladite turbinu

Skoro svi današnji dizelski motori, a i dio benzinskih posjeduje turbinu. Ukoliko ste jedan od vlasnika turbo motora svakako pripazite na njeno hlađenje. Naime, katastrofalno za turbinu je isključiti motor odmah nakon forsirane i brze vožnje na visokim okretajima. Ako prije zaustavljanja niste usporili i smirili vožnju na nižim okretajima onda svakako ostavite motor da radi na mjestu dvije – tri minute da ulje dobro procirkulira korz turbinu.

Izbjegavajte prebrzu vožnju

Ovaj savjet osim uštede goriva, izbjegavanja plaćanja kazni za prebrzu vožnju blagonaklono utjecati na vaše vozilo, kako na motor tako i na druge djelove motora. Naime pri brzoj vožnji, odnosno pri vožnji pri većim okretajima dolazi do većeg naprezanja motora kao i elemenata prijenosa tako i ovjesa. Veće naprezanje uzrokuje i veće trošenje motora koje smanjuje njegov vijek trajanja.

Pravilno provjetravanje

U pravilu je za automobil bolje da je u garaži nego kad je vani izložen svim atmosferskim utjecajima. Jedna od iznimki ovog pravila je vlažna i nedovoljno provjetrena garaža. U takvim uvjetima moguće je stvaranje pljesni na unutrašnjim djelivima kabine ili korozije na metalnim elementima.

Ako ste u mogućnosti za suhog i vjetrovitog vremena ostavite malo otvoreno vozilo. Naravno pod uvjetom da sigurnost vozila nije ugrožena. Ukoliko imate klima uređaj, svakako ga uključite i u zimskim mjesecima barem 10 minuta u 30 dana. To će podmazati cijeli klimatizacijski sustav i smanjiti istjecanje rashladnog plina kroz porozne djelove sustava.

Redovito čišćenje vozila

Redovito čišćenje vozila podrazumjeve detaljno i temeljjito čišćenje svih djelova vozila, od kotača, i njihovih sklopova, ovjesa (naročito u zimskim uvjetima kad ima soli po kolnicima), čišćenje vrata, poklopca motora itd. Ako pogledate i knjižicu uputstava vašeg vozila svakako će te vidjeti da je to navedeno i tamo.

Ne dozvolite da se veće mrlje duže zadržavaju na karoseriji vozila. Tu posebno mislimo na ptičiji izmet koji zbog svojih kiselih sastojaka može ošteti lak vaše automobila. Uklonite i tragove smole sa sredstvima koji su namjenjeni za to ili krpicom namočenom u obično ulje.

Zaštita od korozije

Zaštita korozije ne odnosi se samo na starije automobile. Naime i novijim modelima će dobro doći nanošenje voska na karoseriju, a na podvozje posebni kemijski preparati koji štite vozilo od agresivne industrijske soli kojom se posipaju prometnice u zimskim mjesecima.

Čuvajte ovjes i pneumatike

Znamo svi u kakvom su stanju naše prometnice. Ukratko, u lošem. Puno rupa na cesti, loša kvaliteta asfalta, neprimjerenio visoki „ležeći policajci“, ivičnjaci itd. Zbog toga prilagodite vožnju tim uvjetima i izbjegavajte penjanje vozila na ivičnjake, naročito većom brzinom. Na taj način oštećujete gume, a i cijeli ovjes automobila.

Svi ovi savjeti će vam sigurno pomoći da imate duži vijek automobila.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Magazin

Najavljujemo: Koncert povodom Svjetskog dana muzike 2021. u Visokom

Published

on

Povodom Svjetskog dana muzike, koji se obilježava 21. juna, bh. pijanist Bartolomej Stanković održat će koncert na Starom gradu Visoki – Bosanska piramida Sunca u Visokom, u ponedjeljak 21. juna 2021. godine s početkom u 19:11 sati.

Koncert će obilježiti i svjetska premijera digitalnog izdanja novog albuma Resonance, koji će pod etiketom renomirane izdavačke kuće „Nota Bene Records“ biti objavljen na svim digitalnim platformama za slušanje muzike diljem svijeta (iTunes, Spotify, Tidal, Dezeer, Amazonmusic, HDtracks itd.). Album Resonance je sniman u Muzičkom studiju SOBA, inžinjer zvuka je Peđa Hart, a grafički dizajn potpisuje Faruk Garib.

Na programu koncerta su djela za klavir Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Pjotra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Rahmanjinova, Georga Gershwina, Bela Bartoka i Astora Piazzole. Pored djela za klavir savremenih bh. kompozitora Davida Mastikose, Samira Fejzića, Armena Škobalja (objavljena na CD albumu Balkan Madness), na programu su i djela starih kompozitora kao što su Fra Nenad Dujić, Franciscus Bossinensis (Franjo Bosanac) i Zulejda Ida Latas (objavljena na CD albumu Voyage).

Premijerno će u Visokom biti izvedena djela za klavir sa novog albuma Resonance, djela savremenih bh. kompozitora Peđe Harta, Vojislava Ivanovića i mladog Benjamina Ribića, čija kompozicija „Confession“je u junu 2021. godine objavljena u izdanju svjetske izdavačke kuće Universal Edition.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 18., 19. i 20. stoljeću, ali i u 2020. godini, predstavljaju bogatstvo bosanskohercegovačkog i svjetskog umjetničkog stvaralaštva, koje će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu povodom Svjetskog dana muzike na lokalitetu Stari grad Visoki – Bosanska piramida Sunca u Visokom.

Generalni pokrovitelj koncerta je ugledna bosanskohercegovačka kompanija „Violeta“. Koncert započinje u 19:11 sati, a simbolika brojeva je još jedna od zanimljivosti koncerta, na kojem će publika imati priliku slušati izvedbe klavirskih djela na klaviru štimovanom na prirodnoj frekvenciji – a1=432 Hz.

Novi album Resonance će u julu 2021. godine biti predstavljen i u CD izdanju, a prva promocija CD albuma Resonance će biti u okviru festivala „Baščaršijske noći 2021“ u Sarajevu. Na albumu su snimljena djela za klavir savremenih bh. kompozitora kao što su Senad Mehinović, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina, Ališer Sijarić, Dino Rešidbegović, Danijel Žontar, Dario Vučić, Ado Klobodanović, Peđa Hart, Marko Kovač, Hajrudin Muhić, Benjamin Ribić i David Mastikosa (bonus track).

Svjetski dan muzike (World Music Day) se održava od 1982. godine, a ideja o Svjetskom danu muzike je začeta 1976. godine u Francuskoj. Američki muzičar Joel Cohen, tada zaposlenik jedne francuske radio stanice, predložio je cjelonoćnu muzičku proslavu prvog dana ljetnog solisticija. Njegovu ideju je pet godina kasnije prihvatio tadašnji francuski ministar kulture Jack Lang, a prva proslava pod nazivom Fête de la Musique (Festival muzike) je održana 21. juna 1982. godine.

Ulaz na koncert je slobodan!

Continue Reading

Magazin

Danas pomračenje Sunca, na nebu će se pojaviti spektakularni prizori

Published

on

Stanovnici većeg dijela sjeverne hemisfere u četvrtak će biti svjedoci pomračenja Sunca. Ovaj događaj naziva se prstenastom pomrčinom.

Vidjet će se kako se Mjesec kreće preko naše zvijezde, ali neće u potpunosti blokirati svjetlost koja dolazi iz nje. Umjesto toga, ostat će samo tanki djelić sjaja koji će zasjati oko Sunčevog diska.

Najbolji prizori bit će na Arktiku, ali i dobar dio ostatka Zemlje bit će obuhvaćen djelomičnim pomračenjem – istok Sjedinjenih Američkih Država i sjeverna Aljaska, zajedno s većim dijelom Kanade, Grenlanda i dijelovima Evrope i Azije. Prema projekciji, iz BiH je mala mogućnost da se vide ovi prizori, osim iz pojedinih mjesta na krajnjem sjeveru države i to u veoma blagoj varijanti.

Kao i uvijek, savjet je da ne pokušavate gledati u Sunce golim okom. Ovo može nanijeti ozbiljna oštećenja. Svako ko gleda prema nebu, to treba učiniti samo uz pomoć zaštitne opreme za gledanje, poput odobrenih naočala za pomrčinu, piše BBC.

Još bolje je, za one koji imaju priliku, posjetiti organizirani događaj. Astronomski klubovi u ovakvim prilikama uglavnom prirede prigodne manifestacije.

(klix.ba)

Continue Reading

Magazin

Nakon dugo vremena i brojnih mjera održat će se prvi veliki koncert u BiH

Published

on

Nakon dugo vremena i brojnih mjera koje su stupile na snagu nakon pojave koronavirusa, u Ljubuškom će se održati prvi veliki koncert u BiH, pa će tako 1. jula na stadionu Babovac nastupiti Halid Bešlić.

“Legenda narodne muzike Halid Bešlić jedan je od umjetnika čija popularnost ne jenjava, a njegove pjesme jednako su uspješne kod starije, kao i kod mlađe publike. U svojih preko 40 godina pjevačke karijere objavio je preko 20 albuma, a u svom opusu ima gotovo 200 pjesama. Uz njegove hitove poput ‘U meni jesen je’, ‘Prvi poljubac’, ‘Zlatne strune’, ‘Miljacka’, ‘Romanija’ i druge, odrastale su i odrastati će generacije”, priopćili su organizatori.

Koncert će početi u 20.30 sati nastupom grupe Sinergija, a ulaznice će biti u prodaji do kraja sedmice.

(Fokus.ba)

Continue Reading